Güncelleme Tarihi:
Nak, yaptığı açıklamada, sağlık turizminin Türkiye'ye büyük katma değer sağlayacağını, bunun için yurtdışı hasta trafiğinin büyük önemi olduğunu vurguladı. Yalçın Nak, İngiltere ve Hollanda gibi ülkelerin sağlık sisteminde önemli sorunlar bulunduğunu savunarak, şunları kaydetti:
“Bu ülkelerde safra kesesi ameliyatı için 1, katarak ameliyatı için 3 ay bekliyorsunuz. Hatta İngiltere'de bu tür hastalar biriktirilip ihaleye çıkılıyor. Bir takım özel girişimciler, ameliyat sayısı garantili olmak kaydıyla bu ihaleleri alıyor. Aslında herkes gelip bizden hizmet satın alabilir. Türkiye'deki sorun, verilen hizmetin karşılığının ödenmesindedir. Eğer kişi aldığı hizmetin karşılığını öderse her hastaneye gidebilir. Burada önemli olan kurumsal ilişkilerle yurtdışındaki insanlara sigorta kapsamında hizmet vermektir. Bunu sağlamanın da yolu o sigorta kurumlarıyla kurumsal anlaşmalar yapmaktır.”
“ALTYAPI OLARAK HAZIRIZ”
Türkiye'deki hastanelerin gerek ekipman, gerekse doktor kalitesi yönünden çok donanımlı ve altyapısının hazır olduğuna dikkat çeken Nak, ancak bu konuda Türkiye'nin alması gereken daha çok yol olduğunu söyledi.
Yalçın Nak, Türkiye'ye yurtdışından hasta getirmek için bir dizi çalışma yaptıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
“Hollanda hasta nüfusunun bir kısmını Polonya ve Amerika gibi ülkelere göndererek, hizmet almalarını kolaylaştırmak istiyor. 8 milyon üyesi bulunan Hollanda sigorta kurumu AGIS ile anlaşma yaptık. Bunun 300 binini Türk işçileri oluşturuyor. Bu anlaşma çerçevesinde 5 değişik branşta 14 değişik ameliyat yapabileceğiz. Hollandalı sevk kağıdını alıp hastanemize gelecek, burada tedavisini yaptırabilecek. Bu 14 ameliyat çeşidi, riski düşük, planlaması kolay, acil niteliği taşımayan, ameliyat sonrası komplikasyonu düşük hastalıkları içeriyor. Bu bir başlangıç, güven kazandıkça bu sayı arttırılacak.”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yurtdışında yaptığı anlaşmalar olduğunu, bu anlaşmalara göre gelen hastadan fark alınamadığını anlatan Nak, özel sağlık kuruluşların ikinci bir anlaşma yapmak zorunda kaldığını, bunun da önlerinde bir engel olduğunu ileri sürdü. Nak, Tayland gibi ülkelerin Avrupa, Dubai, Ürdün gibi ülkelerin Ortadoğu, Kuzey ve Doğu Afrika, Afganistan ve Pakistan'dan hasta çektiğine dikkat çekerek, “Türkiye olarak biz bu işin emekleme safhasındayız ama 10 sene sonra farklı şeyleri konuşacağız ve bu işten gelirimiz milyar dolarları aşacak. Devlet turizm sektöründe olduğu gibi özel sağlık sektörünü de desteklemeli” dedi.
PROTOKOL
Memorial Hastanesi ile AGIS arasında imzalanan protokole göre, Hollandalı hastalar, “göz, genel cerrahi, kadın doğum, ortopedi ve üroloji” branşlarındaki cerrahi işlemlerden faydalanabilecek. AGIS sigortası olan Hollandalılar, “katarakt, açık ve kapalı safra kesesi ameliyatları, miyom ve rahim alınması, kapalı menüsküs, total kalça ve diz protezi, sinir sıkışma ameliyatları, dupuytren (avuç içinde parmakların kasılması sendromu) ameliyatı, kapalı prostat ameliyatını (grenlight/yeşil ışık ve TUR-P)” Türkiye'de yaptırabilecek.