Güncelleme Tarihi:
KALİTELİ su içmek sağlıklı yaşamın en önemli konularından. Hayatın şehirlere kaymasıyla birlikte bu konudaki alışkanlıklarımız da değişiyor. Önce damacana sular, sonra da teknolojinin gelişmesiyle su arıtma cihazları su içme alışkanlıklarımızı değiştirmeye başladı. Tam da bu değişim sürecinde tüketicilerin kafasında birçok soru var. Su arıtma cihazları gerçekten şebeke suyunu iyi arıtıyor mu? Bu cihazlardan çıkan su sağlık mı? Su değerleri nasıl? Damacanaya göre daha hesaplı mı?
İlk dikkatimizi çeken konu, su arıtma cihazlarının satış fiyatlarının değişken olması. 500 TL’ye de ev tipi su arıtma cihazı var, 10 bin TL’ye de. Ortalama bir modelin fiyatı 1.500 TL ile 2 bin 500 TL arasında değişiyor. Cihazı almak tek başına yeterli değil. Aynı zamanda bakım ve filtrelerin satış fiyatına dikkat etmek gerekiyor. Çünkü yılda en az bir kere filtre değişimi şart. Filtre fiyatları ise 200 TL ile 500 TL arasında değişiyor. Bu yüzden filtrelerin satış fiyatlarına da göz atmayı unutmayın.
Peki su arıtma cihazları damacanalara göre daha hesaplı mı? Şu anda Türkiye’de bir damacana su ortalama 12 TL’den satılıyor. 3 kişilik bir ailenin ortalama haftada 2 damacana su tükettiğini düşünecek olursak, yıllık harcama 1.250 TL’ye yaklaşıyor. Bir su arıtma cihazı satın aldığınızda ise damacana suya ödediğinizi 1.5 yılda çıkarmanız mümkün. Ancak 6 ayda bir ya da yılda bir su artıma cihazlarının filtresinin değişmesi gerektiğini de unutmamak gerekiyor.
ÖNE ÇIKAN 4 MODEL
İSTEYENE KİRALIYOR
Arçelik’in su artıma cihazı modeli ‘3140 SFC’. Modelin teknolojik özellikleri kadar sunulan sahip olma seçenekleri de dikkat çekiyor. Arçelik, diğer üreticilerden farklı olarak abonelik modeliyle geliştirdiği cihazı satın almanın yanı sıra kiralıyor. Bu sayede cihazın bakımı ve filtre takibi Arçelik ekibi tarafından yapılıyor. Söz konusu işlemler ise ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor. Modelin teknik özellikleri arasında ise ters osmoz yöntemiyle 4 filtre sistemi yer aldığını belirtelim. 2 bin 769 TL
YEDEK DEPOSU VAR
Arzum, ‘Aquavera’ ile su arıtma cihazları alanında yer alıyor. Modelin öne çıkan özellikleri arasında yedek bir su tankının olması var. Bu sayede şebek suyu kesilse bile içme suyu akmaya devam ediyor. Paylaşılan bilgilere göre günlük 80 litre su arıtma kapasitesi bulunan modelin filtreleme sistemi ise 4 aşamadan oluşuyor. Bu filtrelerin nano teknolojiye sahip olması ise dikkatimizi çeken diğer detaylardan. 1.899 TL
SUYU ALKALİ YAPIYOR
Su arıtma cihazları arasında inovatif bir çözüm sunan markalardan biri Rain-Life. Şirketin geliştirdiği model, sadece suyu arıtmıyor, aynı zamanda şebeke suyunu iyileştiriyor. Özel filtre sistemi sayesinde suyun pH değeri yükseltiliyor ve sudaki oksidasyon azaltılıyor. Bu sayede suyun alkali değeri yükseltiliyor. Bu da suyun daha fazla antioksidan etkisi yaratması anlamına geliyor. Paylaşılan bilgilere göre Rain-Life modellerinin filtre sistemi 450-500 TL arasında değişiyor. 7 bin 750 TL’den başlıyor.
