Duvaklı pilav tarifi
Duvaklı pilav, Diyarbakır mutfağının en ünlü yemeklerinden biri. Bir tür etli pilav olan duvaklı pilavın diğer etli pilavlardan farkı kıymayla yapılması. Tabii bir de kıymanın etin üzerini örtecek şekilde servis edilmesi detayı var. Nitekim yemeğin adı da buradan geliyor. Siz de evinizde duvaklı pilav denemek isterseniz Şef Rüzgar Sünbül'ün tarifini aşağıda bulabilirsiniz. Afiyet olsun...
Yapımı için malzemeler
- 1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
- 1 adet kuru soğan
- 250 gram dana kıyma
- Yarım çay bardağı soyulmuş iç badem
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1 tutam maydanoz
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 2 su bardağı baldo pirinç
- 3 su bardağı sıcak su
Duvaklı pilav tarifi Nasıl yapılır?
Soğanı ve maydanozları ince ince doğrayın
Bir tavada ayçiçeği yağı ile birlikte soğanı pembeleşinceye kadar kavurun.
Üzerine kıymayı ekleyip suyunu çekene kadar pişirin.
Bademleri, tuzu, karabiberi ve yenibaharı da ekledikten sonra biraz daha kavurun.
Ocaktan almadan önce kıyılmış maydanozu ekleyin ve ocaktan alıp servis edeceğiniz kabın tabanına yayın.
Bir pilav tenceresinde tereyağını kızdırın.
Pirinci ekleyip hafif şeffaf olana kadar kavurup, üzerine kaynayan suyu ekleyin.
Pilav, bir taşım kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve suyunu çektikten sonra ocağın altını kapatıp demlemeye bırakın.
Demlenen pilavı kıymanın olduğu servis kasesinin üzerine yayın ve ters çevirerek servis edin. Afiyet olsun...