GeriÇorba Tarifleri Maraş Tarhanası Tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Maraş Tarhanası Tarifi

Maraş Tarhanası Tarifi

Sokaklarda mis gibi serili tarhana kokuları olan Elbistan kadar olmasa da Türkiye’nin her yerinde merak edilen ve afiyetle yenen bir tarifi: Maraş tarhanasına ne dersiniz? Uzun ve zor geçen soğuk kışlarıyla Elbistan’a özgü bir tarhana olan Maraş tarhanası çayın yanının vazgeçilmezidir, çerez gibi yeniyor misafire ikram ediliyor, aynı zamanda şeker pancarıyla beraber nefis çorbası yapılıyor. İşte Maraş tarhanası püf noktalarıyla aşağıda…

  • Ocakta
  • 6+ Kişilik
  • 60+ dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 25 kg buğday(döğme)
  • 15 kg tarhana yoğurdu (Maraş’ta katık deniyor)
  • 1 kg un
  • Yarım kilo tuz
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı çörek otu
  • Sermek için tepsi ya da örtü
  • Kaynatmak için büyük kazan ve odun parçaları

Maraş Tarhanası Tarifi Nasıl yapılır?

İlk olarak buğdaylar yani yıkanır, en az beş saat kadar kaynatacağınız büyük ocak kazanında sıcak su ile ıslatılır.

Sonra buğday su çekeceği için üzerine su takviyesi yapılıp altına odunlar konduktan sonra tercihen açık alanda büyükçe kazanlarda kaynatılır.

Kaynarken tuzu bırakılır.

Daha sonra büyükçe leğenlere buğday yavaş yavaş alınır el yakmayacak kadar soğuduğunda kontrollü şekilde yoğurdu yani tarhana katığı ara ara verilerek yoğrulur.

Çörek otu ve şekeri de ekleyelim ve yoğurma işlemimiz bitince, tarhanamız un torbalarına bırakılıp suyu süzdürülür ve mayalandırılır.

Bu arada tarhanamız ekşir ve mis gibi kokmaya başlar, eğer ekşi olmasını istersek üç gün yoksa iki gün yeterli olur.

Bu işlemde bitince Maraş’ta çığ adı verilen tarhana sermeye yarayan özel çubuklara birer yemek kaşığı bırakılarak serilir,

Hafif kurumaya başlayınca çerez gibi yenmeye başlanabilir.

Bunun yanında çorba haline getirilerek pişirilir.