AFAD verilerine göre, Kahramanmaraş Göksun'da saat 11.22'de 4.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, "Şu ana kadar ekiplerimize intikal eden olumsuz bir ihbar yok. Arkadaşlarımız takip ediyorlar" DEDİ.
#KahramanmaraşYaşadığımız 6 Şubat depremlerinden sonra birçoğumuz bazı önlemler almaya çalıştık. Şehir dışına taşınan da hızla oturduğu binayı kontrol ettiren de oldu. Deprem gerçeğiyle yaşamamız gerektiğini acı bir yolla hatırladık ama önlem almak yerine bazı bahanelerin arkasına sığınanlar da var. ‘Binamız yeni’, ‘Fay hattına uzağız’, ‘Alt kattayız, hemen kaçarız’... Uzmanlara depremle ilgili önlem alma konusunda bizi durduran cümleleri sorduk...
#6 Şubat DepremleriUzmanlara göre depremle mücadele sadece devletin veya kamu kuruluşlarının görevi değil. Vatandaşların da yapmaları gereken önemli görevleri, almaları gereken önlemler var. Bazıları olabildiğince basit, hatta bedava. Bu önlemler deprem anında ve sonrasında hayat kurtaracak. İşte uzmanların İstanbul’da yaşayanlara tavsiyeleri.
#DepremJeologlara göre Marmara Denizi’nde deprem kaçınılmaz. İstanbul her an şiddetli bir depremle sarsılabilir. Alanında uzman olan isimler, gerekli önlemler alınırsa İstanbul’un olası depremi en az kayıp ve hasarla atlatmasının mümkün olduğunu söylüyor ve şu hazırlıkları öneriyor...
#Jeologİstanbul’da en önemli soru bu dev kentin, olası büyük bir depremde yıkılmayacak hale nasıl dönüştürüleceği. Hürriyet’e konuşan uzmanlara göre İstanbul’un en acil sorunlarından biri, sayısı 70-100 bin olarak hesaplanan riskli yapılar. Bu binalar için çeşitli dönüşüm modelleri öneren uzmanlar, İstanbul’un yeniden kurgulanması gerektiği görüşünde.
#Depremİstanbul’da çürük binaların yenilenmesi, dönüşümün finansmanı ve olası bir deprem sonrası ulaşım, tahliye, haberleşme, barınma, gıda, güvenlik gibi hayati konularda yapılması gerekenleri uzmanlara sorduk.
#Olası İstanbul DepremiKahramanmaraş’taki 7.7 ve 7.6’lık çifte depremden iki hafta sonra Hatay merkezli 6.4 ve 5.8’lik sarsıntılar sadece bölgenin değil tüm Türkiye’nin yüreğini ağzına getirdi. Depremler devam edecek mi, kırılmalar başka fayları tetikler mi? Hürriyet uzmanlara sordu...
#KahramanmaraşYaşadığımız 6 Şubat depremlerinin ardından hepimizin aklında aynı sorular var: Neyi farklı yapabilirdik, hangi önlemleri alabilirdik ve can kayıplarını nasıl önleyebilirdik? 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki depremin 9 saat aralıkla meydana gelmesi bize neler söylüyor? İTÜ’den, ODTÜ’den jeoloji öğretim görevlileriyle ve Kandilli Rasathanesi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Pınar ile konuştuk. Yerbilimleri alanında ülkenin en yetkinleri faydaki hareketi ve sonuçlarını yorumladı…
#DepremTürkiye’nin 10 ilini vuran, binlerce can alan depremi Hürriyet’e değerlendiren uzmanlar, peş peşe meydana gelen iki büyük depremin sık karşılaşılan bir olay olmadığını ve Türkiye’de ilk kez meydana geldiğini söyledi. Depremin bu kadar büyük beklenmediğini de ifade eden uzmanlar, bölgede yeni depremlere karşı dikkatli olunması gerektiğini bildirdi.
