Boza tarifi
Kış aylarının olmazsa olmazlarından, adı İstanbul'un Vefa semtiyle özdeşleşmiş, romanlara konu olmuş bozayı evinizde yapıp bütün kış bol bol tüketmeye ne dersiniz? Sizin için tam aslına uygun enfes bir boza tarifi hazırladık. Çok zorlanmadan yapıp gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz bozanın malzemeleri ve yapılışı aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
Yapımı için malzemeler
- 2 bardak bulgur
- 21 bardak su
- 2 çorba kaşığı un
- Yarım tatlı kaşığı kuru maya
- Yarım bardak yoğurt
- 2,5 çorba kaşığı şeker
- 2 çorba kaşığı tarçın
- Yarım çorba kaşığı vanilya
Boza tarifi Nasıl yapılır?
Bulguru büyük bir tencereye koyun.
Üzerine 12 bardak su ekleyin ve kabı kapalı olarak oda sıcaklığında bir gece bekletin.
Beklettiğiniz bulguru kısık ateşte 1 saat pişirin.
Mutfak robotundan geçirdikten sonra süzgeçten de geçirin.
Buzdolabına koyun.
Süzgecin üzerinde kalan bulguru yeniden tencereye koyun ve 8 bardak su ilave edin.
Kısık ateşte bir saat kadar daha pişirin.
Süzgeçten geçirip buzdolabına koyun.
Diğer bir yanda unu küçük bir tencereye koyup üzerine 2-3 bardak su koyun ve kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıncaya dek pişirin.
Ateşten alıp içine 2 çorba kaşığı şeker koyup eriyinceye dek karıştırın.
Ilınınca içine yoğurt katın.
Mayayı çeyrek bardak ılık suda ezip 5 dakika bekletin ve yoğurt karışımına katın.
Ilık ortamda 30 dakika bekletin.
Mayalı karışımı ezilmiş bulgura ekleyip oda sıcaklığında yaklaşık 1-2 gün bekletin ve ara sıra karıştırın.
Vanilya ve kalan şekeri ekleyip şeker iyice eriyinceye dek karıştırın.
Üzerine koyduğunuz tarçın ve birkaç leblebiyle servis edebilirsiniz.