GeriMutfak Tüyoları Dana ciğeri nasıl yapılır? Dana ciğeri pişirmenin püf noktaları ve nefis bir dana ciğeri tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Dana ciğeri nasıl yapılır? Dana ciğeri pişirmenin püf noktaları ve nefis bir dana ciğeri tarifi

Dana ciğeri nasıl yapılır? Dana ciğeri pişirmenin püf noktaları ve nefis bir dana ciğeri tarifi

Dana ciğeri, çok lezzetli çok de besleyici bir et çeşidi. Ancak dana ciğerinin yumuşacık olması için dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var. Sizin için dana ciğerini pişirirken dikkat etmeniz gereken noktaları ve nefis bir dana ciğeri pişirmek için ihtiyacınız olan yegane tarifi derledik. Ciğere bakışınızı değiştirecek ipuçları içeriğimizde…

Dana ciğeri pişirirken öncelikle zarını ve sinirlerini iyice ayıklamalısınız. Aksi takdirde ne kadar pişirirseniz pişirin dilediğiniz kıvamı yakalamanız mümkün olmaz.

Ciğerin temizliği de lezzeti için çok önemlidir. Geleneksel yöntemde ciğer uzun süre suda bekletilerek temizlenir ancak bu yanlış bir işlemdir. Bu ciğerinizin lezzetini kaybetmesine ve pişince sertleşmesine neden olur. Bunun yerine ciğerinizi akan suda yıkayarak temizlemelisiniz.

Ciğer için temeli süt olan bir marine sosu hazırlamak hem yemeğinizin lezzetini artırır hem de pişirme süresini kısaltır. Ciğeri bu sosun içinde en az 1 saat bekletmelisiniz.

Pişirme süresi demişken, ciğeri çok uzun süre pişirmek sertleşmesine neden olur? Kavuracaksanız 10-15 dakika, soteleyecekseniz 20-25 dakika ciğeri pişirmek için yeterlidir.

Hangi şekilde pişirirseniz pişirin, ciğeri tavaya koyduktan sonra kapağını kapatıp 10 dakika boyunca kesinlikle açmayın. Aksi takdirde ciğeriniz sertleşir.

Ciğer pişirirken kötü kokmasını önlemek için una bulayabilirsiniz. Unun içine kişniş de ilave ederseniz koku sorununu tamamen ortadan kaldırabilirsiniz.

Gelelim nefis bir dana ciğeri sote yapımına. Öncelikle ihtiyacınız olan malzemeleri bir sıralayalım:

500 gram dana ciğeri
1 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
3 adet yeşil biber
2 adet domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı toz biber
1 çay bardağı su

Zeytinyağı ve tereyağını derin ve geniş bir tavaya alın.

Soğanları ve sarımsakları ince ince doğrayıp pembeleşene kadar yağda soteleyin.

Ciğeri kuşbaşı doğrayıp soğanlara ilave edin.

Hızlıca karıştırıp kapağını kapatın ve 10 dakika pişirin.

Bu esnada biberleri ince ince, domatesleri ise küp küp doğrayın.

Ciğerlere ekleyip sotelemeye devam edin.

Salçayı sıcak suyun içinde ezip tavadaki malzemeye ekleyin.

Son olarak baharatlarını ekleyip hepsini güzelce harmanlayın ve kapağını kapatın.

Kısık ateşte 20 dakika daha pişirip soğumadan servis edin.

False