Biraz sarımsakla lezzetini katlamış basit bir spagettiden, mantarla birleşip sınıf atlamış pappardelle’ye herkese hitap eden bir makarna var. Peki, hamurunu açarken, haşlarken ve soslarken neye dikkat etmek gerekiyor? Taze makarna yapıp pakette satan dükkân Yolk İstanbul ve sadece taze makarna servis eden restoran Oklava’nın şeflerine göre deneyip yanılarak kendi damak zevkimize uyan tarifi bulmak hiç de zor değil...
#Makarnaİşte mevsimi geldi. Doğa uyanıyor. Ağaçlar burcu burcu çiçek, sular çağıl çağıl coşkulu. Benim de kar sularıyla buluşma vaktim geldi. İstikamet İstanbul’a en yakın rafting alanı Melen. Her baharda gittiğim Melen’e bu sefer de bir arkadaşımın davetiyle yolumu düşürdüm, hep olduğu gibi adrenalin dolu bir hafta sonu geçirdim.
#SeyahatSevdiklerimizi ağırladığımız davet sofralarına koyduğumuz yemekler kadar onları nasıl sunduğumuz, gözümüzü nasıl doyurduğumuz da önemli. Belki her gün yediğimiz pratik yiyecekleri bile birkaç küçük dokunuşla ziyafet sofrası ikramına dönüştürmek mümkün.
#Metro TürkiyeÇayın iyisi Çin’deyse gidip tadıyor, peynirin peşinde yayla yayla gezip belgeseller hazırlıyor. Yediği kadar içtiği de önemli: Gastronomi yazarlarımızdan Ebru Erke, Türkiye’nin nadir su someliyelerinden biri. Diğer gurmelerden farkı, aynı zamanda gıda mühendisi olup bu zeminden şaşırtması: “Hiçbir köyde öyle içinde 30 çeşit malzeme olan serpme kahvaltı göremezsiniz.”
#Ebru ErkeÇayın iyisi Çin’deyse gidip tadıyor, peynirin peşinde yayla yayla gezip belgeseller hazırlıyor. Yediği kadar içtiği de önemli: Gastronomi yazarlarımızdan Ebru Erke, Türkiye’nin nadir su someliyelerinden biri. Diğer gurmelerden farkı, aynı zamanda gıda mühendisi olup bu zeminden şaşırtması: “Hiçbir köyde öyle içinde 30 çeşit malzeme olan serpme kahvaltı göremezsiniz.”
#Ebru ErkeDüşman çatlatan kekler, mis gibi kokan börekler, kıtır kurabiyeler… Ustaca süslenmiş meyveli pastalar, tartlar, turtalar… Tam kıvamında pişmiş, iştah kabartan çatlak kurabiyeler, simitler, çörekler… Kokusuyla alıp götüren sıcacık kuruvasan, bir dilim çikolatalı brownie ya da limonlu cheesecake... Hepsi de her gün yudumladığımız çayın kahvenin yanına yakışan lezzetler...
#Gülhan Karaİstanbul’un karmaşasından biraz olsun uzaklaşmak istediğinizde Adalar vapuruna atlar, masmavi denizin üzerinde keyifli bir yolculuğa başlarsınız. Burgazada’nın sakin ve huzur verici atmosferinde kendinizi yenilenmiş hissedersiniz. Burgazada, köşkleriyle ve yemyeşil doğasıyla kendine hayran bırakır insanı... <br><br>Bu bir ilandır.
#Yakala.CoDöner, namı dünyaya yayılmış en leziz yemeklerimizden biridir. “Şöyle mis gibi bir döner olsa da yesek” diye canımızın istediği, “Sana bir döner ısmarlayayım” diye ödüllendirildiğimiz ya da ödüllendirdiğimiz, çocukluğumuzdan beri lezzetiyle vazgeçemediğimiz dönerin yeri hem damağımızda hem de anılarımızda bambaşka.
