Dana Nuar Tarifi
Şefler tarafından sıklıkla kullanılan nuar, ekranların sevilen yarışması MasterChef ile yeniden gündeme geldi. İzleyen nuar nedir, hayvanın neresidir gibi yorumlarda bulunurken, MasterChef nuar nasıl yapılır merak konusu oldu. Lezzetli bir akşam yemeğine dönüşen nuar tarifi ve malzemelerini sizler için hazırladık. İşte dana nuar tarifi ve yapılışı…
Yapımı için malzemeler
- 800 gram dana nuar
- 1 baş sarımsak
- 1 çay kaşığı ince çekilmiş deniz tuzu
- Yarım tatlı kaşığı tane karabiber
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 2 adet orta boy havuç
- 1 yemek kaşığı elma sirkesi
- 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 4 adet orta boy kuru soğan
- 1 yemek kaşığı un
- 2 su bardağı sıcak su
Dana Nuar Tarifi Nasıl yapılır?
Öncelikle sarımsakların kabuklarını soyarak hazırlığa başlayın.
Keskin bir et bıçağıyla etin üzerine küçük boşluklar açın.
Sarımsakları tane karabiberler ile bu boşluklara yerleştirin.
Etin üzerine ince çekilmiş deniz tuzu ve taze çekilmiş tane karabiber serpiştirin.
Ayçiçek yağını tercihen döküm bir tavada kızdırın.
Dana nuarı ateşe alıp arada çevirerek yüksek ateşte mühürleyin.
Üzerine kekik serpin ve mühürleme işleminin sonuna doğru elma sirkesini ekleyin.
Ardından havuçların kabuklarını soyun.
Kuru soğanları da ince ince piyazlık şeklinde doğrayın.
Tereyağını ayrı bir tavada eritin.
Doğranmış kuru soğanları hafif bir renk alana kadar soteleyin.
Unu ekleyip renk alan soğanlarla birlikte kavurmaya devam edin.
Döküm tavada kızarttığınız et ve kavrulmuş soğanları birleştirin
Sıcak su ve havuçları da ekleyip et yumuşayana kadar yaklaşık 60 dakika pişirin.
Yumuşayan eti ısıya dayanıklı bir fırın kabına alın.
Havuçları da ekleyin. Lezzet vermesi için eklenen ve püre kıvamına gelen soğanları etin üzerine yayın.
Kalan suyu üzerine ilave edin.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika daha etin üzeri renk alana kadar pişirme işlemini sürdürün.
Fırından çıkan sıcak rostoyu dilimleyin ve dilerseniz patates püresi, pilav eşliğinde servis edin. Afiyet olsun…
Yağsız ve sinirsiz bir et olan nuar, yaklaşık 1,5-2 kilo gelir ve en lezzetli etler arasındadır. Nuar, dana ve sığır gibi büyükbaş hayvanlardan elde edilir.
Nuar; tranç, kontrnuar, sokum ve yumurta gibi hayvanın but bölümünde yer alır. Dananın diz ekleminin iç tarafından başlayarak kalça ekleminin dışına doğru uzar, ayrıca kontrnuara göre daha ince ve uzun bir yapıdadır.