Mücver Tarifi
Mücver tarifi sayesinde Türk mutfağının çok sevilen ve pratik yemeği mücveri günün herhangi bir saatinde hazırlayıp severek yiyebilirsiniz. Mücverin bu kadar değerli olmasının bir sebebi de tam bir vejetaryen lezzet olması. Üzerine yoğurtla servis edebileceğiniz gibi sade olarak da tüketebilirsiniz. Kabağın yanında arzu ettiğiniz yeşillik, patates, havuç hatta kereviz gibi sebzeleri de ekleyerek mücverinizi daha da lezzetlendirebilirsiniz. Kabağın en lezzetli hali mücver nasıl yapılır? İşte mücver yapımı ve malzemeleri..
Yapımı için malzemeler
- 2 adet orta boy kabak
- 2 adet yumurta
- 3 tutam dereotu
- 3 tutam maydanoz
- 2 yemek kaşığı un
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- Tuz
- Karabiber
Kızartmak için:
- Sıvı yağ
Mücver Tarifi Nasıl yapılır?
- Kabakların kabuğunu soyun ve rendeleyin.
- Rendelediğiniz kabakların suyunu sıkın ve bir kaba alın.
- Kabakların üzerine yumurtaları kırın.
- Ardından 1 çay kaşığı kabartma tozu, ince doğranmış dereotu, ince doğranmış maydanoz, 2 yemek kaşığı un ekleyin.
- Üzerine arzu ettiğiniz kadar tuz ve karabiberi de ekledikten sonra iyice karıştırın.
- Daha sonra geniş bir tavaya sıvı yağ koyup, hafifçe kızdırın.
- Karışımdan kaşıkla alıp yağda arkalı önlü kızartın.
- Afiyet olsun.
Mücver Çeşitleri
Kabakla yapılmış ve çıtır çıtır kızartılmış mücveri sevmeyen yoktur. Farklı malzemelerden yapılmış mücver çeşitleri de günümüzde ilgi çekmeye başladı. Kabak sevmeyenlerin, kızartma yemeyenlerin de severek yiyebileceği fırında pişeninden patlıcanla yapılanına kadar pek çok çeşidi vardır. Yaza yakışan ve en sevilen yiyeceklerden olan mücverin çeşitleri ise;
Patatesli Mücver: Ana malzemesi patates olan mücver, patatesin ne kadar güzel ve her şeye uyan bir sebze olduğunu bir daha bize hatırlatıyor. Her hali enfes olan patatesi mücverde de deneyebilirsiniz.
Patlıcanlı Mücver: Kabakla mücver olur da patlıcanla olmaz mı? Farklı bir lezzet denemek istiyorsanız patlıcanlı mücverin tadına bakabilirsiniz.
Taze Fasulye Mücveri: Farklı bir tarifle yapılan taze fasulye mücveri, sıra dışı tadı ile de dikkat çekiyor. Taze fasulyeden mücver olmaz diye düşünenleri şaşırtmak ve bu lezzetle tanıştırmak istiyorsanız siz de yapabilirsiniz.
Poşe Yumurtalı Kinoa Mücveri: Mücverin en hafif ve en doyurucu hali olan poşe yumurtalı ve kinoalı mücver, içindeki sebzeden lezzetini, yumurtasından besleyiciliğini, kinoadan ise doyuruculuğunu alıyor.
Kerevizli Mücver: Kerevizle arası hiç iyi olmayanların bile bayılarak yiyebileceği lezzetli mücver çeşitleri arasında yer alıyor.
Fırında Bal Kabağı Mücveri: Bal kabağının mücver hali sizi şaşırtacak bir lezzet sunuyor. Kızartma sevmeyenlerin bile severek tüketebileceği bal kabağı mücveri, hafif ve lezzetli bir seçenek oluyor.
Fırında Karnıbahar Mücveri: Karnıbaharı ağzına bile sürmeyenleri bile mutlu edecek oldukça hafif bir mücver çeşididir.
