Yurtdışındaki Türk girişimciler, 2010’dan bu yana toplamda 1.98 milyar dolar yatırım alırken, Türkiye’deki girişimler ise 721 milyon dolar yatırım aldı. Bu dönemde yurtdışındaki Türk girişimciler kurdukları şirketlere ortalama 11 milyon dolar yatırım alırken, Türkiye’de kalan girişimciler ise 1.09 milyon dolar seviyesinde yer aldı.
#YatırımTürkiye İhracatçılar Meclisi, BMD, AMPD ve AYD ile birlikte “Yurtdışı Perakende Yatırım Koordinasyon Kurulu” kurdu. “TİM, markalara ağabeylik yapacak” benzetmesi yapılırken, AMPD Başkanı Mehmet Nane, Nazım Hikmet’in ünlü dizelerini anımsatarak, “Kısrak başı gibi dünyaya uzanacağız” dedi.
1849’ta Londra’da açılan dünyanın en eski ve en prestijli alışveriş merkezlerinden Harrods’ta artık bir Türk markası da var: Erkek berberi Adam. İşte Türkiye’den markaların yıllarca girmeye uğraştığı Harrods’ta global bir girişimcilik hikayesi yaratan Esat Kolege ve Oytun Pakçan’dan anekdotlar...
#LondraHürriyet Gazetesi ve TÜGİAD ortaklığında düzenlenen ‘TÜGİAD Ekonomi Platformu’nda pandeminin küresel etkileri ile Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmeler ele alındı. Platformda önemli mesajlar veren TÜGİAD Başkanı Nilüfer Çevikel, sadece ülkenin değil küresel ekonominin zor bir süreçten geçtiğini belirterek, “Hammadde, kur, enflasyon ve faizler gibi birçok gündemimiz var. Ancak bizler üreticiyiz. Günün sonunda üretmeye devam etmemiz gerekiyor. Genç nüfusumuz ve potansiyelimiz var. Üreterek ve hizmet ederek bugünleri aşacağız” diye konuştu.
#Sponsorlu İçerikAlbaraka Türk bünyesinde yer alan ve girişimcilerin yenilikçi ürün ve hizmetlerini destekleyen hızlandırma programı “Albaraka Garaj” için beşinci sezon başvuruları sona ermesinin ardından yüzlerce başvuru arasından seçilen 18 girişim, 26 Temmuz’da başlayan ön hızlandırma programında, eğitimden mentorluğa çeşitli destekler alacak.
#Albaraka TürkAvrupa Yeşil Mutabakatı doğrultusunda sürdürülebilir üretim ve yeni ekonominin temeli olan dijital dönüşümü öncelikli çalışma alanı olarak belirlediklerini söyleyen Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Genel Başkanı Nilüfer Çevikel, çevre ile uyum içerisinde, aynı zamanda yüksek katma değer üretebilen endüstrilerin yaygınlaşması için çalışmalar yürüteceklerini açıkladı.
#GazetehaberleriSon dönemlerde kozmetik üretiminde öne çıkan Türkiye, genç girişimcilerin yarattığı markalarla bu alanda önemli bir merkez olma yolunda ilerliyor. 28 yaşındaki Eda Sürücü de bu girişimcilerin başında geliyor. Sürücü’nün, Pelcare markasıyla Kastamonu’da ürettiği detoks maske setleri ve besleyici kremler Hollywood’un merkezi Los Angeles’taki mağazalarda satılıyor.
#GazetehaberleriGirişimcilerin destek gördükleri platformların başında hızlandırma (accelerator) programları bulunuyor. Yurtdışına açılmak isteyen girişimcilerin yer aldıkları hızlandırma programları arasında Avrupa’daki seçenekler de yer almaya başladı. Şu ana kadar 11 Türk girişimi Avrupa’daki hızlandırma programları-ndan destek gördü.
#StartupGirişimlerini yurtdışında kuran Türk startuplar yeni bir rekora imza attı. Geçen yıllara göre rekor seviyede yatırım alan girişimlerin yabancı yatırımcılardan topladıkları destek 620 milyon doları geçti. Yatırım alan toplam Türk girişimi sayısı ise 12 olarak gerçekleşti.