#DEPREMDüzce'nin Gölyaka ilçesinde saat 04.08'de 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem uzmanları, Marmara ve İç Anadolu'daki bir çok kenti sallayan depremi değerlendirdiler. CNN Türk'te konuşan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, on gün kadar büyüklüğü 5.0'a kadar olabilecek artçı depremlerin olabileceğini belirtti. Ersoy ayrıca Düzce'deki depremin beklenen İstanbul depremi öncüsü olmadığını belirtirken, "Biz Marmara'da 7 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Daha doğuda." ifadelerini kullandı.
#DepremBayraklı’da yerle bir olan Doğanlar ile Rızabey apartmanlarına ilçe belediyesinin 2012 ve 2018’de ‘çürük’ raporu verdiği ortaya çıktı. Hürriyet’in ulaştığı raporlarda her iki binanın da riskli ve tehlikeli olduğu belirtilerek ev sahipleri uyarıldı. Ancak binalar tahliye edilmeyince felaket yaşandı...
#GazetehaberleriSon dakika... İzmir Seferihisar'da Ege ve Marmara Bölgesi'nde hissedilen 6,6 şiddetinde deprem meydana geldi. Depremin ardından uzmanlar uyarılarda bulundu. Hürriyet. com.tr'ye konuşan Prof. Dr. Ziyadin Çakır 'Ege Denizi'ndeki fayların hepsi bu şekilde ufak çaplı da olsa tsunami üretebilir. Denize sıfır olan binalar, tsunami tarafından sürüklenen tekneler... Tabi ki bir hasar oluşturur ve can kaybına neden olabilir. Bütün Körfez civarı şu anda tehlike altında.' ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Fadime Sertçelik açıklamasında "Binalara girmemelerinde fayda var. Deniz kenarında kalmamalarında fayda var. Küçük çaplı bir tsunami gibi görüntüler görüyorum. Denizden uzaklaşsınlar" uyarısında bulunmuştu.
#Depremİstanbul'da dün akşam 3.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem sırasında duyulan uğultu endişeye neden oldu. Uzmanlardan bu sesle ilgili hurriyet.com.tr'ye açıklama geldi. Prof. Dr. Şerif Barış, deprem dalgalarının yayılırken ses yaptığını belirterek, ''‘Uğultu’ olarak duyulan ses budur. Büyük depremlerde daha şiddetli duyulur. Bu sesi hiç unutamayanlar da vardır. Her depremde olur bu. Özel bir durum değil'' dedi.
#DepremİTÜ Öğretim üyeleri, Elazığ'da meydana gelen ve çevre illeri etkileyen depreme ilişkin Elazığ ve Malatya'da yaptıkları saha çalışmalarını, İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Rektörlük Binasında düzenledikleri bir basın toplantısı ile değerlendirdi.
