Fas usulü tavuk yahni (tagine) tarifi
Fas mutfağının en çok kullanılan et türlerinden olan tavuk, çoğunlukla yahni olarak karşımıza çıkıyor. Asıl adı tagine (tajin) olan yeşil zeytinle farklı bir tada ulaşan Fas usulü tavuk yahnide istediğiniz sebzeleri kullanabilirsiniz. Ayrıca başka bir detay olarak tavuğu güveçte yapmanız ayrı bir lezzet katacaktır. İşte Fas usulü tavuk yahni malzemeleri, tarifi ve evde kolay yapımı…
Yapımı için malzemeler
- 1 kg tavuk (kalça ya da but)
Marine sos için;
- 1 su bardağı zeytinyağı ve ayçiçek yağı karışımı
- Yarım su bardağı ince kıyılmış maydanoz
- 1 limon suyu
- 1 çay kaşığı köri
- 1 çay kaşığı zerdeçal
- Birer tutam toz biber, kimyon, tuz, karabiber
- 3 diş dövülmüş sarımsak
- 1 küçük parça dövülmüş taze zencefil
- 3 yaprak safran
Sebzeler;
- 1 soğan
- 1 havuç
- Yarım dal pırasa
- 1 adet yeşil ya da kırmızı biber
- Kavurmak için bir çorba kaşığı zeytinyağı
Üzerine;
- 1 avuç çekirdeği çıkarılmış yeşil zeytin
Fas usulü tavuk yahni (tagine) tarifi Nasıl yapılır?
Öncelikle tavuğu marine etmek için gerekli olan bütün malzemeleri ekleyip karıştırın ve 1-2 saat kadar buz dolabında bekletin.
Ardından fırını 200 dereceye ayarlayın ve önceden ısınmasını sağlayın.
Marine ettiğiniz tavuğa sebzeleri ekleyin. 10 dakika kadar pişirdikten sonra biraz su ekleyin.
Ağzını kapatıp, yüksek ateşte 5 dakika daha pişirmeye devam edin.
Bu karışımı bir borcama ya da fırın tepsisine alın.
İlk önce 30 dakika pişirin. Daha sonra zeytinleri ekleyip 20 dakika daha pişirin.
En sonunda da üzerinin kızarması için fırının üst ayarını açın ve 5 dakika da öyle bekletin.
Eğer fırında suyun hepsini çekerse bir miktar daha ekleyebilirsiniz ancak sosun fazla sulu olmamasına dikkat etmeniz gerekiyor.
Fırından çıkarıp sıcak bir şekilde yanında bulgur ya da pilav çeşitleriyle servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.