Zencefil, faydaları ile alternatif tıbbın başlı başına en önemli değerleri arasında yer alıyor. Halk arasında sıkça uygulanan ballı zencefil tarifi, grip ve öksürük gibi rahatsızlıklarda aktif rol oynuyor. Sindirim sorunları ve mide bulantısında da çözüm odaklı kullanılan zencefil, iltihaplarla verilen savaşta önemli rol oynuyor. Tıp dünyasının zencefilin faydaları üzerine yaptığı çalışmalar, bu bitkinin insan sağlığı üzerinde ne denli bir direnç sahibi olduğunu kanıtlıyor. İşte, birçok kullanım yöntemi olan zencefilin faydaları ve bu bitki ile yapılan tarifler hakkında pratik öneriler
#ZencefilDoğada çeşit çeşit bulunan bitkilerin faydaları da bir o kadar çeşitli. Ancak kış aylarının vazgeçilmezi olan bitki çaylarını fazla tüketmenin yarardan çok zararı oluyor. Diyetisyen Bengü Burcu İpek, bitki çaylarının yararlarını ve tüketimi ile ilgili dikkat edilmesi gereken noktaları açıklıyor.
#ÇayDoğada çeşit çeşit bulunan bitkilerin faydaları da bir o kadar çeşitli. Ancak kış aylarının vazgeçilmezi olan bitki çaylarını fazla tüketmenin yarardan çok zararı oluyor.Diyetisyen Bengü Burcu İpek, bitki çaylarının yararlarını ve tüketimi ile ilgili dikkat edilmesi gereken noktaları açıklıyor.
#Bitki ÇatıGüneydoğu Asya kökenli bir bitki türü olan zencefil, son dönemlerde sık sık kullanılıyor. Hem taze hem de kurutulmuş olarak tüketilebilen zencefil faydaları nedeniyle uzmanlar tarafından da sık sık öneriliyor. İşte şifalı bitkilerin başında gelen zencefilin faydaları ve zencefil çayı tarifi!
#Zencefil ÇayıHavalar iyice soğumaya başladı, vücudumuzu soğuk havalara hazırlamanın vakti geldi. Mevsim geçişlerinde kimi gıda takviyeleri ve vitaminlere saldırıyor kimi de doğanın bize sunduğu şifalı bitkilerden yardım alıyor. Aktarlar kış hazırlığı yapmaya başladılar bile. Ancak bu konuda kulaktan dolma yanlış bilgiler ve doğal bitkilerin yanlış kullanımı yarardan çok zarara neden oluyor. Peki hangi bitkiler gerçekten bağışıklığı güçlendiriyor? Satın alırken nelere dikkat edilmeli? Fazla ve yanlış tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden olur? Uzman Dr. Dinçer Erdinç ile konuştuk
#Bitki ÇaylarıSon dönemlerde birçok sanatçının 'pıhtı atması' nedeniyle hayatını kaybettiği ya da yoğun bakıma kaldırıldığı haberlerini çok sık duymaya başladık. Kendi çevremizden de duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Neredeyse bir salgın haline gelen bu ciddi sağlık sorununda yaşanan artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız?
#Pıhtı AtmaKuşburnu çayı, son yıllarda popülerliği artan, doğal ve sağlıklı bir içecektir. Marmelattan çaya kadar farklı şekillerde tüketeceğiniz E ve C vitamini bakımından oldukça zengin olan kuşburnu yu yazın şerbetini yaparak da tüketebilirsiniz . Pek çok hastalığa karşı kilit rol oynayan her derde deva olan kuşburnu şerbetini bakın nelerle daha zengin hale getirdik!
#Kuşburnu ÇayıGün geçmiyor ki pıhtı atması nedeniyle hastaneye kaldırılan ya da yaşamını yitiren birilerinin ölüm haberini almayalım. Son yıllarda ünlüler dünyasından ya da kendi çevremizden duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Ölümle sonuçlanabilen bu ciddi hastalık artık bir ‘salgın’ haline geldi. Peki bu artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız? İç Hastalıkları Uzmanı Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#Sağlık“Bak şundan içersen öksürüğün şıp diye kesilir” ya da “Sen şunu bir dene akşama ayağa kalkarsın…"Siz de hastayken etrafınızdakilerden benzer cümleler duymuşsunuzdur. Peki büyüklerimizden miras kalan bu karışımlar; eczaneden aldığımız ilaçlar kadar işe yarıyor mu? Besin Alerji Derneği Başkanı Alerji Uzman Prof. Dr. Ahmet Akçay ile birlikte bu karışımları tek tek mercek altına aldık.
