Güncelleme Tarihi:
Washington Post, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Suriyeli muhalifler ve Körfez'deki Arap ülkelerinin temsilcilerine dayandırdığı haberinde, muhaliflere yapılan silah yardımının artırıldığına yer verdi.
Gazete, yine de ABD'nin telsiz, uydu telefonu, dürbün gibi öldürücü olmayan silah yardımı yaptığını kaydetti. Ancak ABD aynı zamanda bazı Arap ülkelerinin muhaliflere silah almaları için yaptıkları maddi yardımı da koordine ediyor.
Katar ve Suudi Arabistan'ın başını çektiği bu yardımlarla, muhalifler komşu ülkelerin karaborsalarında silah satın alıyor. İki ülke her ay muhaliflere milyonlarca dolar gönderiyor.
Geçtiğimiz hafta, Suriye'nin güneybatısındaki Rastan kentinde muhaliflerin 23 askeri öldürdüğü saldırı da bu silah yardımlarının ne kadar etkili olduğunu gösteriyor. Nitekim muhalifler daha önce ellerindeki silah ve cephanelerin tükenmek üzere olduğunu belirtiyordu.
Gazeteye göre söz konusu silahlar Şam'da, Türkiye sınırındaki İdlib'de ve Lübnan sınırındaki Zabadani'de stoklanıyor.
KÜRTLER'İ İKNA ÇABASI
ABD, koordinasyon çalışmalarının yanı sıra Kürtleri ikna ederek, Beşar Esad yönetimine karşı ikinci bir cephe de açmak istiyor. Bu hafta içinde ABD'ye gelen Suriyeli Kürtlerin temsilcileri ile Dışişleri Bakanlığı yetkilileri bu konuyu görüştü.
Suriye bu hafta sonu Chicago'da düzenlenecek olan NATO toplantısının da gündemine gelecek. Türkiye, Suriye sınırından sekip mülteci kamplarına ulaşan mermileri gerekçe göstererek daha önce, NATO'ya "müttefikinin sınırını koruma" çağrısı yapmıştı. Bu durumda NATO, BM'nin onayını almadan da Suriye'ye müdahale edebilir ancak Lübnan'da patlak veren Sünni-Alevi çatışmaları, böyle bir operasyonun beklenmeyen sonuçları olabileceğine işaret ediyor.
Esad'ın devrilmesinin İran'a büyük bir darbe olacağını düşünen körfezdeki Arap ülkeleri de ABD'nin yeni yöneliminden memnun.