KELEDOŞ TARİFİ: MasterChef keledoş nasıl yapılır, nereye ait? İşte keledoş yapımı ve malzemeleri
Keledoş, Van mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri. Özel bir ot ve kurut adı verilen kurutulmuş yoğurtla yapılan keledoş yapımında tabir edilen nohut, aşurelik buğday ve çökelek de kullanılıyor. Peki keledoş nasıl yapılır? İşte keledoş tarifi, malzemeleri ve yapımı...
Keledoş, Van mutfağının tescilli bir yemeği. Bu yöresel lezzet hazırlanırken baklagiller ayrı olarak pişiriliyor ve ardından birleştirilmesiyle yaklaşık bir saatte hazırlanıyor. Farklı bir şeyle denemek isterseniz, keledoş tarifine bir şans verebilirsiniz.
MALZEMELER:
Kavurma eti
Yarım su bardağı nohut
1 su bardağı aşurelik buğday
Yarım su bardağı yeşil mercimek
2 avuç akpancar
3 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı kurut
Nohut ve buğdayı bir tencerede haşlanmaya bırakın.
Nohutların yumuşamasına yakın içine yeşil mercimeği ekleyin.
Mercimekler de pişince içine akpancar otunu ve kavurmayı ekleyin.
10-15 dakika kaynattıktan sonra ezdiğiniz kurutu da ilave edin.
Muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirdiğiniz çorbayı ocaktan alın.
Üzerine tereyağını ekleyin.
Yağ eriyince sıcak servis edin.
Afiyet olsun…