Yağlama tarifi
Kayseri yemekleri denince akla ilk Kayseri mantısı gelir ama bir de yağlama vardır ki tadını yiyen bilir. İncecik açılmış hamurların arasına yayılan kıymalı, soğanlı, domatesli harç ve üzerine eklenen sarımsaklı yoğurtla bir kez yiyenin bir daha vazgeçemediği yağlama, evde de kolayca yapılabilir. Sizin için Kayseri yağlamasının malzemelerini ve yapılış aşamalarını aşağıda adım adım anlattık. İşte evde nefis bir yağlama yapmak için ihtiyacınız olan tek tarif…
Yapımı için malzemeler
Hamuru için:
- 4 su bardağı un
- 1 su bardağı ılık süt
- Yarım su bardağı ılık su
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı instant maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
İçi için:
- 350 gram kıyma
- 3 adet domates
- 1,5 yemek kaşığı domates salçası
- 1 adet kuru soğan
- 2 adet sivri biber
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım su bardağı su
Servis için:
- 1 kase yoğurt
- 3-4 diş sarımsak
- Maydanoz
Yağlama tarifi Nasıl yapılır?
Unu yoğurma kabına alıp ortasını açın.
Mayayı ılık suda açıp süt, tuz, şeker ve yağla birlikte una ilave edin.
Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurduğunuz hamuru nemli bir örtünün altında mayalanmaya bırakın.
Bu esnada iç harcı için soğanı ve sivri biberi yemeklik doğrayın, domatesleri rendeleyin.
Kıymayı bir tavaya alıp kavurmaya başlayın.
Üzerine soğanı ve biberi ekleyip kavurmaya devam edin.
Ardından domatesi ve salçayı da ilave edin birkaç kez karıştırın.
Tuz, karabiber ve ılık suyu da ekleyip sos kıvamına gelene kadar pişirin.
Mayalanan hamuru minik bezelere ayırıp 10 dakika kadar daha mayalandırın.
Ardından unladığınız tezgahın üzerinde açtığınız hamurları geniş bir tavada arkalı önlü çevirin.
Pişen hamurları aralarına kıymalı harç yayarak üst üste dizin.
En üste de kıymalı harç koyun ve sarımsaklı yoğurt gezdirin.
Son olarak ince kıyılmış maydanoz serpip dilimlediğiniz yağlamayı pasta gibi dilim dilim servis edin. Afiyet olsun…