Antalya piyazı tarifi
Antalya piyazı, Antalya’nın coğrafi işaret tescilli özel lezzetlerinden. Tarator soslu bir fasulye yemeği olan Antalya piyazı, çeşitli yörelerde salata olarak tüketiliyor. Ancak Antalya'da ana yemek olarak servis edilmektedir. Bu lezzdeti farklı kılan ise küçük taneli Çandır fasulyesi ve tahinli tarator sosu. Eğer denemek isterseniz, malzeme listesi ve tarifi hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
Yapımı için malzemeler
- 500 gram Çandır fasulyesi
Sosu için:
- 3 yemek kaşığı haşlanmış kuru fasulye
- 1 kahve fincanı tahin
- 5-6 diş sarımsak
- 2 kahve fincanı zeytinyağı
- 1 adet limonun suyu
- 1 kahve fincanı sirke
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 çay bardağı su
Üzeri için:
- 3 adet domates
- 6 adet yeşil sivri biber
- 4 adet haşlanmış yumurta
- 4 adet taze soğan
- Yarım demet maydanoz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
Antalya piyazı tarifi Nasıl yapılır?
Fasulyeleri bir gece öncesinden tuzlu suda bekletin. Eğer zamanınız az ise fasulyeleri 5 dakika bol tuzlu suda kaynatın ve haşlama suyunda da 1 saat bekletin.
Daha sonra fasulyeleri orta ateşte ve tuzlu bol suda 20-25 dakika kadar ön haşlama yapın.
Haşlama suyunu döktükten sonra fasulyeleri yıkayıp yeniden tencereye koyun ve tuzlu suda haşlamaya bırakın.
Fasulyeler iyice pişince ocaktan alıp süzün ve ılınması için bekletin.
Ardından haşlanmış fasulyelerden 3 yemek kaşığı kadarını alıp bir kasede çatalla ezin. Fasulyelere, diğer sos malzemelerini ekleyip karıştırın.
Kalan fasulyeleri de bir servis tabağına alın ve üzerine sosu gezdirin.
Soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesleri, dörde bölünmüş yumurtaları, ince doğranmış taze soğanı, yeşil sivri biber ve maydanozları, tuzu, kırmızı pul biberi ve karabiberi ekleyip harmanlayın.
Afiyet olsun...