Paylaş
Nedeni şu...
Yoğurdun sağlığa yararları özellikle son yüzyılda binlerce araştırmaya konu olmuştur. Yoğurt mucizesi özellikle geçtiğimiz 20-30 yıllık süreçte daha iyi anlaşılmıştır.
PROTEİNİ ÇOK DEĞERLİ
Yoğurdun sağlıklı bir besin olması yalnızca güçlü bir protein, vitamin ve mineral deposu olmasından kaynaklanmaz. Doğrudur, yoğurdun içerdiği proteinler son derece değerlidir. Neredeyse tamamı sindirilip emilir. Ve işte bu yüzden de doku ve organların yenilenmesi sürecinde önemli görevler üstlenir. Çocuklarınızın büyümesini garanti altına almak, gençlik ve erişkinlik dönemlerinizi sağlık içinde yaşamak veya yaşlanmanın hızlandırdığı doku yıkımını azaltmak, tamir süreçlerini hızlandırmak istiyorsanız bu işin ilacı yoğurt proteinidir.
VİTAMİN VE MİNERALİ BOL
Yoğurdun B vitaminlerinden de zengin olduğu biliniyor. Ayrıca güçlü bir kalsiyum deposu olduğu da kesin. Bir su bardağı kadar yoğurtta ortalama 300 mg civarında kalsiyum var. Bu miktar erişkin bir kişinin günlük kalsiyum ihtiyacının neredeyse üçte birini tek başına karşılayabiliyor.
Çocukların diş, kemik gelişimini desteklemede ve yaşlıların kemik kırılganlığı sorunu ile mücadelede yoğurt mükemmel bir besindir. Yoğurdun magnezyum, çinko ve potasyumdan da zengin olduğu biliniyor. Özellikle uyku sorunu olanlara “anneanne öğünü” olarak yatmadan iki saat önce yarım su bardağı kadar yoğurt tavsiye ediliyor.
PROBİYOTİK GÜCÜ YÜKSEK
Bitmedi! Yoğurt bütün bu faydalarından çok daha önemli bir özelliğe daha sahip. Yoğurdun son yıllarda önemi gittikçe artan bu faydalı yanı “probiyotik güç” olarak biliniyor.
Yoğurtta bulunan bazı faydalı bakteriler sindirim sisteminde akla hayale gelmez başarılara imza atıyor. Probiyotik bakteriler olarak adlandırılan hastalık yapmayan ve bedenle işbirliği içinde çalışarak onu güçlendiren mikroorganizmaların yararları saymakla bitmiyor.
Mesela probiyotik bakterilerin gastrit, ülser, reflü gibi problemlerle mücadeleyi kolaylaştırdığı bilimsel olarak da gösterilmiş.
Çünkü probiyotik bakteriler midede Helikobakter isimli mikrobun -ki ülser nedeni olarak gösteriliyor, reflü ve gastritten mide kanserine kadar pek çok soruna sebep olabiliyor- çoğalmasına engel oluyor. Probiyotikler ishal sorununun çözümünde de işe yarıyor. Özellikle kısa süreli seyahat ishalleri ve yaz ishalleri için yoğurt tercih edilen bir besin olmalıdır.
SONUÇ
Yoğurt için daha pek çok şey yazmak mümkün ama sadece yukarıdaki faydaları bile onun ne kadar değerli bir besin olduğunu anlatmaya yetiyor.
Sırası gelmişken yoğurdun cilt güzelliğini desteklediğini, kilo kontrolünü kolaylaştırdığını, saç, tırnak sorunlarına karşı iyi bir bariyer oluşturduğunu da bir kenara not edin.
Yoğurtta bulunan bir proteinin kan basıncını dengelemeye destek olduğu, yarım yağlı veya yağsız yoğurt tüketiminin kolesterol sorununun çözümünü kolaylaştırdığı da aklınızda olsun.
Zaro Ağa hikâyesi doğru mu, Zaro Ağa yüz elli değilse bile yüz yıldan fazla yaşadığı mı bilmiyorum ama yoğurdun bu özelliklerini dikkate alınca hikâyenin doğruluğundan pek kuşku duymuyorum.
Bir bilgi
Kanserden koruyor
Probiyotiklerin bağışıklık sistemini güçlendirdiği, bağırsak içi dengeyi iyileştirdiği de bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Buna dayanarak da probiyotiklerden zengin yoğurt tüketiminin gaz, şişkinlik, kabızlık, ishal gibi sindirim sistemi problemlerinin çözümüne de destek olduğu belirtilmektedir. Yoğurt probiyotik gücüyle genel bağışıklığı da desteklemektedir. Mantar enfeksiyonları, tekrarlayan vajina ve idrar yolu enfeksiyonları ile mücadelede tabii bir ilaç görevi üstlenmektedir. Bağırsak hastalıklarının pek çoğunda da yoğurt gene çok etkili bir besin olarak bilinmektedir. Yoğurt kanserden de koruyor.
Paylaş