Mole tarifi
Mole, Meksika mutfağına ait bir tür sos. Gerçi sos demek biraz hafif kalıyor. Geleneksel tariflerde içine 100’den fazla malzeme koyulduğu söyleniyor. Kakao ve baharatların öne çıktığı mole sosu taco’dan enchilada’ya birçok yemekte kullanılabiliyor. Peki bu sosu evde yapabilir misiniz? Tabii ki evet… Sizin için Türk mutfağına ve damağına uygun bir mole tarifi hazırladık. İşte malzemeler ve yapılış aşamaları…
Yapımı için malzemeler
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 adet büyük beyaz soğan
- 4 diş sarımsak
- 1 adet jalapeno biberi
- 3 yemek kaşığı kırmızı toz biber
- 2 yemek kaşığı un
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı tarçın
- Yarım çay kaşığı kekik
- 2,5 su bardağı sebze suyu
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı şekersiz kakao
- 1 çay kaşığı tuz
Mole tarifi Nasıl yapılır?
Soğanı, sarımsağı ve jalapeno biberini ayıklayıp yemeklik doğrayın.
Sıvı yağı tavada kızdırıp soğanları yağda 5 dakika kavurun.
Sarımsağı ve jalapeno biberini de ekleyip kokusu çıkana kadar aşağı yukarı 2 dakika daha kavurun.
İçine toz kırmızı biber, un, kimyon, tarçın ve kekiği ekleyip güzelce harmanlayın.
Arada karıştırarak 1 dakika daha sotelemeye devam edin.
Tavayı ocaktan alıp içine sebze suyunu ilave edin ve homojenleşene kadar karıştırın.
Bir el blender’ı yardımıyla pürüzsüz bir kıvam alana kadar ezin.
Tavayı yeniden ocağa alıp içine tereyağı, domates salçası kakao ve tuzu ekleyip yeniden homojen olana kadar çırpın.
Ağır ateşte koyulaşıp sos kıvamı alana kadar pişirin.
Sosunuzu et yemeklerinin ya da pilavların yanında sıcak servis edin.
Ağzı sıkıca kapalı halde buzdolabında 3 gün, buzlukta 3 ay dayanabilir. Kolay gelsin…