Baklava nasıl kesilir? Yuvarlak ve kare tepside düz, kare, yıldız ve havuç dilim kolay baklava kesimi
Mutfağımızın meşhur tatlısı baklava bayramın vazgeçilmezlerinden biri. Kurban Bayramı'nın yaklaştığı şu günlerde ev yapımı baklava tarifinin yanı sıra nasıl kesildiği de araştırılıyor. Baklavanızı hazırladıktan sonra kare, yıldız veya havuç şeklinde dilimleyerek lezzetinin yanı sıra görsel olarak da tadanların beğenisine sunabilirsiniz. Peki baklava nasıl kesilir? İşte yuvarlak ve kare tepside düz, kare, yıldız ve havuç dilim kolay baklava kesimi...
Bayram sofralarının olmazsa olmazı baklava kesimi merak ediliyor. Baklavanın lezzeti kadar görselliği de önemli. Peki baklava nasıl kesilir? Baklava nasıl yapılır? İşte detaylar...
BAKLAVA TARİFİ
3 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 adet kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
Yarım çay kaşığı tuz
6 su bardağı un (unu kontrollü eklemeniz önemlidir)
İç harcı için;
Kırılmış ceviz, fıstık ya da fındık
Açmak için;
Mısır nişastası
Şerbeti için;
4 bardak şeker
5 bardak su
İki üç damla limon suyu
Üzeri için;
300 gram tereyağı
Öncelikle baklava yapımında tatlının şerbetini su ve şekeri bir tencerede kaynatıp hazırlayın.
Kaynadıktan sonra kısık ateşte 30 dakika daha kaynatıp soğumaya bırakın.
Baklava hazırlamak için öncelikle yumurtayı, sütü, sıvı yağı, sirkeyi, kabartma tozunu ve tuzu yoğurma kabına boşaltın ve alabildiğince un ekleyerek ortalama yumuşaklıkta bir hamur elde edinceye kadar yoğurunuz.
Hazırladığınız hamuru 30 eşit parçaya bölün.
Bu parçaları tek tek tabak büyüklüğünde açarak aralarına nişasta serpip 10 ar 10 ar üst üste koyun.
10’arlı olarak grupladığımız bu üç parçadan parçalardan her birini merdane yardımı ile tepsi büyüklüğüne getirin.
Merdane ile açtığınız hamurların aralarına ceviz, fındık ya da fıstık serperek üst üste yerleştirin.
Dilediğiniz şekilde kesin ve üzerine her yerine eşit şekilde gelmesine dikkat ederek eritilmiş yağın yarısını dökün.
Önceden ısıtılmış 180°C fırına sürün hafif rengi değiştiğinde fırından alarak kalan yağı gezdirin ve tekrar fırına sürün altı üstü kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkardığınız baklavanın üzerine şerbeti gezdirin.
Afiyet olsun.
YUVARLAK TEPSİDE YILDIZ DİLİM BAKLAVA NASIL KESİLİR?
Baklava için yufkaları tepsiye yerleştirdikten sonra 4 eşit parçaya kesin. Kestikten sonra üçgenlere ayrılmış olacak. 4 eşit parçanın her birini yine küçük üçgen olacak şekilde dik olarak kesin. Diğer kısımları da paralel olarak kesin. Oluşan dik üçgen dilimleri eşik aralıklarla dik bir şekilde dilimleyin. Tüm tepsiye aynı işlemi uygulayın. Yıldız dilim baklavız hazır!
KARE TEPSİDE BAKLAVA NASIL KESİLİR?
Kare dilim baklava kesimi için 2 kısma ayırdığınız baklava yufkalarının ilk grubunu tepsiye yerleştirin. Orta kısma ceviz, fındık ya da fıstık serpin. Kalan yufkaları da üst üste yerleştirin. Ardından bıçakla kare olacak şekilde dilimleyin. Daha sonra baklavanın üzerine tereyağı ekleyip fırına verin. Kızarınca fırından alın ve şerbetini ekleyin.
HAVUÇ DİLİM BAKLAVA NASIL KESİLİR?
Baklavınızı havuç dilimi şeklinde kesmek için hamuru 4 eşit üçgene ayırın. Ardından her üçgenin orta kısmından tepsinin kenarında dik olacak şekilde keserek 2 parçaya ayırın. Bütün tepsiye aynı işlemi uygulayın.