#DönerNergis Kumbasar’ın yeni programı “Nergis Zamanı” bugün başlıyor. Hafta içi her gün ekrana gelecek olan programda Kumbasar, sağlıktan çocuk bakımına, doğru alışverişten yemek tariflerine kadar kadınlara yönelik tüm konuları ele alacak, moda ve son trendleri izleyiciyle paylaşacak. Ünlü oyuncu ve sunucu hem kendisiyle hem de yeni projesiyle ilgili merak edilenleri anlattı.
#Nergis KumbasarÖnümde uçsuz bucaksız üzüm bağları, arkamda sonsuzluğa uzanan buğday tarlaları, sağımda zeytin ağaçları, solumda ise tarihi surları ile bana kucak açan, Val D’Orcia’nın güzel mi güzel kasabaları. Sizi Toskana’nın Val D’Orcia Bölgesi’nin gönlümde taht kuran üç güzel kasabasına götürmek istiyorum: Montalcino, Montepulciano ve Pienza. Toskana Toskana olalı beni bu denli mest etmemişti. Kim bilir belki seçtiğim mevsim belki de içinde bulunduğun ruh halindendir.
#Toskana BölgesiÖnümde uçsuz bucaksız üzüm bağları, arkamda sonsuzluğa uzanan buğday tarlaları, sağımda zeytin ağaçları, solumda ise tarihi surları ile bana kucak açan, Val D’Orcia’nın güzel mi güzel kasabaları. Sizi Toskana’nın Val D’Orcia Bölgesi’nin gönlümde taht kuran üç güzel kasabasına götürmek istiyorum: Montalcino, Montepulciano ve Pienza. Toskana Toskana olalı beni bu denli mest etmemişti. Kim bilir belki seçtiğim mevsim belki de içinde bulunduğun ruh halindendir.
#ToskanaBir göl düşünün bir ucu Makedonya’da bir ucu Arnavutluk’da, bir göl düşünün 200 metre derine kadar görebileceğiniz, alabildiğine berrak bir su. İşte o göl halk arasında göz yaşı gölü de denilen Ohrid Gölü. Ohrid ise bu muhteşem gölün çevresine kurulmuş, tarihi altı bin yıl öncesine dayanan, UNESCO tarafından koruma altına alınmış, Game of Thrones’a set olmuş, incisiyle ün salmış bir şehir. Bu küçücük şehirde geçmişte 365 tane kilise varmış, kim bilir belki de bu yüzden Balkanlar’ın Kudüs’ü diye anılıyordur.
#Ohrid GezisiEğer benim gibi ‘Şarki damağa’ (Doğulu) sahipseniz, Balkan mutfağı tam size göre. Çünkü her köşe başında bir ziyafet sofrası sizi bekliyor. Balkanlar denince aklıma ilk gelen yemek börektir. Sadece benim mi? Nar gibi kızarmış börekler herkesin gözü önünde uçuşup durur. Ben bu konuda epey şanslıyım. Çünkü rahmetli kayınvalidem Merih Hanım, eşimin halası Zümrüt Hanım ve Boşnak asıllı eşim bu böreği çok lezzetli yaparlardı. Uzun yıllar, doya doya yedim.
#Boşnak KöftesiDenizden bakınca Tahtalı Dağı’nin zirvesi hayli çekici görünüyordu. Likya Yolu’nu da kapsayan zirveye çıkmayı istiyordum ama koşacağım hiç aklıma gelmezdi. Tam 27 kilometre... Yukarılara çıktıkça hava sıcaklığı 24’ten 4 dereceye düştü. Yağmur damlaları fındık büyüklüğünde doluya döndü. Çakan şimşeklerin etkisinden hemzemin oldum. Hiporeterminin eşiğinden döndüm. “Tamam” dedim, ”Zeus bu, çok kızdı...” Neyse ki tek parça yarışı bitirdim. Nasıl mı? Buyurunuz...
#Beydağları