36 saatte Beyrut
Bir zamanlar “Ortadoğu’nun Paris’i”ydi. Yıllarca süren iç savaşta büyük tahribat yaşadı. Son beş yıldır hızla eski günlerine dönüyor. Restoranları, yeni otel ve gece kulüpleri, müzeleri, sanat galeriyle her yıl bir öncekinden daha çok ziyaretçi çekiyor.
Cuma
17.00
Kıyıda nargile keyfi
Eşarplı kadınlar, Filipinli çocuk bakıcıları, fotoğraf çeken turistler, rock tişörtlü gençler... Günbatımı saatleri Beyrut sahilinde yürüyüş zamanı. “Bir gün hepimizin bir olduğunu göreceksin” pankartı asılı Hard Rock Cafe’den başlayıp batıya doğru yürüyün. Lüks otelleri, yeni rezidansları, Amerikan Üniversitesi’nin kampusunu görün. Deniz fenerinin yanı başındaki The Manara Palace Cafe, bir bardak taze sıkılmış mango suyu (7 TL) ve nargile (11 TL) eşliğinde deniz manzarasını seyredebileceğiniz en uygun adres.
20.00
Çifte lezzet
Wadih Naim Caddesi’ndeki Al Mayass mönüsünde kentin iki yerel mutfağını, Lübnan ve Ermeni yemeklerini buluşturuyor. Uluslararası restoran zincirinin Beyrut şubesi dekorasyonu, mönüsüyle komşularından ayrışıyor. Yerel müzik eşliğinde, bulgur salatası ve kebapları tadın. İki kişi, Lübnan rakısı arak dahil ortalama 130 TL.
23.00
Ortadoğu havaları
Saat gece yarısına yaklaşırken ünlü kulüplerden Music Hall’da “C”ler su gibi akıyor: Cohibas, Cartier, Chivas Regal ve şampanya... Tüccarlar, finans sektöründen yuppie’ler, puro tüttüren armatörler, ülkenin genç ünlüleri kırmızı locaları dolduruyor. DJ’lerin dünya listelerinden seçtiği müzikler ve Beyrutlu şarkıcıların konserleriyle eğlence sabaha kadar sürüyor. Giriş ve ilk içki 90 TL. Rezervasyonsuz gitmemenizde yarar var (www.themusichall.com).
11.00
Çiftlikten geldi bunlar
Tekerlikle bir çanta alıp kentin ilk çiftçi pazarı Souk El Tayeb’e gidin. Kentteki yerel kültür zenginliğine tanık olun. Gıda ve ahşaptan tekstile her türlü elişi ürünün bulunabildiği tezgâhları saat 09.00-14.00 arası açık. Günkurusu domates, zeytinyağı, peynir, sabun, zeytinyağı ve pek çok sürpriz sizi bekliyor (soukeltayeb9.com). The Earth & Co’nun tezgâhına rastlarsanız ekşi mayalı hamurdan yapılmış ekmekle sunulan taze kekik, labne peyniri ve domatesli sandviçi mutlaka tadın (4,5 TL).
13.00
Lübnan estetiği
Saifi Köyü’nün Osmanlı tarzı tarihi evleri şimdilerde Lübnan’ın en ünlü modacılarının butiklerine ev sahipliği yapıyor. İster sarayınızda isterseniz tek odalı dairenizde kullanmak üzere alışveriş yapın. Her bütçeye, beğeniye uygun bir şey bulmak mümkün. Örneğin Uzakdoğu zevklerini Ortadoğu estetiğiyle buluşturan Nada Debs’ten 160 TL’ye meşe ağacından sedef kakmalı küp biçiminde kandiller (nadadebs.com), tasarımcı Maria Hibri ve Hoda Baroudi’nin butiği Bokja’dan aksesuarlar, şaşırtıcı fakat konforlu koltuklar, kanepeler alabilirsiniz (bokjadesign.com).
16.00
Avangard ikindi
Üç yıl önce açılan Beirut Art Center, kenti Ortadoğu’nun kültür başkenti listesinde en üst sıralara yükseltti. Ülkenin ilk çağdaş sanat müzesi beyazın egemen olduğu ferah salonlarında çağına meydan okuyan, eserleri çok konuşulan gençlerin dönüşümlü sergilerine yer veriyor. Amerikalı sanatçı Eric Baudelaire’nin savaşı ele aldığı fotoğraf ve videoları, Kerküklü ‘anti sanatçı’
Eric Baudelaire’nin kadın portreleri 6 Nisan’a kadar sergileniyor (beirutartcenter.org).
20.00
Paris’e dönüş
Son yıllarda Beyrut’ta ‘Ortadoğu’nun Parisi’ nitelemesini yeniden gündeme getirecek kadar çok Fransız restoranı açıldı. Neo-bistro Couqley iki yıl önce kuruldu. Mutfağında bir zamanlar Paris Market, La Bastide de St. Tropez’in ünlü restoranlarında çalışan şef Alexis Couquelet var. Haftada iki kez uçakla Fransa’dan biftek, ördek getirtiyor. Bordeaux usulü soslu kalın bir dilim biftek, ahududu soslu ördek butu, şarap dahil iki kişilik yemeğin ortalama fiyatı 110 TL (couqley.com).
23.00
Kokteyl bölgesi
‘Mashroob,’ Arapça içki anlamına geliyor. Her türünü Gemmayzeh semtinde bulabilirsiniz. Her ruh haline, beğeniye uygun bir mekan var burada. Bekâr burjuvalar, 40’larındaki dullar Liban Caddesi’ndeki sömürge mimarisi tarzındaki seçkin barlardan Kayan’da Chateau Ksara şaraplarını yudumluyor (Tel: 961-1-563-611), gruplardan Arap müziği dinlemek, nargile eşliğinde tavla oynamak istiyorsanız Gouraud Caddesi’ndeki Gemmayzeh Cafe’ye uğrayın. Dans saati geldiğinde rotayı aynı caddedeki Behind the Green Door’a çevirin.
Pazar
12.00
Beyrut usulü brunch
Müzik, dans, çiçeklenmiş mimozalar, bloody marry karışımı Lübnan gecesi sizi fena mı çarptı? Hiç dert etmeyin. Casablanca’da kendinize geleceksiniz. Dar El Mreisseh Caddesi’ndeki Osmanlı konağı parlak renklere boyanıp, çağdaş sanat merkezine dönüştürülmüş. Mönüde kızarmış ekmek, omlet, peynir, francala, tütsülenmiş somon gibi standart seçenekler var. İki kişilik kahvaltı ortalama 55 TL.
14.00
Levanten sahili
Hıristiyan, Sünni, Şii, Dürzi gibi farklı dinlere mensup bireylerin bir arada yaşadığı Beyrut’ta tek ortak sevgi güneş sevgisi. Bu inancın başlıca tapınaklarından biri Lazy B. Beyrut’un 30 kilometre güneyinde, havaalanı yolu üzerinde. Beachclub’ın kristal berraklığında suları, kumsalı, havuzu, manzaralı terasları güneşten payını almaya koşanlarla doluyor. Siz de uğrayın, güneş yağınızı yanınıza almayı unutmayın (lazyb.me).
NASIL GİDİLİR
Nisanda İstanbul’dan direkt, gidiş-dönüş Beyrut biletleri Ürdün Havayolları’nda 575, THY’de 567, Pegasus’ta 837 TL’den başlıyor.