Paylaş
“SAĞLIK takıntısı” henüz çok yeni. Sağlık son yirmi yılın yükselen yıldızı. Bunda “yeni hayat”ın rolü büyük. Yeni hayat hayat yolculuğumuzun süresini uzattı. Ortalama ömür doksanlara merdiven dayadı. Uzmanlara kalırsa 2050’li yıllarda ortalık Zaro Ağa kaynayacak.
Ömrümüz uzadıkça hayata yüklediğimiz anlamlar da değişti. Her şeyden önce ömrün gençlikte değil de yaşlılıkta geçirilen süresinin uzaması önemli bir sorun olarak canımızı sıkıyor. Derin bir “yaşlılık=düşkünlük” korkusu yüreğimizi sıkıştırıp duruyor. Dolayısıyla, sağlıklı yaşlanmak hepimizin ortak tutkusu haline geliyor.
“Para pul, yani varlık takıntısı”na gelince... Saklayıp utansak da bu takıntı hepimizde her zaman az veya çok var. Yeni bir şey değil yani. “Bende yok!” diyen yalan söylüyor.
Huzur olmadan asla
Geçen hafta, “Ramazan ayı iyi hayatın inşası için mükemmel bir fırsattır. Eğer şeker, kolesterol, tansiyon ve bel çevresine takılıp kalmamak, depresyon, stres, anksiyete ya da panikten uzak kalmak istiyorsanız... Hayatın anlamı, şefkat, sevgi, şükür, tevekkül gibi konularda bildiklerinizi arttırmakta kararlıysanız... Bu arada biraz daha çoğalıp, çoğaldıkça azalmak arzusundaysanız bu fırsatı iyi değerlendirin” diye yazmıştım. Ramazanın size altın bir tepside sunduğu o mükemmel fırsatın adı “Huzur”dur. Huzuru hep ıskaladık... Geç oldu, güç oldu ama nihayet yeniden farkına vardık... Günümüzde sağlık olmadan parayı, para olmadan sağlığı bulmanın imkânı kalmadı. Parayla saadet olur mu, olmaz mı bilinmez... Ama sağlık olmadan para, para olmadan sağlık zor gibi görünüyor.
Huzur takıntısı iyidir
Huzura gelince, ona sahip olabilmek sağlıkla da parayla da mümkün değil. O başka bir şey, farklı bir şey. Kazanması zor, kaybetmesi kolay bir şey...
Ama herkese, her yaşta lazım. “İyi hayatın inşası” için sağlıktan ve varlıktan daha önemli.Unutmayın! Her takıntı kötü değildir. “Huzur takıntısı” ise iyi bir şeydir.
BİR ÖNERİ
DağIttIysan topla “Yaktıysan, söndür/ Kirlettiysen, temizle/ Dağıttıysan, topla/ Vaat ettiysen, yerine getir/ Bilmiyorsan yorum yapma/ Bozduysan, onar/ Daha iyisini yapamayacaksan, eleştirme/ Yardım edemiyorsan, rahatsız etme/ Seni ilgilendirmiyorsa, burnunu sokma/ Şükredebiliyorsan, et, ki daima edilebilir/ İyilik yapabiliyorsan, yap, ki daima yapılabilir”
(İyi Hayat/ Alex Rovira)
AKLINIZDA OLSUN
Huzurun adı yoktur
Sağlık “Bedensel, ruhsal, moral ve sosyal yönden tam bir iyilik hali” olarak tanımlanıyor. Sıra huzura gelince iyi bir tarif bulunamıyor. Herkesin kendine göre bir huzur tarifi var: Hayatın en büyük beklentisi/ olmak istediğin yerde, yapmak istediğin şeyi kendinden, halinden memnun olma durumu/ kendi içinde dengeli, pozitif duyguları yoğun, idrak sorunu olmayan, güzel ahlak ve vicdanı hedefleyen hal/ hayatın en büyük beklentisi / Olgun insana giden yol... Belki de hepsi.
BİR ÖNERİ
Bu kitapları okuyun hayat güzelleşsin
Elİmde iki güzel kitap var. Biri Ahmet Turhan Altıner’in “Yaşama Sanatı” isimli yapıtı (Boyut Yayınları/ 2009). Mükemmel bir kitap. Eğer “gündelik yaşamınızı daha güzel ve yaratıcı olarak yaşamak, yaşamınıza güzellik ve anlam kazandırmak, bize verilene değer katmak...” yani “kendiniz için iyi bir şeyler yapmak” istiyorsanız bu kitabı mutlaka okuyun. İkinci kitabı geçen hafta Bodrum’a giderken tesadüfen, adı hoşuma gittiğinden aldım. Tatil boyunca elimden düşmeyen bu kitabı da mutlaka okumanızı, hatta bir “başucu kitabı” yapmanızı öneriyorum. Alex Rovira’- nın yazdığı bu kitabın adı “İyi Hayat” (Literatür Yayınları/ 2009).
KESİP SAKLAYIN
Başarının anlamı
Akİl kişilerin saygısını, çocukların sevgisini kazanmak.../ Doğanın tüm güzelliklerinin farkında olmak.../ Başkalarının iyi yanlarını görüp desteklemek.../ Karşılık beklemeden kendi armağanını vermek.../ Yitik bir ruhu kurtarmak.../ Hasta bir çocuğu iyileştirmek.../ Kitap yazmak.../ Bir dost uğruna hayatını tehlikeye atmak.../ Kendinden geçerek şarkı söylemek.../ Umutsuz zamanlarda bile umudunu korumak.../ Sevmek ve sevilmek.../ Sen hayatta olduğun için birinin biraz daha mutlu olduğunu bilmek... (Ralph Waldo Emerson/ İyi Hayat’tan)
Paylaş