Gömlek yağı nedir, nasıl kullanılır? İşte gömlek yağında ciğer sarma tarifi...
Gömlek yağı, zaman zaman bazı tariflerde karşımıza çıkıyor. Kullanıldığı yemeğe bambaşka bir lezzet katan gömlek yağı, çember yağı olarak da biliniyor. Peki gömlek yağı nedir, nasıl kullanılır? İşte gömlek yağında ciğer sarma tarifi...
Gömlek yağı, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda işkembe ve bağırsakların üzerini saran bir yağlı bir zardır. Bu yağ çember yağı olarak da bilinir.
Gömlek yağı, farklı tariflere lezzet katıyor. Bu yağ ile Kıbrıs'ın meşhur lezzeti Şeftali Kebabı, ciğer sarma başta olmak üzere farklı tariflerde kullanılıyor.
MALZEMELER:
1 çift kuzu karaciğeri
Körpe kuzu gömleği
1 adet kuru soğan
1,5 su bardağı pirinç
2 adet taze soğan
1 yemek kaşığı kıyılmış dereotu
Yarım çay bardağı kuş üzümü
Yarım çay bardağı dolmalık fıstık
1 çay kaşığı kuru nane
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
Sıcak su
CİĞER SARMA NASIL YAPILIR?
Kuzu gömleğini bir tepsi içerisine alarak sıcak su ile çözülmesini sağlayın.
Daha sonra derin bir tencere içerisine ayçiçeği yağını koyun ve fıstıklarla ince kıyılmış soğanları kavurun.
Ciğeri küçük küçük kuşbaşı doğrayın.
Ciğerleri de tencereye ekleyerek sürekli karıştırın.
Pirinçleri yıkayıp suyunu süzün ve tenceredeki pişen karışıma ekleyin.
Taze soğanın yeşil yapraklarını, baharatları, tuzunu ekleyin.
Bu arada nane ve dereotu ile birlikte kuş üzümü de ekleyin.
Kaynar su ekleyin ve iç pilavını demlendirin.
Bu arada çözülmüş kuzu gömleğini kendi istediğiniz boyuta göre kesin.
Bir kase içerisine gömleği yerleştirerek iç harcı gömleğin içine doldurup sıkı bir şekilde sarın.
Sardığınız taraf alta gelecek şekilde fırın tepsisine dizin.
Daha sonra üzerine yumurta sarısı sürün ve 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.
Soğutmadan servis edin.
Afiyet olsun...