Yiyeceklerin bozulduğu nasıl anlaşılır? En işe yarar tüyolar...
Tüketilen besinlerin sağlıklı ve güvenilir olması oldukça önemli. İşte bozulan yiyecekleri anlamanın yolları...
Tükettiğimiz yiyeceklerin tazeliği, vücudumuz için gerekli vitamin ve mineralleri en iyi şekilde alabilmemiz için çok önemli. Doğal veya yapay her türlü besin maddesinin belirli bir ömrü var. Bu süre içinde tüketilmeyen yiyecek ve içeceklerde bakteriler üremeye başlıyor ve bozulmalar meydana geliyor. Peki Yiyeceklerin bozulduğunu anlamak için neleri bilmek gerekiyor?
Et ve balık bozulduysa
Saklama koşullarına en çok dikkat edilmesi gereken besinlerin başında et bulunur. Etin bozuk olup olmadığını anlamak için rengine bakılması gerekiyor. Taze olan bir etin rengi açık, kırmızı ve parlaktır. Etin renginin mora dönüşmesi, bozulmayı işaret eder. Et üzerinde siyah ya da yeşil noktalar varsa bu etin tamamen bozulduğunu ve küflendiğini gösterir.
Çabuk bozulan besinlerden bir diğeri de balıktır. Balığın taze olup olmadığı, gözlerinden, solungaçlarından ve pullarından anlaşılır. Pulları gevşemiş, gözleri dışa dönük ve parlak olmayan, karnına parmağınızı bastırdığınızda eski halini almayan balıklar bozulmuş demektir.
Sebze ve meyvelerde
Sebzelerin ve meyvelerin raf ömrü, yapılarına göre değişir. Örneğin genelde dayanıklılığı ile bilinen patates de bozulabilir. Kabuğunun üzerinde görülen yeşil noktalar veya tabakalar, "solanin" adı organizmanın ürediğini gösterir. Bu da patatesin bozulduğu anlamına gelir. Ayrıca patatesin filizlenmesi de yine bozulma belirtisidir.
Aynı şekilde soğanın da kabuk kısmının yumuşak, filizlenmiş ve kötü kokulu olması bozulma belirtisidir. Kabuğunun taze olduğunu anlamak için rengine bakmak gerekiyor.
Taze fasulye, eğer kolay bir şekilde kırılmıyorsa ve esnemiyorsa bozulmuştur. Yine kokusu farklılaşmışsa bozulma süreci başlamış demektir.
Marul, roka, maydanoz gibi yeşil sebzeler de dikkatli bir şekilde saklanmazsa bozulur. Diri olmayan, solgun, sararmış yeşil sebzeler, tazeliğini yitirmiş ve bozulmaya başlamış demektir.
Muz, raf ömrü çok uzun olmayan meyvelerden biridir. Muzun dış kabuğunun kahverengi ya da siyah halini alması, şeker oranının arttığını ve besin değerinin düştüğünü gösterir. Dolayısıyla bu tür muzların tüketilmemesi gerekir.
7'DEN 70'E HERKESİN ÇOK SEVECEĞİ BİR 'LEZZET PATLAMASI'