Haluj (Çerkez böreği) tarifi
Çerkez yemeklerinin hakim olduğu Düzce yöresel lezzetlerinden olan Haluj, Abaza peyniri, fesleğen ve buğday unuyla hazırlanan bir mantı çeşididir. Peki Haluj nasıl yapılır? İşte Haluj Çerkez böreği tarifi ve hamuru yapılışı...
Yapımı için malzemeler
- 250 gram Abaza Peyniri
- Yarım kg buğday unu
- 2 tatlı kaşığı fesleğen
- 3 tatlı kaşığı tuz
- Yeteri miktar su
Haluj (Çerkez böreği) tarifi Nasıl yapılır?
Yarım kilogram un, tuz ve yeter miktarda su bir kabın içerisinde yoğrulur. Bu şekilde kulak memesinden daha sert kıvamda bir hamur elde edilir. Elde edilen hamur, mantı yufkası inceliğinde oklava ile açılır. Açılan hamur, 5-6 cm çapında yuvarlak olacak şekilde kesilir. Bu aşamada, Abaza Peyniri ve fesleğen karıştırılarak bir harç elde edilir. Bu harçtan, kesilen yuvarlak hamurların içerisine - ortasına konur ve katlayıp kapatılır. Hazırlanan bu parçalar suda haşlanarak pişirilir. Ayranla birlikte sıcak olarak ikram edilir. Tercihe göre üzerine yağda kızdırılmış kırmızı toz biber veya sarımsaklı yoğurt gezdirilebilir.
Kaynak: Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü