Güncelleme Tarihi:
Utku BOLULU/İZMİR, (DHA)- İZMİR'de engellilerin sorunlarına dikkat çekmek, karşılaştıkları sıkıntıları, engelleri, toplumun diğer kesimlerine uygulamalı olarak hissettirmek ve bilinçlendirmek için 'Engelli Farkındalık Merkezi' açıldı. Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı Merkez'de her yaştan İzmirliler görme, işitme ve ortopedik engelli alanı, tekerlekli sandalye parkuru; otizm labirenti, karanlık ev alanında engellilerin yaşadıklarını deneyimleyecek. İlk denemeyi Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yaptı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, sosyal belediyecilik kapsamında, Türkiye'de ilk olduğu belirtilen 'Engelli Farkındalık Merkezi'ni, Olimpiyat Köyü'nde hizmete açtı. Engellilerin sorunlarına dikkat çekmek, bireysel ve toplumsal yaşamda karşılaştıkları sıkıntıları, engelleri, toplumun diğer kesimlerine de uygulamalı olarak hissettirmek amacıyla kurulan Merkezin açılış törenine hepsi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun ile çok sayıda engelli ve yakınları katıldı.
Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, engelli dostu kent olabilmek için Büyükşehir ve ilçe belediyelerin isteği, gönüllülüğü, yer, zaman ve kaynak ayırması, uzmanlar, üniversiteler ve engelli derneklerinin de katkı vermesi gerektiğini söyledi.
Kocaoğlu, "Ortak akılla ortak proje, aklı ve bilimi kullanarak katılımcı yönetim anlayışıyla gerçekleşecek, herkes sahiplenecek, projenin gelişmesini devam etmesini sağlayacak. Bu projede herkese sonsuz teşekkür ediyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde ben göreve geldiğimde bir tane alçak tabanlı otobüs yoktu. Şimdi hem otobüsler, hem metro, vapurlar ve İZBAN engelli kullanımına uygun hale geldi. İşin başı eğitimdir. Eğitildiğimiz, kendimizi iyi yetiştirdiğimiz kadar, sorguladığımız kadar biliyor, farkında oluyoruz. Hele hele engelli kardeşlerimizin yaşamın bir nebze olsun kolaylaştırmak için nasıl destek olacağımızı nasıl davranacağımızı bu merkezde pratik olarak öğrenmek hepimizin görevidir" dedi.
Başkan Kocaoğlu, Merkez'in kent içinde olması talebiyle ilgili olarak yaptığı değerlendirmede ise "Burası ulaşım yönünden uygun bir yerdir. Böyle bir alanı kent merkezinde bulmak hemen hemen imkansızdır. İleride fırsat geçtiğinde kent merkezinde de değerlendirilir. İzmir Büyükşehir Belediyesi elinden geleni fazlasıyla yapmaya çalışmış, özen göstermiştir. Önemli olan gidip hep birilkte engelli kardeşlerimize nasıl destek olacağımızı, onlar nasıl hissedeceğimizi pratik olarak öğrenmeye çalışmaktır. Umarım tesis Engelsiz kent İzmir'e yarışır bir yarar sağlar" dedi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü'nden Alev Girli, yaptığı konuşmada herkes için erişilebilir bir dünya tasarımında Türkiye ve dünyanın çok eksiği olduğunu söyledi. Girli, şunları söyledi:
"Tesisin adının Farkındalık Merkezi olmasının nedeni, herkesin bilinir gibi gördüğü bazı şeylerin hayatımızın içinde olmadığında çok bilmediğimizi fark ediyoruz. Mekan, farklı özellikleri olan bireylerin karşılaştıkları sorunlara dikkat çekmek için planlandı. İçindeki senaryolar, materyeller sürekli değişecek. Okul öncesinden ileri yaşlara kadar farklı senaryolarla engellerin yaşamını hissedecekler. Görmeyen birinin, yada zihinsel yetersizlik yaşayan bir arkadaşının nasıl bir zorluk yaşadığını görecek, anlayacak. Birbirimizi daha iyi tanıyacak ve anlayacağız. Böyle bir birimin kent merkezinde, yoldan geçerken görüp merak edebileceği bir yerde olmasını istemiştik. Burası da güzel bir merkez oldu."
Engelsiz İzmir Yönetim Kurulu Başkanı Levent Köstem ise açılan merkezin 5 yıllık çalışma ve ortak aklın ürünü olduğunu söyledi. Engellerin eğitimle aşılabileceğini belirten Köstem, "Projede belediye bürokrasisi, desteğiyle önümüzü açtı. İnşallah ülkedeki eğitime katkı verir ve Engelsiz İzmir projesi gönüllü sayısı gelecekte çok artar" dedi.
BAŞKANLAR TEKERLEKLİ SANDALYEDE
Açılış konuşmalarının ardından Engelli Farkındalık Merkezi, kurdelenin kesilmesiyle hizmete açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, tekerlikli sandalye parkurunda ilk deneyimlerini gerçekleştirdi. İki başkan, yardım da almalarına karşın eğimli parkurda zorlukla ilerledi. Engellilerin yaşadıkları sıkıntıları kısa süreliğine de olsa yaşadı. Başkan Kocaoğlu, daha sonra gözüne bant takarak, görme engellilerin yaşadıklarını hissetmek için üçgen parçaları birleştirerek kare oluşturmaya çalıştı. Kocaoğlu'nu çok zorlandı.
Başkanlardan sonra açılışa gelen İzmirliler de engellilerin sıkıntılarını daha iyi anlamak için parkurları denedi.
İzmirliler, bu Merkez'de engel gruplarının özelliklerini farklı mekânsal düzenlemeler, oyunlar, etkinlikler ve materyaller ile uzmanlar rehberliğinde deneyimleyebilecek. Merkez görme, işitme ve ortopedik engelliler alanı, tekerlekli sandalye parkuru, öğrenme güçlüğü ve üstün yetenekliler alanı, otizm labirenti, karanlık ev ve market alanı ile zihinsel engelliler alanı olarak yapılandırıldı. Her yaş grubundan öğrenciler, kamu çalışanları, eğitimciler, aileler gibi toplumun her kesiminden ve yaş grubundan bireyler merkezden yararlanabilecek. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü ile protokol yapılarak merkezin işlevinin planlanması, uygulanması ve işlevsellik kazandırılması sağlandı.
FOTOĞRAFLI