Üzüm sirkesi nasıl yapılır? Evde doğal ve organik üzüm sirkesi yapımı
Sirke sağlık deposu bir gıda. Katkısız ve doğal olarak hazırlanınca da faydaları daha da artıyor. Pek alanda kullanılan sirkeyi evde de yapabilirsiniz. Kullanıma hazır olması biraz zaman alsa da süreç sonunda faydalı bir besin haline geliyor. Peki üzüm sirkesi nasıl yapılır? İşte evde doğal ve organik üzüm sirkesi yapımı
Sirke mutfaklarımızın olmazsa olmazlarından. Sirkeden daha iyi faydalanmak için doğal ve katkısız olması gerekiyor. Bunun için yapabileceğiniz en iyi seçenek evde kendi sirkenizi yapmak. Eğer denemek isterseniz, sirke yapımının detaylarını sizin için derledik.
MALZEMELER:
1,5 kilogram üzüm (Beyaz ya da siyah)
1 çay bardağı nohut
1 çay bardağı bulgur
2 Yemek kaşığı organik bal
1 yemek kaşığı kaya tuzu
1 litre içme suyu
Kavanozu iyice yıkayıp kurulayın.
Üzümleri yıkayıp temizleyin ve kavanoza yerleştirin.
Üzerine bal, bulgur ve nohudu da ilave edin.
Son olarak temiz kireçsiz suyu ilave edip hepsini metal olmayan bir kaşıkla karıştırın.
Kavanozun üzerine temiz bir çorap geçirin ya da bir tülbent bağlayıp paket lastiğiyle sıkıştırın.
Ilık ve karanlık bir ortama yerleştirdiğiniz kavanozunuzu 2 günde bir çıkarıp metal olmayan bir kaşıkla karıştırın.
Üzümler 20 gün civarı bir sürede dibe çökecektir.
Bu aşamadan sonra sirkenize 20 gün hiç dokunmayın.
Mayalanan sirkenin üzerinde oluşan sirke anasını tahta kaşıkla alıp ayrı bir kavanoza aktarın. Daha sonra sirke yaparken doğrudan bu anayı kullanabilirsiniz.
40 günün sonunda sirkenizi tülbentten süzün.
İçine kaya tuzu ve bal ilave edip yeniden kavanoza alın.
Üzerine tülbendi yeniden geçirip 20 gün daha dinlendirin.