Evde meyve kuruturken dikkat etmeniz gerekenler
Özellikle ara öğünlerde iyi bir atıştırmalık olan kurutulmuş meyveleri evde kendiniz de yapabilirsiniz.
Kuru meyveler ara öğünlerde çay ve kahvenin yanında tüketmek, meyve salatalarında ve tatlılarda kullanmak için, meyve şurupları, reçeller, kompostolar hazırlamak için her mevsimde tercih ediliyor. İşte evinizde sevdiğiniz meyveleri pratik bir şekilde kurutmanın püf noktaları...
Elma Kurutma
Elmaları iyice yıkayın ve kurulayın. Dilerseniz kabuklarını soyabilirsiniz. Ancak kabuklu tüketmeniz sağlık açısından daha faydalı olacaktır. Elmaları ince ince doğrayın. Arzunuza göre üzerlerine bir tutam tarçın da serpebilirsiniz. Temiz bir örtüye tek tek serdiğiniz elmaları güneşte istediğiniz çıtırlığa gelinceye kadar kurtabileceğiniz gibi fırın tepsisine serip 100 derecede pişirerek de kurutabilirsiniz.
Kayısı Kurutma
Kayısıları iyice yıkayın. Çekirdeklerini çıkarmadan temiz bir örtüye teker teker serin. Güneşte 2-3 gün beklettikten sonra "pıtlatma" diye bilinen yöntemle kayısının alt tarafından bastırarak çekirdeklerin üstten çıkmasını sağlayın ve yine örtüye sererek, rengi koyulaşıp istediğiniz sertliğe ulaşıncaya kadar birkaç gün daha güneşte kurutun.
Erik Kurutma
Kurutmak istediğiniz eriğin cinsi, kuruduktan sonraki lezzetini etkileyecektir. Atıştırmak için daha çok mürdüm eriği gibi erikleri kurutmak doğru olacaktır. Ancak komposto için kırmızı eriklerin iri olanlarını seçerek kurutabilirsiniz. Erik kurutuken de kayısı gibi iyice yıkayıp örtülere serdikten sonra 2-3 gün bekledikten sonra çekirdeklerini çıkarabilir ya da ortadan ikiye ayırıp kurutmadan önce çekirdekleri çıkarabilirsiniz. Güneşe serdikten sonra ara ara ters yüz etmeniz daha homojen kurumasını sağlayacaktır.
Şeftali Kurutma
Şeftalileri iyice yıkadıktan sonra ortadan ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarın. Kabuklarını soymadan elma dilimi şeklinde çok ince olmayacak biçimde doğrayın. Pamuk bir örtü serili tepsinin üzerinde kabukları altta kalacak şekilde dik olarak şeftalileri yerleştirin ve güneşte 3-5 gün kurumaya bırakın.
Üzüm Kurutma
Üzüm kuruturken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta üzümleri salkımlardan ayırmamaktadır. Salkımıyla birlikte ipe geçirdiğiniz üzümü güneşi her açıdan alabileceği bir yere asıp kurutabilirsiniz. Kuruyan taneler düşeceği için altına mutlaka temiz bir örtü sermelisiniz.
Atıştırmalık hazırlama amacıyla kuruttuğunuz meyveleri biraz yaş bırakmalı, kompostolarda kullanacağınız meyvelerin ise iyice kurumasına dikkat etmelisiniz.
KURU MEYVE SEVENLERİN ÇOK BEĞENECEĞİ BİR DE ATIŞTIRMALIK TARİFİMİZ VAR