KOMPAKT MODEL
Hyundai, özellikle son dönemlerde geliştirdiği su arıtma cihazlarıyla dikkat çekmeye başlayan markalar arasında. Şirketin geliştirdiği ‘HW UP 100’ adındaki model, kompakt yapısıyla tezgâh altlarında fazla yer kaplamamasıyla öne çıkıyor. 5 filtreli yapısıyla dikkat çeken model, yardımcı pompası sayesinde düşük su basıncı olan şebeke sularında bile filtreye sabit su basıncı pompalıyor. Böylece su basıncı her zaman sabit kalıyor. 1.990 TL
İDEAL BİR SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
1) Beş mikron filtre önce sudaki kiri, pası ve kum parçacıklarını gideriyor.
2) Granül aktif karbon filtre, çok gelişmiş gözenek yapısıyla yüksek emme kapasitesi ve verimlilik sağlayarak sudaki klorun ve organik kimyasalların yüzde 99’unu alıyor.
3) Bir önceki aşamaya destek olarak blok karbon filtre kullanılıyor. Bu sayede suda bulunan klor, renk, tat ve koku veren gazlar, artıklar ve organik maddelerin arıtımı gerçekleştiriliyor.
4) En önemli adımların başında ‘membran filtre’ geliyor. Gözenekleri milimetrenin milyonda birinden daha küçük olan yarı geçirgen olan bu filtrede, ince film kompozit teknolojisi kullanılıyor. Bu da suyunuzda olabilecek çözünmüş maddelerin yüzde 90’ından fazlasını temizliyor. Bu maddeler arasında mikro organizmalar ve zararlı maddelerin tamamı yer alıyor.
5) Hindistan cevizi kabuğundan üretilen karbon filtre, gelişmiş gözenek yapısıyla yüksek emme kapasitesi ve verimlilik sağlayarak suyunuzun içimini kolaylaştırıyor.
6) Mineral filtre, ters osmoz sistemiyle arıtılmış sulara doğal kalsiyum, magnezyum ve potasyum minerallerini ekliyor. Suyunuzdaki mineralleri dengeliyor.
7) Son aşamada ise Ultraviyole (UV) teknolojisiyle suyun steril olması sağlıyor. Suyu dezenfekte ediyor.
ALIRKEN DİKKAT
Su arıtma cihazı alırken dikkat edilmesi gereken ilk nokta sahip olduğu sertifikalar. Öne çıkan sertifikalar NSF, WHO, WQA, SGS, FDA olarak belirtiliyor. Piyasada dolaşan ucuz, ancak sağlıksız su arıtma cihazları sizi sağlığınızdan edebilir. Genel olarak düşük fiyatlı sistemler maliyeti düşürmek için kalitesiz malzemelerle imal edildikleri için zaman içinde basınçtan dolayı kırılma ve sızdırma, koku yapma, tat bozukluğu, bakteri üretme, kanserojen etkisi gibi problemler yaratabiliyor.
Su arıtma cihazlarının ve ekipmanlarının en az 6 ayda bir gözden geçirilmesi gerekiyor. Uzun yıllar sağlıklı bir şekilde kullanmak umuduyla aldığınız cihaz için teknik destek, sarf ve yedek parça temini konularında sıkıntı yaşatmayacak unvanı ve adresi belli firmaları tercih etmenizde yarar var.
Ters osmoz sistemi, içme suyu arıtımında dünyada kullanılan en gelişmiş ve en son teknoloji. Ters osmoz su arıtma sistemi, suda çözünür halde bulunan, sudan daha büyük moleküllü zararlı maddeleri filtreliyor. Bu yöntemle su, yüzde 99’a varan oranlarda saflaştırılıyor.
Basınç pompalı mevcut arıtma sistemleri daha avantajlıdır. 3 barın altındaki basınçlarda pompasız cihazlarda üretim kapasitesi azalıyor, atık su sarfiyatı artıyor. Pompalı cihazlarda membran filtreye sürekli yeterli ve sabit basınçta su verileceği için membran filtre daha çok dayanıyor.