Yemeklerde sarımsak kullanırken dikkat etmeniz gereken 5 nokta
Sarımsak mutfağımızdaki yeri çok önemli bir malzeme. Uygun miktarlarda kullanıldığında yemeklere benzersiz bir lezzet katan sarımsakla ilgili dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar var. Yemekte sarımsak kullanan herkesin bilmesi gereken bu noktaları sizin için derledik.
1- Önceden dövülmüş sarımsak kullanmayın
Sarımsakları önceden dövüp bir kenarda hazır bekletmek ve ihtiyacınız olduğunda çıkarıp kullanmak zaman yönetimi açısından mantıklı bir hareket gibi görünse de lezzet açısından aynı şeyi söylemek mümkün değil. Hele ki ezilmiş halde hazır satılan sarımsakları kullanmanızı kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Taze sarımsağın yemeğinize katacağı lezzeti hiçbir şeyde bulamazsınız.
2- Zamanı geçmiş sarımsak kullanmayın
Tazelik demişken, marketten aldığınız sarımsakların taze olmasına da dikkat edin. Dışarıda kalan dişleri yumuşamış ya da kurumuş ya da filizlenmeye başlamış sarımsakları kesinlikle almayın. Sarımsak eskidikçe acılaşır ve keskinleşir. Bu da yemeğinizin lezzetini olumsuz etkileyecektir.
3- Doğru teknikle soymayı öğrenin
Sarımsağı soymanın en kolay yolu dişlerin üzerine yüzü geniş bir bıçağı yan olarak yerleştirip elinizle sertçe vurarak kabukların çıkmasını sağlamak. Bunu yapmak istemiyorsanız sarımsakları dişlere ayırıp ağzı kapalı bir kavanozda 30 saniye kadar iyice sallayarak da soyabilirsiniz.
4- Sarımsağı doğramayın
Özellikle yemeklere koyacağınız sarımsakları bıçakla doğramak ya da kıymak yerine rendeleyebilir ya da varsa havanda dövebilirsiniz. Böylece sarımsağın suyu açığa çıkar ve tavaya ya da tencereye attığınızda yanmalarını önlemiş olursunuz. Ayrıca dövülmüş ya da rendelenmiş sarımsak sosların içinde iyice erir ve kıvamını bozmaz.
5- Çok yüksek sıcaklıkta pişirmeyin
Sarımsak çok çabuk yanar. Bu nedenle kavurmak için tavaya ya da tencereye attığınızda altının çok açık olmamasına dikkat edin. Sarımsağın kokusu 30 saniyede çıkar, fazlasına ihtiyaç yoktur. Tencere yemeklerine ekleyeceğiniz zaman da sarımsağı ilk malzeme olarak kullanmayın ve mümkünse sıvılardan hemen önce tencereye alın.
SARIMSAK BU PESTO SOSLU MAKARNAYA BÜYÜK LEZZET KATIYOR