Görülme sıklığı 2000 yılından beri yüzde 241 artan ve her 44 doğumda 1 görülen Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), dünyada görülme sıklığı en fazla artan gelişimsel yetersizlik grubudur. OSB, günümüzde sosyal etkileşim ve iletişim becerilerinde görülen yetersizlikler ve tekrarlı, kendini uyarıcı uygun olmayan davranışlar, duyusal girdilerin düzenlenmesinde sorunlar ile karakterize bir nöro-gelişimsel bozukluk olarak tanımlanıyor.
#Soru Ve Yanıtlarla OtizmFarklı sunumları olan birçok farklı zihinsel bozukluk vardır. Genellikle anormal düşüncelerin, algıların, duyguların, davranışların ve başkalarıyla ilişkilerin bir kombinasyonu ile karakterize edilirler. Peki, zihinsel yetersizlikler nelerdir, işte zihinsel yetersizlik belirtileri ve nedenleri...
#Zihinsel YetersizlikSağlık Bakanlığı’nca, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele sürecinde alınacak tedbirler doğrultusunda, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde izolasyon odası veya alanı oluşturulacak, Kovid-19 teşhisi konulan hasta kişi o alanda kişisel koruyucu ekipman kullanan bir eğiticiyle izole edilecek.
#Sağlık BakanlığıÇeşitli kademelerde eğitim alan milyonlarca öğrenci ve velileri ile farklı branşlardaki yüz binlerce öğretmenin yakından takip ettiği 15 tatil için son viraja girildi. Yeni yılla birlikte 2019-2020 eğitim dönemi 15 tatili için araştırmalar hız kazandı. Peki, 15 tatil ne zaman? Karneler ne zaman alınacak?
#15 Tatil Ne Zaman?Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayımlanan 2019 2020 eğitim öğretim takvimine yönelik araştırmalar son günlerde hız kazandı. İlk ara tatili geride bırakan öğrenciler şimdi yarıyıl tatilini beklemeye başladı. Sınavlara hazırlanan öğrenciler bir yandan da sömestr tatilinin başlayacağı tarihi sorguluyor. Peki, yarıyıl tatili ne zaman? İşte, nisan ikinci ara tatili ve yarıyıl tatili hakkında ayrıntılar.
#İkinci Ara Tatil Ne Zaman?2019 2020 yılı eğitim öğretim dönemi ilk yarı dönemin tamamlanmasına haftalar kaldı. Milyonlarca öğrencinin karnelerini alacağı birinci dönemin bitmesine kısa süre kala, tatil hazırlıkları da başladı. Öğrenci ve veliler Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) takvimine göre bu yıl yarıyıl tatilinin başlayacağı tarihi yoğunlukla araştırıyor. Peki, 2020 yarıyıl tatil ne zaman? Sömestr tatili hangi tarihte? İşte, merak edilen ayrıntılar...
#2020 Yarıyıl Tatil Ne Zaman?Milyonlarca öğrencinin karnelerini alacağı ilk yarıyılın tamamlanmasına haftalar kaldı. Aralık ayının gelmesiyle, son sınavlar ve sözlülere hazırlanan öğrenciler, bir yandan da 15 tatile yönelik araştırmalarına başladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayımlanan eğitim öğretim takvimini sorgulayanlar, "2019 2020 sömestr tatili ne zaman?" sorusunun cevabına yanıt arıyor. Peki, yarıyıl tatiline kaç gün kaldı?
#Sömestr Tatili Ne Zaman?Geçtiğimiz hafta sona eren ilk ara tatilin ardından öğrenciler ve veliler '15 tatil ne zaman' sorusunun cevabını araştırıyor. MEB tarafından belirlenen tarihe göre okulların 2019-2020 yıllarındaki tatil programı belirlendi. Peki ikinci ara tatil ve 15 tatil ne zaman başlayacak?
#15 Tatilİlk ara tatilin sona ermesinin ardından yarıyıl tatili için öğrencilerin araştırması başladı. 5 tatile kaç gün kaldığını merak eden öğrenciler, ders başı yaptıktan hemen sonra tarihe yönelik araştırmalarına hız verdi. Konuyla ilgili detayları öğrenmek isteyenler, "15 tatil ne zaman?" sorusunun yanıtını araştırıyor. Peki, Yarıyıl tatiline kaç gün kaldı? İşte, MEB tatil takvimi ve 15 tatil hakkında ayrıntılar...
#15 Tatil Ne Zaman?MEB, özel eğitime ihtiyacı olan bireyler için özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde sunulan destek eğitim programlarının içeriklerini yeniledi. Zihinsel yetersizlik, otizm spektrum bozukluğu, öğrenme güçlüğü, görme ve işitme yetersizliği gibi yedi farklı engel grubunda sunulan eğitim programları genişletildi ve zenginleştirildi.
#MebTÜBİTAK'ın desteği ve UÜ Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümünün iş birliğiyle ortaokul seviyesinde öğrenme güçlüğü çeken ve hafif düzeyde zihinsel yetersizlik tanısı konulan kaynaştırma öğrencilerine yönelik proje hazırlandı. Proje kapsamındaki eğitim programından yararlanmak isteyenler 15 Eylül'e kadar başvuru yapabilecek.
#EğitimDown Sendromu olan her bireyde zeka geriliği olmadığına dikkat çeken uzmanlar, ülkemizde ve dünyada iyi bir eğitim sürecinden geçen birçok Down Sendromlu bireyin çalışma hayatında ve yetenekli olduğu işlerde görev alabildiğini söylüyor. Uzmanlar, “Çocuğun geri kalmasını bekleyip 1 yaşından sonra müdahaleye başlamak doğru değildir. 0 ay itibari ile eğitime başlamak çok önemlidir” uyarısında bulunuyor.
#Down SendromuÖzel eğitim ve rehberlik hizmetleri alanındaki yenilikçi, özgün, yaratıcı ve işlevsel çalışmaların teşvik edilmesi amacıyla düzenlenen ‘Fikirler Yarışsın Engeller Aşılsın Özel Eğitim Materyal ve Etkinlik Yarışması’nın başvuru kılavuzu yayımlandı. Buna göre, başvurular 24 Nisan’da başlıyor.
#MEBOkulların yarıyıl tatiline girmesine çok az zaman kaldı. Karnelerini almaya hazırlanan öğrenciler, yoğun bir döneme kısa bir mola verecek. Karnedeki sonucun dönem içinde gösterilen akademik performansın derecelendirilmesi olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nüket İşiten, “Karne çocuk için bir etiketleme değildir. Değişebilir bir sonuçtur. Çocukların karnesinde zayıfı olabilir. Nedenlerine objektif olarak bakıp araştırılmalı, çocuğa ve nedene özel çözüm yolları bulunmalıdır” dedi.
#Çocuk KarneOtizm, doğuştan gelen ya da belirtileri yaşamın ilk üç yılında kendini gösteren karmaşık bir nöro-gelişimsel bozukluk olarak tanımlanıyor. Beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı düşünülüyor.
#Otizm