Belgin Ekmen Yenilmez
Lezizz YazarıBelgin Ekmen Yenilmez
1961 yılında Hatay'da doğdu, halen de Hatay'da yaşıyor. Yemek yapmayı, yeni tarifler denemeyi ve kendinden bir şeyler katmayı çok seviyor. Çocukları ve torunları için girdiği mutfakta olabildiğince üst kuşaklardan öğrendiği tariflere yer vermeye çalışıyor. UNESCO'nun gastronomi şehirleri arasında yer alan Hatay'a ait 600'den fazla yemek çeşidinin belirli bir bölümünü, kendi mutfağında günümüze taşıyor. Hürriyet Lezizz okurlarıyla, evinde yaptığı ve yörede sevilerek tüketilen yemeklerin tariflerini paylaşıyor.

Tüm Yazıları


Soğuk bir yaz yemeği: Patlıcan ekşilisi

Soğuk bir yaz yemeği: Patlıcan ekşilisi

Osmaniye, Gaziantep, Hatay yöresine ait olan ancak az bilinen patlıcan ekşilisi yemeğinin tarifi rahmetli anneannemden bizlere miras kalmış. Ailece yaz aylarında bolca yaptığımız bu lezzetli ve bir o kadar da sağlıklı tarifi, yaz mevsiminin tam...

15.07.2020
Adını hak eden bir yemek: Mualla

Adını hak eden bir yemek: Mualla

Mualla Arapça kökenli bir isim olup yüksek, yüce, rütbeli manalarına geliyor. Hatay’da adı Şeyh Mualla olarak da bilinen Mualla yemeği, içerdiği zengin sebze ve bakliyatlar nedeniyle ‘Ancak şeyhler bu kadar şaşalı bir yemeği tatma şansına sahip...

08.07.2020
Kül suyu ile yapılan özel bir tarif: Kerebiç

Kül suyu ile yapılan özel bir tarif: Kerebiç

Bölgelere göre değişik tarifleri bulunan kerebiç, Mersin dolaylarında popüler olan ve sevilerek tüketilen tatlılar arasında yer alıyor. Antakya’nın köylerinde de uzun yıllardır özenle hazırlanan kerebiç tatlısı, normal tariflere nazaran farklı bir...

01.07.2020
Farklı lezzetleri denemeyi sevenlere: Fellah köftesi

Farklı lezzetleri denemeyi sevenlere: Fellah köftesi

Bulgurun en anlamlı halini kazandığı tariflerden birisi olan fellah köftesi (sarımsaklı köfte), ülkemizin hemen her köşesinde farklı isimler ve küçük tarif farklılıkları ile sofralara konuk oluyor. Bugün size, baharat ve tercihen bir miktar acı...

24.06.2020
Kolay ve pratik meze isteyenlere: Közlenmiş patlıcan yoğurtlama

Kolay ve pratik meze isteyenlere: Közlenmiş patlıcan yoğurtlama

Kalabalık yemek sofralarının çeşit ve lezzet unsuru olan mezeler, ana yemek öncesi olmazsa olmaz.

17.06.2020
Uzun Çarşı esnafının öğle menüsü: Bakla humusu

Uzun Çarşı esnafının öğle menüsü: Bakla humusu

Hatay sofralarının sevilen meze türlerinden birisi olan bakla humusu, kolay tarifi ile sofralarınıza konuk oluyor. Kapalıçarşı’ya benzerliği ile bilinen Antakya Uzun Çarşı esnafının öğle yemeği menüsünün vazgeçilmezi olan bakla humusu, ilginç bir...

10.06.2020
Direnç arttırıcı, antibiyotik kaynağı, ‘buz gibi ferahlatıcı’ bir yemek: Fellah turşusu

Direnç arttırıcı, antibiyotik kaynağı, ‘buz gibi ferahlatıcı’ bir yemek: Fellah turşusu

Bu hafta, yavaştan kendisini göstermeye başlayan sıcak havayla nasıl mücadele etmeniz gerektiğini Hatay yöresine ait bir yemek olan Fellah Turşusu ile anlatacağım.

03.06.2020
Selçuklu askerlerinin güç ve besin kaynağı: Ispanak borani

Selçuklu askerlerinin güç ve besin kaynağı: Ispanak borani

Hatay yöresine ait bir lezzet olan ıspanak borani, her ne kadar çorba türünde sayılsa da besin değeri yüksek bir ana yemektir.

27.05.2020