#ElazığSon depremlerin ardından neden sürekli deprem oluyor sorusu da gündemdeki bir diğer konu olmaya başladı. Basın yayın organlarında sürekli olarak deprem haberlerinin işlenmesi sonrasında 'Neden bu kadar çok deprem oluyor?' sorusuna yanıt arayan vatandaşlar, internet üzerinden sorgulamalarını sürdürüyor. İşte, neden sürekli deprem oluyor sorusu hakkında uzmanlardan yapılan bazı açıklamalar
#Deprem Neden OluyorMeteoroloji mühendisi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Manisa’daki depremin İstanbul’da da hissedilmesinin ardından Twitter’dan, “Beylikdüzü’nden hissetmek enteresan bir durum. Üsküdar’da ben ve eşim hiçbir şey hissetmedik halbuki. Çok uzaktan depremi hissedenler herhalde zeminlerine/ binalarına bir baktırmalı...” mesajını paylaştı. Hürriyet’e konuşan uzmanlar ise depremin yüzeye yakın bir noktada meydana gelmiş olması nedeniyle sarsıntının İstanbul’da da hissedildiğini söyledi. İşte açıklamaları:
#GazetehaberleriTÜBİTAK ile Fransız ANR ve EMSO kuruluşlarının desteği ile 2,5 yıldır yürütülen MAREGAMI Projesi, Marmara Denizi'ndeki fay hattının özellikleri hakkında önemli bilgilerin elde edilmesini sağladı. Proje kapsamında deniz tabanı sismolojisi, haritacılığı ve gözlem istasyonu dizaynı ve tsunamiler üzerine araştırmalar gerçekleştirildi. Prof. Dr. Ziyadin Çakır "Bu çalışma öncesinde Marmara Denizi'nin Silivri açıklarından başlayıp, boğazın girişi açıklarına kadar gelen fayın kilitli olup olmadığı belirsizdi. Ancak deniz tabanına yerleştirdiğimiz cihazlar sayesinde fayın bu bölümünün kilitli olduğu ve üzerinde enerji biriktirdiği ortaya çıkarıldı. Dolayısıyla üzerinde enerji biriktiren ve en son 1766 tarihindeki depremle kırılan bu fay önümüzdeki yıllarda yeniden kırılarak büyük bir deprem üretecektir" dedi. Prof. Dr. Sinan Özeren ise "Bu son veriler, 5,8 büyüklüğündeki 26 Eylül depreminin etraftaki çevre değişkenleriyle olan etkileşimi hakkında bilgi verecek" ifadelerini kullandı.
#İstanbul Depremiİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Gülsen Uçarkuş, "Şu an Adalar'ın güneyi, Silivri aktivitesinin olduğu Kumburgaz fay kolu, üzerinde bir süredir aktivite olmadığı için kırılmasını beklediğimiz fay parçasıdır. Bu kısımlar üzerine dikkatle eğiliyoruz ve beklediğimiz deprem bu kollar üzerinde olacak" dedi.
#İstanbul Teknik Üniversitesiİstanbul’da perşembe günü yaşadığımız depremin ardından her kafadan bir ses çıkıyor, üstelik de ağır bir bilgi kirliliği altındayız. Farklı cevaplar arasında bocalamak ve konuya hâkim olamama duygusu, endişeyi daha da artırıyor. Deprem gerçeği karşısında kafamızı toplayabilmemiz için sorulması gereken soruları belirledik; en iyi uzmanların cevaplarını derledik.
#Depremİstanbul, salı günkü 4.6’lık ‘hatırlatma’dan sonra bu kez şiddetli bir deprem korkusu yaşadı. Silivri’de yaşanan 5.8 büyüklüğündeki depremde Avcılar ve Sarıyer’de minareler yıkıldı, 172 binada hasar oluştu. İkisi ağır 28 kişi yaralandı. Uzmanlar art arda gelen sarsıntılar için “Bugüne kadar görülenlerden farklı” yorumu yaptı.
#İstanbulSilivri depremi sonrası olası büyük İstanbul depremine ilişkin son açıklama İstanbul Teknik Üniversite'sinden geldi. Prof. Dr. A.M. Celal Şengör, İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır, Prof. Dr. M. Sinan Özeren ve Dr. Öğr. Üyesi Gülsen Uçarkuş'un imzasıyla yayımlanan açıklamada son iki 4.6 ve 5.7'lık depremin, kilitli Kumburgaz fay segmentinin uç noktasında olmasının kritik bir gösterge olduğu vurgulandı. Uzmanlar "mevcut sismik aktivitenin dikkatle takip edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması yönünde hareket edilmelidir" uyarısında bulundu.
#İTÜİstanbul dün Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 4.6 büyüklüğündeki sarsıntıyla yeniden deprem korkusunu hatırladı. Bazı okulların tedbir amacıyla boşaltıldığı depremde hasar meydana gelmezken uzmanlar “İstanbul büyük depreme hazırlıklı olmalı” uyarısında bulundu.
#İstanbul