GeriTatlı Tarifleri Kadife tatlısı tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kadife tatlısı tarifi

Kadife tatlısı tarifi

Kadife tatlısı, ABD’de çok yaygın olan “red velvet cake” yani “kırmızı kadife pasta”nın Türkiye’deki adı. Özellikle görüntüsü ile kalpleri çalan kadife tatlısını evde yapmak da aslında çok kolay. Temelde bir kek ile bir kremadan ibaret olan kadife tatlısı için malzemeler ve adım adım yapılış aşamaları aşağıda. Siz de mutlaka deneyin, afiyet olsun…

  • Fırında
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 150 gram tereyağı
  • 150 gram sıvı yağ
  • 300 gram şeker
  • 3 adet yumurta
  • 330 gram un
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 2 yemek kaşığı gıda boyası
  • 220 mililitre süt
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • 1 tatlı kaşığı karbonat

Kreması için:

  • 250 gram labne peyniri
  • 125 gram tereyağı
  • 1 su bardağı pudra şekeri

Kadife tatlısı tarifi Nasıl yapılır?

  • Kadife tatlısı yapımı için sütü hafifçe ısıtıp içine limon suyunu ekleyin.
  • Karıştırıp sütün ekşimesi ve soğuması için bir süre bekletin.
  • Bu esnada un, kakao, vanilin, kabartma tozu ve karbonatı eleyerek derin bir kasede karıştırın.
  • Tereyağını ve şekeri yoğurma kabına alıp şeker eriyene kadar çırpın.
  • Yumurtaları ve sıvı yağı da ilave edip çırpmaya devam edin.
  • Kırmızı gıda boyasını süte ekleyip karıştırın.
  • Boyalı sütü de yumurtalı karışıma ilave edin.
  • Son olarak kuru malzeme karışımı ile sıvı malzemeleri karıştırıp kek hamuru kıvamına gelene kadar çırpın.
  • Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtın.
  • Hamuru 22 santimetrelik 2 adet kelepçeli kek kalıbına bölüştürün.
  • Kekleri fırına verip kabarıp pişene kadar fırında tutun.
  • Fırından çıkardığınız kekleri streç filmle sarıp buzdolabında 4-5 saat bekletin.
  • Kekleri buzdolabından alıp kabarık kısımlarını keserek üstlerini düzleştirin.
  • Kestiğiniz parçaları mutfak robotundan geçirin.
  • Pasta kreması için tereyağına pudra şekerini ilave edip çırpın.
  • Labneyi de ekleyip homojen bir kıvam alana kadar çırpmaya devam edin.
  • Düz bir tabağın altına biraz krema sürüp keklerden birini yerleştirin.
  • Üzerini kremayla kaplayıp ikinci katı da yerleştirin.
  • En üste yeniden krema sürüp kek kırıntılarıyla süsleyin.
  • Tatlıyı buzdolabında 2 saat soğuttuktan sonra dilimleyip servis edin. Afiyet olsun.

Kadife Tatlısı Çeşitleri

Kadife tatlısı, Amerika'ya özgü bir tatlı çeşididir ve bütün dünyada oldukça popülerdir. Adını kırmızı ve yumuşacık kek malzemesinden alan kadife tatlısı daha çok kırmızı kadife pasta olarak bilinir. Dışkı kırmızı kekle içiyse kremayla dolu olan kadife pasta, rengini içine konulan gıda boyasından alır. Bu nedenle kadife pastanın istenilen her renkte yapılan farklı çeşitleri de vardır. Ancak orjinali kırmızı gıda boyası kullanılarak yapıldığından kırmızı renge sahiptir.

Kadife tatlısı, katman katman kullanılan kek parçaları arasına krema eklenmesiyle yapılır. Son olarak pastanın dışı da pasta kremasıyla kaplanır. Kadife tatlısı, genellikle sade veya vanilyalı krema kullanılarak yapılsa da kırmızı rengiyle muhteşem bir uyum yakaladığı için kahverengi olan çikolatalı veya kakaolu pasta kremasıyla da yapılabilir. Ayrıca kadife tatlısının her katında farklı bir gıda boyası kullanılarak yapılan rengarenk çeşitleri de vardır. Kadife tatlısının renk boyası kullanılmadan pancarla yapılan ve doğal kırmızı renk sağlayan bir çeşidi de bulunur.

Kadife Tatlısı Püf Noktaları

Kadife tatlısı genellikle aşk keki olarak bilinir ve en fazla düğünlerde ikram edilir. Kırmızının aşk ve sevgi dolu etkisinin tatlının kendisinde görüldüğü bu muhteşem görünüşlü tatlı, enfes tadıyla da öne çıkar. Siz de en başarılı kadife tatlısını yapmak ve sevdiklerinizi etkilemek istiyorsanız bazı püf noktalarından faydalanabilirsiniz.

