GeriMutfak Tüyoları Sütlü Nuriye tarifi ve hikayesi: Akşama ziyafet var! Pastane usulü sütlü Nuriye tatlısı nasıl yapılır, püf noktaları neler?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sütlü Nuriye tarifi ve hikayesi: Akşama ziyafet var! Pastane usulü sütlü Nuriye tatlısı nasıl yapılır, püf noktaları neler?

Sütlü Nuriye tarifi ve hikayesi: Akşama ziyafet var! Pastane usulü sütlü Nuriye tatlısı nasıl yapılır, püf noktaları neler?

Sevilen sütlü şerbetli tatlılardan sütlü Nuriye hikayesi ve tarifi ile her dönem gündemde yer alıyor. Sütlü Nuriye tatlısı İhtilal tatlısı veya ihtilal baklavası olarak da bilinir. Süt, fındık, şeker ve un ile yapılır. Peki, evde muhallebili sütlü Nuriye nasıl yapılır? İşte pastane usulü sütlü Nuriye tarifi ve malzemeleri...

SÜTLÜ NURİYE HİKAYESİ

12 Eylül döneminde bir generalin, satın aldığı baklavanın fiyatının yüksekliğini, İstanbul'da görevli İsmail Hakkı Akansel'e şikayet etmesi üzerine, o sene Ramazan Bayramından iki gün önce baklavanın satış fiyatının üst sınırıyla ilgili liste yayınlanmıştır. Ancak belirlenen fiyatın, baklava maliyetini kurtarmaması üzerine, Güllüoğlu Baklavaları sahipleri, narh fiyatı dahilinde satılabilecek maliyette bir baklava yapmanın çaresini aramış; fıstık yerine fındık kullanılmış, süt ilave edilerek de tatlının gramajı arttırılmıştır. Böylelikle ihtilal muktedirlerinin vazettikleri fiyatta satılabilecek, görece düşük maliyeti baklava yapılmış odu.

HAZIR YUFKADAN SÜTLÜ NURİYE TARİFİ MALZEMELERİ

Malzemeler:

50 yaprak baklavalık yufka
350 gram tereyağı
4 su bardağı file ya da pirinç fındık (bulamazsanız bütün fındığı da ince ince kıyabilirsiniz)

Şerbeti için:

3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı süt
1,5 su bardağı su

PASTANE USULÜ SÜTLÜ NURİYE TARİFİ NASIL YAPILIR?

Küçük bir tencerede tereyağını eritin.

Üzerindeki ve altındaki sütlü kısmı ayırıp, bir sade yağ hazırlayın.

Dikdörtgen cam fırın kabınızın tabanını erittiğiniz tereyağıyla bir fırça yardımıyla yağlayın.
Baklava yufkalarını 25 kat olacak şekilde fırın kabınızın boyutuna göre kesin.

Aralarına tereyağı sürerek fırın kabınıza dizin.

İlk 25 katı bitince her tarafına eşit olacak şekilde fındıkları serpin ve üzerini tekrar aralarını
yağlayarak 25 kat daha baklava yufkası ile kaplayın.

Tatlınızı eşit kare dilimler olacak şekilde kesin.

180 derecede önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirin.

Şerbeti için bir tencereye su ve toz şekeri ilave edin, şeker eriyene kadar karıştırıp, kaynatın.

Kaynayan şerbetinizin üzerine sütü ilave edin ve ocaktan almadan hafif karıştırın.

Sütlü Nuriye fırından çıkınca sıcak tatlıya ılık olan şerbetini verin ve tatlınız soğuyunca servis edin.

False