157 yıl yaşayarak rekorlar kitabına adını "Dünyanın En Uzun Yaşayan Adamı" sıfatıyla eklemeyi başaran Zaro Ağa, ibretlik yaşam hikayesi ile dikkat çekiyor. Uzun yaşamı ve çok sayıda evliliği dolayısıyla kaç adet torunu olduğuna dair bilgisi olmayan Zaro Ağa'nın, 130 yaşındayken, 90 yaşındaki oğluna bakıcılık yaptığı bilgisi kayıtlarda yer alıyor. Zaro Ağa'nın uzun yaşamı, sadece Türkiye'de değil, Avrupa'da ve Amerika'da da pek çok bilim insanının dikkatini çeker. Zaro Ağa, ömrünün bir bölümünü Amerika'da geçirir. İşte, Zaro Ağa'nın dillere destan yaşam öyküsüDünyanın en uzun yaşayan adamı Zaro Ağa, 29 Haziran 1934'te öldü. 157 yıllık ömrü sırf süre olarak değil başına gelenlerle de dolu dolu geçen ağayı hatırlama zamanı...
#Zaro AğaTürkiye’nin entelektüel hayatının en renkli isimlerinden gazeteci-yazar Hıfzı Topuz bu hafta 100 yaşına bastı! Onunki Nişantaşı’nda bir konakta başlayıp 1960’ların Paris’inden Afrika’ya, oradan Türkiye’nin en sevilen yazarlarından biri olmaya uzanan bol serüvenli bir hikâye… Cumhuriyet’in ilan edildiği yıl dünyaya gelen Topuz; 2 büyük savaş ve birçok devrime tanıklık etti, çok etkili isimlerle mülakatlar yaptı. Peki bir asır boyunca neler gördü, onu en çok neler etkiledi? Topuz, 100’üncü yaşını kutlarken sorularımızı yanıtladı. Nice yıllara!
#Hıfzı Topuz100 yaşındaki Rukkiye Yalınalp, uzun yaşamanın sırrının doğal beslenme olduğunu söyledi. Yalınalp, tuzsuz yağı sevmediğini, tereyağı yerine ise don yağını (hayvanlardaki iç yağı) tercih ettiğini dile getirdi. Yakınları ise Yalınalp'ın genellikle serin yerlerde uyumayı tercih ettiğini ve suyu da mutlaka soğuk tükettiğini belirtti.
#Uzun Yaşamın Sırrıİnsan ömrü 120 yıl yaşayacak kapasiteye sahip olmasına rağmen dünya ortalaması 72 yıl civarı. Fakat diğer taraftan tıbbın ve teknolojinin ilerlemesi ile 1800’lerin başında 40 yıl olan yaş ortalaması %80 civarında uzadı ve probiyotikler sayesinde yaşam süresi daha da uzayacak.
#ProbiyotikYoğurt, son 10 yılın gözde besinlerinden biri. Dünya mutfağına bizim hediye ettiğimiz bu çok önemli lezzet, hemen her ülkede popüler bir gıda olma yolunda. Daha sık yoğurt yemenizi, sofralarınızı üzerine zeytinyağı gezdirilip nane-kekik-fesleğen eklenmiş nefis bir cacıkla süslemenizi ben de bilerek, hatta biraz da ısrar ederek tavsiye ediyorum. Nedeni şu...
Buğday, kiraz, incir, zeytin gibi gıdaların tarih boyunca Anadolu’daki serüveni pek çok ilginç öyküyü barındırıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri bu öykülerin peşine düştü. Ortaya 450 sayfalık ‘Boğaz Derdi’ çıktı.
İyi ve güzel bir hayatımız olsun diye gayret ediyoruz. İyi hayatı inşa ederken yaptığımız ortak bir yanlış var: Çoğumuz hâlâ bunun için sağlık ve varlığın yeterli olduğunu sanıyoruz. Sağlık ve varlık tabii ki önemli. Ama bunlar iyi bir hayatı inşa etmeye yetmiyor.