Zeytin yaprağı ve çeşitli etkileri olan doğal ürünlerin büyüsü hepimizi çok cezbediyor. Hastalıklara çareler aranırken çok eski zamanlardan beri tedavi amaçlı kullanılan zeytin yaprağı o yıllardan günümüze kadar kullanılmaya devam ediyor. Peki, binlerce yıldır kullanılan zeytin yaprağı çayı gerçekten faydalı mı? Virüslere karşı koruyucu etkisi var mıdır? Diyetisyen Gülçin Işık, zeytin yaprağı çayı ile ilgili bilimsel verileri ve bilim ışığında kanıtlanmış faydalarını anlatıyor.
Soğuk günlerde ilk akla gelen içeceklerden biri olan salep, içimizi ısıtmasının yanı sıra sağlık açısından da birçok fayda sağlıyor. Ancak doğru hazırlamaya ve kararında tüketmeye dikkat edilmesi gerekiyor.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarının (ÜSYE) çocuklarda sık görülen ve genellikle virüs kaynaklı olan enfeksiyonlar olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dinçer Çelik, “En yaygın türleri arasında soğuk algınlığı, grip, sinüzit, farenjit ve larenjit bulunur. ÜSYE’lerin büyük çoğunluğu virüs kaynaklı olduğu için antibiyotik tedavisi genellikle gerekli değildir. Doktor bakteriyel kaynaklı olduğunu teşhis edip önermedikçe kullanılmamalıdır. Ateş düşürücü ve ağrı kesiciler tercih edebilir” dedi.
Hafıza kaybı, yorgunluk ve vücut ağrısı… Yıllarca bu semptomlarla yaşadı. 51 yaşında komedyen Miranda Hart'a tam 30 yıl sonra teşhis konuldu ve nihayet Lyme hastası olduğu anlaşıldı. Peki bunca yıl nasıl hastalığının ne olduğu anlaşılamadı?
Beslenme uzmanı Rhiannon Lambert, sürdürülebilir kilo kaybı için sadece kalori kısıtlamasının yeterli olmadığını, sağlıklı ve besleyici yiyeceklerin önemini vurguladı. Lambert, kilo kaybı yolculuğunda sindirimi iyileştiren, metabolizmayı hızlandıran ve tok kalmayı sağlayan 10 besini önerdi.
“Benim gibi göründüğünüzde, insanların bakmasına alışırsınız. Dürtüklemeler, işaret etmeler ve kibrit çöpü bacaklarımı incelerken aralarında fısıldaşmalar… Vücudum harap olmuş olabilir ama kulaklarım değil. Hakkımsa söylediklerini duyabiliyorum Ağlamamaya çalışarak eve kaçıyorum ve o günün geri kalanında kendimi garip bir şekilde ucube gibi hissederek saklanıyorum. İşte anoreksiyanın yaptığı budur; bedeninizi ve ruhunuzu yiyip bitirir, zihninizi ele geçirir.”
Balkabağı nefis turuncu rengi ve şekerli tadıyla sonbahar ve kış aylarında hem tezgâhları hem de sofraları süsleyen leziz bir sebze. Balkabağı tezgahlara düştüğünde bize sadece soğuk havaların gelmesini hatırlatmıyor. Bu sebze aynı zamanda besleyici bir güç merkezi olmasıyla da önce çıkıyor. İşte balkabağının sağlığa olan inanılmaz faydaları ve ondan en iyi şekilde nasıl yararlanabileceğiniz…
Hiç düşündünüz mü yıllardır sigara içen birinin sigarayı bıraktıktan sonra ciğerlerinin tamamen temizlenmesi, kalp ve damarlarının hiç sigara içmeyen birininkine benzemesi ne kadar zaman alır? Süreyi kısa sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Güney Kore'deki araştırmacılar, uzun süredir sigara içen bir tiryakinin kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin ne kadar sürdüğünü keşfetti: Tam 25 yıl…
Sosyal medyada yüzümüzün belli bir kısmında bulunan sivilceleri sıkmanın ciddi enfeksiyonlara, hatta ölüme yol açabileceği iddia ediliyor. Peki bu iddiaların doğruluk payı var mı?
Tarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı laboratuvar testleri sonucunda ürünlerinde taklit ve tağşiş tespit edilen üreticileri ifşa etmeye devam ediyor. Açıklanan yeni listede yine kıyma başta olmak üzere etlerde tek tırnaklı eti kullanılırken, peynirde süt çıkmaması ve et dönerde dil eti çıkması dikkat çekti. Peki döner ve peynirdeki bu durum sağlığımızı nasıl etkiliyor? İki üründe de sahtekârlık olduğu kokusundan ve görüntüsünden anlaşılır mı? Nelere dikkat etmeliyiz? Uzmanlarla mercek altına aldık.
Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, beyin sisine karşı etkili olan besinleri sıraladı.
Ayak siğilleri, bazı insanların hayatlarını gerçekten zorlaştırabiliyor. Yaygın görülen bir sorun olan plantar siğiller HPV nedeniyle ortaya çıkıyor. Ayak tabanında sert ve kabarık yükseltilere neden olan bu siğiller, yürüyüş ve koşu sırasında ağrıya neden olabilir. Peki neden bu siğiller oluşuyor, oluşmasını önlemek mümkün mü? Bulaşıcı mı? Doktora gitmeden kurtulmanın bir yolu var mı? Doğal yöntemler işe yarar mı? Uzmanlar ne diyor?
Bir ilaç, egzersizin tüm faydalarını taklit edebilir mi? Son dönemde bu soruyu gündeme getiren bazı araştırmalar, egzersiz yapmadan elde edilebilecek biyolojik etkiler hakkında merak uyandırıyor. Danimarka’daki Aarhus Üniversitesi'nden bilim insanları, ‘LaKe’ adlı bir ilacın, vücudu aç karnına 10 kilometre koşmaya denk bir metabolik duruma soktuğunu duyurdu.
O, Türkiye’nin gururu… Dünya bilim camiasına, henüz 28 yaşındayken ‘giyilebilir kalp pili’ icadıyla imza atan, Harvard Üniversitesi Genç Akademi üyeliğine seçilen ilk Türk bilim insanı olan Doç. Dr. Canan Dağdeviren, BBC’nin ‘İlham Veren 100 Kadın’ listesinde de yer alıyor. Çalışmalarını The Massachusetts Instute of Technology (MIT) Media Lab’da sürdüren Dağdeviren, meme kanserini erken teşhis edebilecek giyilebilir elektronik sütyen çalışmalarına son hızla devam ediyor.
Circulation dergisinde yayınlanan araştırma kapsamında Hollanda, Avustralya, Danimarka, Finlandiya ve Birleşik Krallık'ta 14.000'den fazla katılımcıdan toplanan tansiyon ve aktivite verileri analiz edildi. Araştırma sonuçlarına göre sadece günde sadece beş dakika egzersiz yapmak bile tansiyonu düşürüyor.
Teknolojinin sunduğu kolaylıkları sorgulayan gazeteci ve yazar Miranda Levy, 1950’lerdeki daha fiziksel ve sade yaşamı deneyimlemek üzere dikkat çeken bir deneye imza attı. İki hafta boyunca cep telefonları ve modern kolaylıklardan uzak duran Levy, 1950’deki insanlar gibi yaşadı, dönemin zorlukları ve bu farklı yaşam tarzının getirdiği fiziksel faydaları keşfetti. İşte Miranda Levy yaşadıkları…
Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ezginur Aksipahi, bazı besinlerin içerikleri sayesinde göz sağlığına ciddi oranda fayda sağladığını belirtti.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar listesine henüz birkaç ay öncesinde eklenmiş olması ve tedavisinin zor ve uzun süreli olması nedeniyle ‘süper mantar’ olarak nitelendirilen bir mantar türü ortaya çıktı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından, yeni ortaya çıkmış bir mantar türü olarak sınıflandırılan ‘Trichophyton mentagrophytes tip VII’ (TMVII) ABD ve Fransa'nın ardından İngiltere'de de görüldü. Uzmanlar bu mantar türünün 'sessizce' yayıldığı konusunda uyarıyor.