Yaşlanmak, hepimiz için doğal bir süreç. Ancak aynı yaştaki her insanın aynı görüntüye sahip olmaması, yaşlanma üzerinde bizim de etkimiz olduğunu gösteriyor. Yaşlanma konusunda ilk belirleyici şey, genetik faktörler olsa da, bazı alışkanlıklarımız yaşlanma sürecine koşar adım gitmemize neden oluyor. Peki, bizi olması gerekenden önce yaşlandıran bu zararlı alışkanlıklarımız neler? İşte erken yaşlanmak istemiyorsanız bir an önce değiştirmeniz gereken 6 zararlı alışkanlık.
#Yaşlanmayı YavaşlatmaDünya Obezite Federasyonu tarafından 2023 yılında yayınlanan rapora göre, Türkiye 2030 yılında Avrupa’nın en obez ülkesi olmaya aday. Federasyon, dünya genelinde en hızlı obezite artışının da çocuk ve gençlerde görüldüğünü belirtti. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Akyol Mutlu ise özellikle erken yaşlarda çocuklara sağlıklı beslenme bilincinin aşılanması gerektiğini belirterek, okullarda sağlık okuryazarlığı dersinin verilmesi gerektiğine dikkat çekti.
#Dünya Obezite FederasyonuÇocuk yapmaya niyetlenen çiftlerin merak ettikleri bir konu da mevsimlerin üreme kapasitelerini etkileyip etkilemediğidir. Genel olarak yaygın olan bir görüş kışın eşlerin gebe kalma şansının daha fazla olacağı yönündedir. Bu konunun doğruluğu bilimsel araştırmalara da konu olmuş durumda.
#Sperm KalitesiHesap basit: Birleşmiş Milletler verilerine göre 2050’de dünya nüfusu 10 milyar, gıda ihtiyacı da bugünkünden yüzde 60 daha fazla olacak. Yani tüketimimiz neredeyse üç dünyanın karşılayabileceği bir noktaya ulaşacak. Peki, iki dünyamız daha olmadığına göre ne yapacağız? Yanıt net: Böyle geldi ama böyle gitmez. İstesek de istemesek de her şey değişecek.
#Dünya Doğayı Koruma BirliğiPandemi, orman yangınları ve sel derken kaygı ve korkularımızda artış yaşanıyor. “Göğsüme öküz oturdu!”… “Nefes alamıyorum!”… “Sürekli aynı endişeyi yaşıyorum”, “Aklımdan çıkaramıyorum” gibi cümlelerle tarif edilen şikayetler, yüzyılın salgın hastalığı Covid-19 pandemisinin yol açtığı kaygı ve korku nedeniyle adeta patladı! Buna bir de ciğerlerimizi yakan orman yangınları ve sel felaketlerinin eklenmesi pek çok kişide travmaya yol açtı. Psikiyatri Uzmanı Dr. Emel Sönmez, aşırı korkuya karşı önerilerinden bahsetti.
#Kaygıİklim krizi, tüm hayatımızı etkileyen ve bundan böyle de etkileyecek olan, Dünya’nın en temel sorunlarından biri… İklim değişikliğinin ortaya çıkardığı korkunç sonuçlara şimdiden oldukça çarpıcı bir şekilde tanıklık ediyoruz… Artık, Dünyamızın geleceğine yönelik çok ciddi bir kırılma anına ulaştık ve bir takım kritik kararları hızlıca alıp, aksiyona geçmemiz gereken bir dönemdeyiz.
#Ergi ŞenerEğer siz de telefonunuzu kontrol etmeden uzun süre duramıyor, işiniz olmadığı halde saatlerce internette vakit geçiriyorsanız ‘dijital detoks’ yapmanın tam sırası olabilir! Dijital detoksu, deneyimleyen kişilerden dinledik...
#Dijital DetoksGüneş, havuz, kumsal… Yaz aylarının en keyif veren üçlüsü olsalar da, gereken önlemleri almadığımızda gözlerimizi ciddi boyutlarda tehdit edebiliyorlar. Daha da kötüsü, bazen en basit bir ihmal problemi büyütebiliyor, kalıcı görme kaybına bile yol açabiliyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu yaz aylarında gözlerimizi korumak için dikkat etmemiz gereken alışkanlıklarımızı anlattı, önemli uyarılarda bulundu.
#SağlıkBüyük otellere, 5 yıldızlı tatil köylerine de gitseniz özellikle yaz aylarında aşırı sıcaklar nedeniyle hijyen koşullarındaki olumsuzluklar jinekolojik problemlerin artmasına yol açabiliyor. Kadınların yaz aylarında yaşadıkları en sık sorunların başında idrar yolları enfeksiyonları gelmektedir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Selen Sakar Ecemiş, bu tip nedenler sebebiyle yaşanan sağlık sorunları ve korunma yollarını anlattı.
#Kadın HastalıklarıBirçok kişi midede ekşime ve şişkinlikten şikayet eder ancak çok fazla ciddiye almaz. Aslında mide kanseri buna benzer belirtilerle geliyorum der. Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ümit Koç, mide kanseri ile ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.
#Mide Kanseri HakkındaSu arıtma cihazları giderek yaygınlaşsa da tüketicilerin aklında pek çok soru var. Su arıtma cihazları, damacana suya göre gerçekten hesaplı mı? Suyu yeteri kadar iyi arıtıyor mu? Filtre fiyatlarından dolayı astarı yüzünü geçiyor mu? Bu sorulardan yola çıkarak su arıtma cihazlarını masaya yatırdık.
#GazetehaberleriBiliyor olabilirsiniz; Oxford, 2018’in kelimesini ‘toksik’ yani zehirli olarak seçmişti. Ben de bir süredir bunun üzerine düşünüyorum. Sizin için bir rehber hazırladım. Erkekler, ilişkiler, besinler, alışkanlıklar... Hayatınızdaki toksiklerden kurtulmaya hazır mısınız?
#DevekuşuKilolu olmak, kilo vermek bunların hepsinin yemek yemeyle ilişkisi olduğunu düşünüyorsanız çok büyük yanılgı içerisindesiniz. Azimli ve iradeli olmak belki de kilo vermenin en önemli kısmı olmakla birlikte yalnız başına yeterli etkiyi göstermezler. Obezite denilen şey birden çok şeye bağlıdır. Beyinde bir fikir ile başlar, hormonlar ile devam eder gider.
#Andropoz Hormonu