Muğla’da yağmurla birlikte yetişmeye başlayan ve kış mevsiminde tüketilen bir mantar türü olan Çıntar pazar tezgahlarında ilgi görüyor. Mantar zehirlenmelerinin önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Dr. Eriş Başaran Akça, "Doğada yetişenler yerine, marketlerde bakanlık onaylı taze kültür mantarları tüketilmelidir" uyarısında bulundu.
#MantarSağlık Bakanlığınca doğada yetişen mantarların kesinlikle tüketilmemesi konusunda uyarıda bulunuldu. Yapılan yazılı açıklamada, ülke genelinde yağışların artması nedeniyle doğada yetişen mantarların arttığı, vatandaşların bu mantarlardan kaynaklanan zehirlenme vakalarına karşı bilgilendirilmesi ihtiyacı doğduğu belirtildi.
#MantarULUDAĞ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ekrem Kaya, sonbahar yağışları nedeniyle artan zehirli mantarlara karşı uyarıda bulundu. Geçen yıl fakültelerinde 30 kişinin zehirli mantar nedeniyle öldüğünü belirten Prof.Dr.Kaya, "Hastalar, ‘Ben 20 yıldır toplayıp, yiyorum. Tanıyorum’ diyor. Ama daha önce aynı yerde zehirsiz olan mantar rüzgar, hava akımları sayesinde zehirli mantarın tohumu ile döllenerek dış görünüşü değişmeden zehirli hale gelebiliyor" dedi.
Renkleri, şekilleri ve tatları ile damakların vazgeçilmez lezzeti olan mantarların tüketiminde dikkatli olunması gerekiyor. Marketlerde “kültür” mantarı diye satılan mantarların dışındaki yabani mantarlar, zehirlenmeye yol açarak, “ölümle” sonuçlanan ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, son günlerde mantar zehirlenmesi teşhisiyle hastanelere başvuran 72 kişiden 11'inin tedavisinin devam ettiği belirtilerek, sağlıklı üretilmeyen, ambalajlanmayan ve açıktan toplanan mantarların tüketilmemesi istendi.
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan a?ıklamada, son günlerde mantar zehirlenmesi teşhisiyle hastanelere başvuran 72 kişiden 11'inin tedavisinin devam ettiği belirtilerek, sağlıklı üretilmeyen, ambalajlanmayan ve a?ıktan toplanan mantarların tüketilmemesi istendi.
Sonbahar gelip de yağmurlar bastırınca doğanın bize bahşettiği en güzel şeylerden biri de lezzetli yabani mantarlar oluyor. Bilinçsiz kişiler tarafından kesinlikle toplanıp tüketilmemesi gereken bu mantarlar, doğru şekilde pişirildiğinde enfes yemeklere dönüşebilir. En nefis mantarların başında da melki ya da Kanlıca mantarı olarak da bilinen çıntar gelir. Peki çıntar nasıl pişirilir? İşte cevabı...
#ÇıntarSonbahar yağışları doğada yetişen mantarların üremesine yol açıyor. Başta Karadeniz olmak üzere pek çok bölgeden, doğada toplanan mantarlardan zehirlenme haberleri geliyor. Sağlık Bakanlığı, doğadan toplanan mantarların yenmemesi uyarısı yapıyor.
#Seyahat SağlığıFATİH Belediyesi son günlerde yaşanan mantar zehirlenmeleri ve konuyla ilgili olarak İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün uyarılarından sonra semt pazarlarında kaçak ve belgesiz mantar denetimi yaptı. Ünlü televizyoncu Tayfun Talipoğlu ve 3 arkadaşı önceki gün yediği mantardan zehirlenmiş ve hastaneye kaldırılmıştı.