#Türk StartupTürkiye’de tarım alanlarında ekim giderek daralırken, Türk işadamları gıda alanında yatırım için yurtdışını tercih ediyor. Amerika’dan Avrupa’ya, Afrika’dan Asya’ya birçok ülkede arazi alan Türk işadamları, tarımın dışında gayrimenkul ve turizm gibi alanları da değerlendiriyor.
#ArsaTeknolojiyle her geçen gün daha fazla entegre olan sağlık sektöründe yenilik peşinde koşan Türk girişimci Kenan Ordu, dikkat çeken servis ve hizmetler geliştirdi. Ordu, kurduğu ‘Medicopin’ ile ABD’li uzman doktorları hastalarla internet üzerinden buluşturuyor, ‘Medihis’ ile hastaların MR, tahlil sonuçları, endoskopi gibi sağlık verilerini tek bir noktada saklıyor.
#GazetehaberleriTÜRKİYE İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Genel Başkanı Rızanur Meral, eğitimin Türkiye’nin önemli yatırımları arasında bulunduğunu söyledi. "Türkiye - Latin Amerika Ticaret Köprüsü" konulu etkinlikte konuşan Meral, "Türkiye’nin yurtdışı yatırımları arasında eğitim yatırımları önemli bir yere sahiptir" dedi.
Ekonomist dergisinin geleneksel anketinde Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ikinci kez ‘Yılın İş İnsanı’, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin de ‘Yılın Bürokratı’ seçildi. THY Genel Müdürü Temel Kotil ve Vodafone Türkiye CEO’su Serpil Timuray ‘Yılın Profesyoneli’ seçildi. Ali Sabancı ile Temel Kotil’i ‘şeref kürsüsü’ne taşıyan, havacılık sektörünün büyümesi oldu.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “6 milyonluk Türk diasporası, dünyada kendini ispat etti. Acı gurbet hikayelerinden, küresel başarı hikayeleri çıktı. İhtiyacımız olan birlikte hareket etmek. Bu güç bizi ‘Turbo Türkiye’ yapar” dedi.
ABD Başkanı Barack Obama’nın, ‘Müslüman coğrafya ile yeni iletişim’ başlatmak için 50 ülkeden 250 Müslüman girişimciyi davet ederek gerçekleştirdiği ‘Girişimci Zirvesi’ne 10 Türk girişimci katıldı. Obama, kısa süre önce kurulan ABD Global Teknoloji ve Innovasyon Fonu’nun toplam 2 milyar dolarlık yatırımı destekleyebileceğini vurguladı.
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Cahide, İt’s a Joke gibi birçok başarılı eğlence mekanının yaratıcısı, başarılı işletmeci İzzet Çapa’ya eğlence sektörüne yaptığı katkılardan dolayı ödül verdi. Sarıgül, "İzzet Çapa girişimci ruhu ve yaratıcı fikirleriyle eğlence sektörüne farklı açılımlar kazandırıyor" diye konuştu.
Ekonomik büyüme yılları, bütün dünyada girişimcilik için ‘zıplama’ dönemleridir. ABD’de bu tip dönemlerde kurulan şirket sayısı 700 binlere çıkar, Türkiye’de ise 1999 yılında ilk kez 50 bin düzeyi geçilmişti. 2001’den sonra 20 binlere kadar gerileyen 1 yılda kurulan şirket sayısı tekrar çıkışa geçti. Ben önümüzdeki dönemde bu rakamın rahatlıkla 70 binleri aşacağını düşünüyorum.
Tüketicinin sürekli olarak taze ürün arzuladığını belirten GDI’ın CEO’su David Bosshart "Artık hazır giyim firmaları tüketicinin hızına yetişmek için manav mantığıyla çalışmalı. Her daim taze ürün sunmalı. Hızlı moda üretemeyen markalar sıkıcı bulunuyor" dedi.
"Patron Patrona"nın bu haftaki konuğu başarılı bir işkadını, Nuray Karalar. Nuray Karalar, "Benim Ankara ve Türkiye için şu anda üzerinde çalıştığım en önemli proje helikopter hava ambulans filosunun kurulması. Türkiye’de bu gerçekten sağlık sektöründe önemli bir eksiklik, alt yapı çalışmalarımız hızla devam ediyor" dedi.