Gurbetçilerin 2018 başarısı

Güncelleme Tarihi:

Gurbetçilerin 2018 başarısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2018 00:00

Girişimlerini yurtdışında kuran Türk startuplar yeni bir rekora imza attı. Geçen yıllara göre rekor seviyede yatırım alan girişimlerin yabancı yatırımcılardan topladıkları destek 620 milyon doları geçti. Yatırım alan toplam Türk girişimi sayısı ise 12 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Gurbetçilerin 2018 başarısı
Global çapta başarıya imza atmak isteyen girişimcilerin iki farklı seçeneği var. Bunlardan biri Türkiye’den başlayarak yurtdışına açılmak. Diğeri de direkt dünya pazarından başlamak. Yani okyanusta yüzmek... Türk girişimciler her iki seçenekte de tüm dünyaya adını duyuran başarılara imza atmaya devam ediyor. Yurtdışından girişimcilik dünyasına adım atarak büyük pazarlarda dikkat çeken Türk girişimciler, hayata geçirdikleri projelerle yabancı yatırımcıların yoğun ilgisini görüyor. Hatta bu ilgi rekor bir seviyeye gelmiş durumda.

Elde edilen verilere göre işe yurtdışında başlayan Türk girişimciler, henüz 2018’in ilk yarısında rekor kırdı. Söz konusu girişimlerin 12’si yatırım almayı başardı ve aldıkları toplam yatırım tutarı ise 620 milyon doları geçti. Geçen yıllarla kıyaslandığında bu rakam 2017’de 12 girişime yapılan yatırımla 462.5 milyon dolar seviyesinde kalmıştı. 2016’da ise bu rakam 16 girişimde 200 milyon dolar civarındaydı.

REKOR KOÇ’UN GİRİŞİMİNDE
Rekorun gelmesinin en büyük sebebi ise Almanya merkezli AUTO1 Group’un aldığı yatırım oldu. Girişim tek başında 562 milyon dolar yatırım aldı. Şirkete yatırım yapan yatırımcı ise şu anda dünyada Uber başta olmak üzere birçok teknoloji devine yatırım yapan Japon yatırımcı SofBank. Almanya’daki en büyük ikinci el araç pazaryeri olan şirketin değerlemesi ise 2.9 milyar Euro’ya yükseldi. Hakan Koç’un Christian Bertermann ile kurduğu şirketin çalışan sayısı şu anda 1000’i geçmiş durumda.

En çok yatırım alan yurtdışındaki ikinci Türk girişimi ise Netsparker. İngiltere merkezli girişim, Turn/River Capital’den 40 milyon dolar yatırım aldı. Web uygulamaları için hizmet veren bir güvenlik yazılımları geliştiren Netsparker, Ferruh Mavituna tarafından kuruldu. Alınan 40 milyon dolarlık yatırım ise ürün geliştirme, satış ve pazarlama ekiplerinin büyütülmesi ve satın almalar için kullanılacak. Üçüncü sırada ise Streetbees geliyor. Atomico liderliğindeki 12 milyon dolar yatırım alan şirket, insanların nasıl davrandığını ortaya koyan global bir anket platformu. Dördüncü sırada Alpay Koralturk tarafından kurulan Furnishare geliyor. ABD merkezli ikinci el mobilya satışına odaklanan girişime yatırım yapan isimler arasında Yemeksepeti CEO’su Nevzat Aydın, Lerer Hippeau, Richard Kerby ve Correlation Ventures yer alıyor. Listenin beşinci sırasında Raxar Technology var. Alan Akman ve Peter Akman tarafından kurulan ABD merkezli akıllı veri yönetimi yapan girişime destek verenler arasında Jeffrey Vinik ve Dreamit yer aldı. Listenin altıncı sırasındaki 11Sight, ABD’de seri bir girişimci olan Meng Hsiung Kian önderliğinde 1.1 milyon dolar yatırım aldı. Aleks Göllü, Farokh Eskafi ve Ercan Gümüş tarafından kurulan girişim, uygulama yüklemeye gerek kalmadan tek tuşla görüntülü görüşme başlatılabilen bir servis sunuyor. Listenin geri kalanında ise Fitwell, Pubinno, ViViDoctor, Finedine, Ozzy ve Blueground yer alıyor.

Haberin Devamı

Gurbetçilerin 2018 başarısı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!