Fırında Kabak Mücveri: Mücverde kabaktan şaşmam diyenler için kızartmasını aratmayacak hafif bir mücver çeşididir.
Mücverin Püf Noktaları
Mücverin püf noktalarını her mücver çeşidinde kolaylıkla uygulayabilirsiniz. Mücverin ana maddesi genellikle kabak olduğu için mücverin püf noktalarını kabak üzerinden açıklayacağız. Kabak su oranı oldukça yüksek bir sebze olduğu için çok çabuk sulanıyor ve bu da lezzet ve kıvam kaybına neden olabiliyor. Bu durum ile karşılaşmamak için güzelce kabağın suyunu sıkmak gerekiyor.
Kabağı rendelerken ortadaki çekirdekli ve sulu kısımları rendelememeye özen göstermeniz gerekir. Rendelediğiniz kabakları temiz bir tülbentin üzerine alıp, tülbetin uçlarından iyice toparlayarak ve altına bir kap koyarak kabağın suyunun iyice çıkmasını sağlayabilirsiniz. Bu işlemi kabakta su kalmayana kadar tekrar etmeniz gerekiyor.
Kabağın suyunu çıkarmak için süzgecin üzerine rendelenmiş kabakları alıp iyice bastırarak, iki elinizle rendelenmiş kabakları parça parça alıp sıkarak da kabağın suyunu çıkarabilirsiniz. Kabağın suyunu ne kadar iyi sıkarsanız pişerken dağılma ya da yağ çekme riski de en aza inecektir. Mücverin içine bir bağlayıcı olarak yumurta koymak oldukça önemlidir. Az un koyduğunuz zaman mücveriniz pişerken dağılır, çok koyduğunuzda ise çok fazla un tadı alırsınız. Bu nedenle un miktarını iyi ayarlamanız gerekir.
Mücveri Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri
Mücver yaparken sebzenin suyunu iyice çıkarmak çok önemlidir. Tam kıvamında bir mücver hazırlamak için mücver yapımında yumurta kullanmaya özen göstermeniz gerekir. Kabak mücverinin harcına koyduğunuz peynir de oldukça önemlidir. Kaşar peyniri gibi ısıya dayanıksız bir peynir ya da çok yağlı bir peynir kullanırsanız harcınız pişerken dağılabilir.
Mücver Sunumları
Lezzeti ile büyüleyen mücverleri bir dere oyu ile süsleyerek yanına bir miktar yoğurt koyarak misafirlerinize servis edebilirsiniz.
Mücver Faydaları Var mıdır?
Mücverde kullanacağınız sebzelerin tüm besin değerlerinden yararlanabilirsiniz. Pek çok kişi sevmediği bir sebzeyi bile mücver hali ile tüketiyor. Bu nedenle sevmediğiniz sebzeleri mücver yaparak tüketebilir bu sebzelerin vitamin ve minerallerinden de yararlanma şansı bulabilirsiniz.
Mücverin içerisinde yer alan besinlerin başlıca faydaları;
Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
Çok iyi bir potasyum kaynağıdır.
Yüksek antioksidan ve C vitamini içerir. Günlük C vitamini ihtiyacının %50'sini karşılamaya yardımcı olur.
Kemikleri güçlendirmeye yardımcı olur.
Sindirime destek olur.
Göz sağlığını korur.
Kalori ve karbonhidrat değeri oldukça düşüktür ve zayıflamaya yardımcı olur.
A, E, C ve K vitaminlerini içerir.
Mücver Kaç Kalori?
Kızartılarak hazırlanacak bir porsiyon mücverin içinde 145 kalori bulunur. İçine un eklemeden kızartılarak hazırlanacak olan 140 gramlık kabak mücverinin içinde 107 kalori bulunur. Fırında hazırlanan mücverin içinde ise, 63 kalori bulunur
Mücver Kilo Aldırır mı?
Mücver, nasıl yapıldığına göre farklı kalorilere sahip olur. Doğru oranda tüketilen mücver, kilo aldırmaz hatta diyet listelerinde bile yer alabilir.