Tarifte kullanacağınız bütün malzemeleri oda sıcaklığında bulundurun.

Kadife tatlısı yapımında sütün elma sirkesiyle çırpılması aşamasında, sütü önceden ısıtın ve oda sıcaklığında ılımaya bırakın. Daha sonra sirkeyle karıştırabilirsiniz.

Kekinizin daha iyi kabarması için kabartma tozunu taze sıkılmış limon suyuyla karıştırın.

Kullandığınız kakaonun koyu olmamasına dikkat edin. Koyu kakao bordo kek renginizin kahverengiye dönmesine sebep olur.

Orjinal tarifinde mascarpone peyniri bulunan kadife tatlısını, bütçenize uygun olması için labne peyniriyle yapabilirsiniz.

Toz krem şanti yerine pudra şekeri kullanabilirsiniz.

Pasta kremanızın sert ve kıvamlı olmasını istiyorsanız, kremanın içine krema srtleştirici eklemelisiniz.

Kadife Tatlısını Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Kadife tatlısı bordo-kırmızı rengiyle bütün dünyada beğeni toplayan bir aşk tatlısıdır. Genellikle tariflerde mükemmel rengi yakalamak için gıda boyaları kullanılsa da daha doğal şekilde de kırmızı renkli tatlınızı yapabilirsiniz. Bunun için pancar ve kıvamı çok koyu olmayan kakaoyu bir arada kullanabilirsiniz. Kakaonun içindeki antosiyanin maddesiyle birleşen pancar, mükemmel rengi elde etmenizi sağlar.

Kadife Tatlısı Sunumları

Kadife tatlısı kendi başına servis edildiğinde bile eşsiz bir görünüme sahiptir. Bu mükemmel görünüşlü aşk kokan tatlıyı, birkaç ufak dokunuşla daha muhteşem hale getirebilirsiniz. Kadife tatlısında kullandığınız kırmızı renkli kek parçalarını kremayla kapladığınız kekin üzerine ufalayarak ve üzerine kırmızı taze meyvelerden ekleyerek sunum yapabilirsiniz. İsterseniz ara katmanlarda kullandığınız kremadan bir parça servis tabağına ve pastanın üzerine de dökebilirsiniz. Özellikle düğünlerde sıklıkla tüketilen kadife tatlısının üzerine simli ve renkli pasta süslerinden de ekleyebilir ve onu çok daha şık hale getirebilirsiniz.

Kadife Tatlısı Kaç Kalori?

Kadife tatlısı kalori değeri oldukça yüksek olan bir tatlıdır. Bu tatlının 100 gramında 393 kalori bulunur. 100 gram kadife tatlısında yaklaşık 19,3 gram yağ, 49,7 gram karbonhidrat ve 24 gram şeker bulunur.

Kadife Tatlısı Kilo Aldırır mı?

Şeker, yağ ve karbonhidrat değeri oldukça yüksek olan kadife tatlısının sürekli tüketimi kilo alımına sebep olur. Bu nedenle kadife tatlısı tüketim miktarınızı kontrol altında tutmanız gerekir. Özellikle şeker hastalarının, diyette olanların ve formunu korumak isteyenlerin kadife tatlısını tüketmekten kaçınmaları önerilir.

Kadife tatlısı tüketiminizi kontrol altında tutarak ara sıra yaptığınız sürece kilo almaktan kaçınabilirsiniz. Ayrıca kadife tatlısı yediğiniz günlerde kalori hesabı yaparak gün içindeki şeker ve kalori alımınızı da dengelemeniz gerekir. Düzenli spor yaparak vücudunuzda kalori açığı yaratabilir ve kadife tatlısından aldığınız kaloriyi kısa sürede yakabilirsiniz. Bu şekilde istenmeyen kilo alımından kaçınmış olursunuz.

Kadife tatlısını sağlıklı hale getirmek için glütensiz ve sağlıklı unlardan, meyve özütü ve bal gibi doğal şekerlerden ve Hindistan cevizi yağı gibi sağlıklı yağlardan faydalanabilirsiniz. Krema kısmında kremşanti yerine süzme yoğurt kullanabilirsiniz. Bu şekilde çok daha sağlıklı ve kalorisi düşük bir tatlı elde etmiş olursunuz. Sağlıklı ve fit tarifleri uygulayarak 1 porsiyondan aldığınız kalori miktarını ciddi oranda düşürebilir ve kilo almaktan kaçınabilirsiniz.