Suriye Orta Doğu'da yer alan bir ülkedir. Suriye Arap ülkelerinden biri olup ünlü şehirleri olan bir ülkedir. Suriye özellikle günümüzde iç savaşından dolayı adından sık sık söz ettirmektedir. Suriye günümüzde en sık araştırılan ülkeler arasında yer almaktadır. Suriye başkenti ve nüfus bilgileri en çok araştırılan bilgilerdendir. Peki, Suriye'nin şehirleri neler? Suriye başkenti, nüfusu, yüzölçümü bilgileri nedir? Suriye telefon ve posta kodu bilgileri nelerdir? İşte Suriye'ye dair bilinmesi gerekenler.
#Suriye'nin Şehirleri Neler?Suriye’de altı yıldır süren iç savaşın başlarından bu yana kuşatma altında dehşeti yaşayan Fua ve Kefraya’dan sivilleri taşıyan konvoya düzenlenen intihar saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 126’ya çıktı. Korkunç katliamda ölenlerin 68’i çocuk. İntihar bombacısının aracıyla çocuklara kraker ve cips dağıtma kisvesiyle konvoya yaklaştığı belirtiliyor.
#FuaTürk, Rus ve İranlı üst düzey yetkililerin önceki gün Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenledikleri ve Suriye’de barışçı çözümü öngören zirvede, üzerinde uzlaşılan ortak bildirinin tam metni dün yayımlandı. Bildirinin ilk maddesinde üç ülkenin çok mezhepli, demokratik ve seküler bir devlet olarak Suriye Arap Cumhuriyeti’nin egemenliğini, bağımsızlığını, birliğini ve toprak bütünlüğünü tamamen desteklediği vurgulanıyor.
#GazetehaberleriBirleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Halep'ten tahliyelerin, uluslararası gözlemcilerin denetiminde güvenli bir şekilde yapılması ve sivillerin korunmasını öngören karar tasarısı oylanacak. BM şu ana kadar tahliye sürecine doğrudan müdahil olmamıştı.
#RUSYAHalep’teki tahliye süreciyle ilgili açıklamalar yapan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Esad rejiminin kentin doğusuna girmesinin ardından olası göç dalgasıyla ilgili, “Kapıyı açarsak hemen hemen tamamına yakını gelir. O zaman da rejimin amaçlarına hizmet etmiş oluruz” yorumu yaptı. Bakan Kaynak, göç edenlerin 30 bin civarında olduğunu söyledi.
#Veysi KaynakSuriye’de muhalifler ile Esad rejiminin müttefiki Rusya, ihlaller yaşandığını rapor etmekle beraber genel olarak ateşkesin sürdüğünü bildirdi. Muhaliflerin çatı örgütü Yüksek Müzakere Komitesi (YMK), “Bazı ateşkes ihlalleri olsa da önceki durumdan çok daha iyi” açıklamasını yaptı.
#AteşkesTürkiye ve ABD’nin anlaştığı Suriye’de güvenli bölge planının kapsadığı topraklara IŞİD’in saldırısı son bir haftada arttı. IŞİD militanları ÖSO’nun denetimindeki Mare kenti çevresindeki köylerden ikisini ele geçirdi. 90 km uzunluğunda ve 30 km derinliğinde planlanan güvenli bölgenin büyük kısmı IŞİD kontrolü altında.
#IŞİDABD öncülüğündeki koalisyon, terör örgütü IŞİD’in Suriye’deki merkezi Rakka kentine yönelik en büyük hava saldırılarından birini gerçekleştirdi. "Bugüne dek Suriye'de planlanmış en büyük hava saldırıları" olarak nitelendirilen operasyonda, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre en az 22 kişi öldü.
#SuriyeSuriyerejim güçleri ile Şam'ın müttefiği Lübnan Hizbullahı, muhaliflerinelindeki kritik önemdeki Zabadani kentine saldırı başlattı.El Manar ve Suriye DevletTelevizyonu, kenti üzerinde yoğun dumanlarla yansıtan görüntüleriyayınlarken, bölgenin yoğun topçu ateşine tutulduğunu bildirdi.
#SuriyeO, Suriye’deki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan yüz binlerce Suriyeli mülteciden biri, ancak hikayesi diğerlerinden daha farklı. Suriyeli aşçı Muhamemd Nizar Bitar, İstanbul’da sıfırdan başladığı hayatında beşincisini Taksim’de açtığı fes anlamına gelen ‘Tarbuş’ isimli lokanta ve fırın zinciri kurdu. İşyerlerinde 300’den fazla Suriyeliyi çalıştırıyor.
Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği özel temsilcisi Kofi Annan'ın, Suriye'de politik bir çözüm için ateşkesin sağlanması şartını koşarken, ABD'nin koordinasyonu ve bazı Arap ülkelerinin finansmanıyla artık muhaliflerin eline daha çok silah ve mühimmat geçiyor.
Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın isteğiyle, gözlemler yapmak üzere Suriye'ye gönderilen öncü heyetin Şam'a vardığı açıklandı. Bu arada, Suriye'nin Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin ülke çapında insani yardımlara başlamasına izin verdiği bildirildi.
Washington Post’un isteyip de gidemediği Suriye’de geçen hafta Hürriyet adına referandumu izledim, çevredeki muhalif yerleşimlerde halkla konuştum. Suriye’den yaptığımız haberleri takdir edenler de, eleştirenler de oldu. İç savaşın sürdüğü bu ülkede her iki tarafın da insanlık suçları işlediği bir dönemde İstanbul’daki “şezlong gazetecilerinin” kestiği ahkâma yanıt verecek değilim. Fakat savaş propagandasının yoğunlaştığı günlerde gazetecilerin etik sorumluluğuna dair genel bir yorum yapmak yararlı olabilir.
Suriye yönetimi, ülkede bulunan Türk gazetecileri Şam yakınlarındaki iki “muhalif” yerleşime götürdü. Sıkıyönetim şartlarının geçerli olduğu Duma ve Harasta’da halk konuşamıyor. Suriye ordusu ise daha önce hiçbir yabancı medya mensubunun girmediği bir mahallede, “teröristlerin Şifoniye cephaneliğini” gösterdi.
“Umarım Başkan Esad çalışma odasının penceresini açıp bakar da, Şamlıların ona ve rejimine karşı tezahürat yapmakta olduklarını görür” dedi Usama adındaki 22 yaşında mahallede yaşayan bir üniversite öğrencisi... ‘Rejimin bizim uyuduğumuzu zannediyordu ama uyandığımız zaman rejiminin gideceğini bilmiyor.”
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye konusunda oluşturulması planlanan uluslararası mutabakat platformu hakkında açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, konferansın Türkiye’de yapılma ihtimaliyle ilgili bir soru üzerine, “İlkesel zemin, toplantının mekanından daha önemlidir. Ama mutlaka bölgede olmasını isteriz” dedi.