Salçanın küflenmesini nasıl engelleyebilirsiniz?
Ev yemeklerinin olmazsa olmazı salça kapağı açıldığında çabuk küflenebiliyor. Siz de salçanızı uzun süre kullanabilmek için bu tüyolara göz atmaya ne dersiniz?
Kış aylarında yemeklere en çok konulan gıda maddelerinin başında gelen salça pek çok yemeğe lezzet katıyor. Domates ve biberle hazırlanan salçalar yemeklerin daha besleyici ve leziz olmasını sağlarken yemeklerin sunumunu da zenginleştiriyor. Türk mutfağında sıklıkla kullanılan salçalar sonbahar aylarında hazırlanarak kış aylarında tüketilmek üzere kavanozlarda bekletiliyor. Gerek ev salçaları gerekse hazır salçalar kapağı açıldıktan sonra havayla temas sonucu küflenmeye başlıyor.
Peki salçaların küflenmesi nasıl önlenir?
1. Salçaların küflenmesini önlemenin ilk yollarından biri salçaları kuru ve serin bir ortamda saklamaktır. Hazır salça satın aldıysanız bunları teneke kutuda saklamak yerine cam kavanozlara aktararak saklamaya çalışın.
2. Hazır salça alırken üzerindeki son kullanma tarihlerine dikkat edin. Son kullanma tarihi yaklaşan ürünleri almamaya özen gösterin. Ev yapımı salçalarda ise salça yaparken malzemeleri taze seçin.
3. Salçaları kısa zamanda tüketmek salçanın küflenmesini önlemenize yardımcı olur. Salça alırken kısa zamanda tüketebileceğiniz miktarlarda ürünler seçmeye özen gösterin.
4. Uzun süre kullanmayacağınız salçalarınız için bir tavada yağ eriterek salçalarınızın üzerini bu yağ ile kaplayın. Salça üzerinde bulunan yağ salçanın bozulmasını önler.
5. Salçaların küflenmesini önlemek için içerisine bir tatlı kaşığı tuz ilave edin ve salçayı karıştırın. Bu yöntem salçanızı tuzlu hale getirir ve küflenmesini önler.
6. Salçaları üzerinde belirtilen kullanım talimatlarına göre tüketmeli ve oksijenle uzun süre temaslarını önlemelisiniz.
7. Teneke kutuda sakladığınız salçaları dolapta açık halde bırakmak salçaların küflenmesine zemin hazırlar. Salçaları bu şekilde dolapta bırakacaksanız üzerini bir kapakla örterek küflenmesini geciktirebilirsiniz.
8. Salçaları teneke kutunuzdan bir miktar aldıktan sonra kullanılan kısmın üzerine bir miktar sıvı yağ dökün. Böylece salçaların hava ile temasını önleyebilirsiniz.
9. Salçaları buz kalıplarının içerisinde saklayarak küflenmesini önleyebilirsiniz. Donan salçaları tencereye koyduğunuz zaman eriterek kullanabilirsiniz.
10. Salçaların kapaklarını her kullanışta sıkı bir şekilde kapatmak ve kullandıktan sonra üzerlerine kaya tuzu eklemek de salçalarınızın küflenmesine engel olur.