#Şifalı KarışımlarSohbetlerin kulak misafiri, gün içinde kendimize verdiğimiz en güzel ödül ve arkadaş ortamlarında ısmarlanan en ekonomik ikram içeceği hiç şüphesiz çaydır. İşte bu haftaki yazımız çay tiryakisi olup özellikle “Ben çayı şekersiz tüketemem ama şekerli de tüketip kilo almak istemiyorum” diyenler için hazırlandı.
#ÇayGünümüzde sağlıklı beslenme pek çok insanın ilgi odağı, bu da yağlı tohumların popülerliğini arttırıyor. Hem çocuklarıma hem de hastalarıma sıklıkla önerdiğim, faydalarını saymakla bitiremeyeceğim chia ve keten tohumu, sağlık ve lezzet dengesini bir araya getiren besinler. Üstelik ikisi de ihtiyacımız olan protein ve liflerle dolu...
#SağlıkSonbahar ile birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığı arttı. COVID-19 ise hâlâ bitmedi ve hayatımızda olmaya devam ediyor. Özellikle yeni varyantları olan Eris ve Pirola, bulaşma konusunda öncekilerden çok daha becerikli. Bu nedenle hasta olmamak ve belirtileri daha hafif atlatabilmek için bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamız şart.
#COVID-19Sağlıklı beslenmenin önemini herkes biliyor ama bunu hayata geçirebilenlerin sayısı çok daha az. Üstelik beslenme ve diyet alanında kitapları olan Epidemiyolog Tim Spector'a göre, çok küçük değişikliklerle büyük farklar yaratmak mümkün. Peki bu küçük değişiklikler neler? Ne gibi yararlar sağlıyorlar? İşte Spector'ın tavsiyeleri ve uzman görüşleri...
#SağlıkÇağımız dijital çağ olarak anılan ve son derece fazla olumsuz etkiler altında kalınan bir dönemdir. Kullanılan sayısız elektronik ürün, radyasyon yaymaktadır. Genellikle kapalı binalarda ve ortamlarda geçen iş hayatı insanın fiziki ve ruhsal sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bir de buna hızlı ve doğal olmayan beslenme düzeni eklendiğinde başka sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Günümüzde modern devletlerin üst sıralarda yer alan sağlık sorunları arasında "obezite" gelmektedir. Kişiler bir miktar sağlıklı beslenme veya sağlıklarını korumak adına farklı arayışlara yönelmektedir. Televizyonlarda, basın ve yayın organlarında sıklıkla işitilen "detoks ve detoks suyu" kavramları da bunlardandır. İşte ilgiyle okuyacağınız detoks nedir, ne işe yarar zayıflatan detoks suyu tarifleri ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Detoks"Sana bir çorba yapayım, sıcak sıcak iyi gelir..." Hangimiz özellikle kış aylarında hasta olduğumuzda bu sözü duymadık ki? Peki sıcak bir çorba içmek özellikle grip, soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıkları atlatmakta gerçekten işimize yarıyor mu? Çok sık tüketilen tavuk suyu, mercimek, tarhana gibi çorbalar iyileşmemize yardımcı oluyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkDoğurganlığı temsil eden regl dönemi, halk arasında çeşitli isimlerle de bilinir. Genellikle 28 günlük döngüler halinde devam eden regl, bazı kişilerde şiddetli sancıları beraberinde getirir. Peki Regl ağrısına iyi gelen çaylar nelerdir? Regl ağrısına iyi gelen bitki çayları ile karışımları ve tarifleri nelerdir sizler için derledik.
#Regl Ağrısına İyi Gelen ÇaylarMevsimsel alerjiler, alerjik rinit veya saman nezlesi Nisan ve Ağustos ayları arasında nüfusunun neredeyse dörtte birini etkiler. Birçok kişi semptomlarını hafifletmek için eczanelerde satılan antihistaminiklere yönelir. Ancak mutfağınızda bu reaksiyonlarla savaşmak için bitkilerden ve bitki çaylarından yararlanabilirsiniz. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Alerji