Yumurta üretimine getirilen yasal düzenleme ile artık organik yumurta kargaşası ortadan kalkacak. Uygulamaya alınan Yumurta kodları sayesinde, satın alınan yumurtaların köy yumurtası, organik yumurta, doğal yumurta gibi yanlış ifadelerle satışının da önüne geçilmiş olacak. Peki, etiket üzerinde yer alan yumurta kodları nelerdir? İşte, tüketiciyi yakından ilgilendiren o kodlar hakkında detaylı bilgiler
#Yumurta KodlarıAsgari ücretin açıklanmasının hemen sonrasında zincir marketlerdeki fiyat etiketi değişiklikleri dikkat çekti. Vatandaşlar, sosyal medya hesaplarından durumu eleştirdi. Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu ise, "Asgari aracın açıklandığı günün akşamı yine etiketlerle oynandı. Geçmişte 'Dolar arttı, akaryakıt fiyatları yükseldi' derlerdi. Şimdi mazeretleri ne?" dedi. Yeni yıla girilmesiyle de etiketlerin yine değişeceği belirtildi.
#MarketAsgari ücretin açıklanmasının hemen sonrasında zincir marketlerdeki fiyat etiketi değişiklikleri dikkat çekti. Vatandaşlar, sosyal medya hesaplarından durumu eleştirdi. Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu ise, "Asgari aracın açıklandığı günün akşamı yine etiketlerle oynandı. Geçmişte 'Dolar arttı, akaryakıt fiyatları yükseldi' derlerdi. Şimdi mazeretleri ne?" dedi. Yeni yıla girilmesiyle de etiketlerin yine değişeceği belirtildi.
#MarketHemen her gün gıda alışverişi yapıyoruz ama kaçımız aldığımız ürünlerin ambalajını okuyoruz? Sepete attığımız ürünlerin gramajları yanlış, son tüketim tarihleri geçmiş olabiliyor. Üstelik açıkta kontrolsüz satılan birçok gıda, içeriğinde yer aldığı iddia edilen malzemeleri barındırmayabiliyor. İşte bu nedenle ürünlerin etiket bilgilerini okumak oldukça önemli. Peki etikette yazanlar neyi ifade ediyor? Alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile konuştuk.
#SağlıkSağlık Bakanlığı, deprem bölgesindeki çadırlara kurulan sobalarla ilgili, “Çadırın büyüklüğüne bağlı olarak en az bir metre güvenli alan oluşturulmalı. Sobaya yakın bölgede uyunmamalı. Çocuklar asla yalnız bırakılmamalı” uyarısı yaptı.
#Sağlık BakanlığıTicaret Bakanlığı, marketlere yönelik fahiş fiyat ve etiket denetimlerine aralıksız devam ediyor. Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un talimatıyla, son günlerde kamuoyuna yansıyan fiyat artış iddialarının incelenmesi için Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatı yönetici ve personelinden oluşan özel inceleme ekipleri oluşturuldu.
#Fahiş FiyatŞef Somer Sivrioğlu’nun “Türk mutfağı dünyada saygı gören bir mutfak değil. İlk 10’da sayılmaz” sözleriyle başlayan tartışma sonrası Türkiye Turizm ve Tanıtım Geliştirme Ajansı çalışmalara başladı. ‘Turkeylicious’ adıyla tanıtım çalışmaları gerçekleştirildi.
#GazetehaberleriGünümüzde diyet yapmak sandığınızdan çok daha zor. Neden mi? Çünkü herkes bir beslenme uzmanı edası ile geziyor ve her kafadan kilo verme süreciyle ilgili ayrı bir ses çıkıyor. Siz siz olun sorularınızı çevrenizdekilere değil, bir uzmana sorun. Biraz araştırdık, diyetisyenlerin en sık karşılaştığı soruları ve cevaplarını bulduk.
#Diyet Yaparken Neler YenirAlerji hayati risk taşır mı? Alerjinin belirtileri nelerdir? Alerji nasıl teşhis edilir? Alerjiye karşı evde nasıl önlemler alınabilir? Alerjisi olan bebeklere nasıl bakılmalı? Çocuklarda alerji nasıl anlaşılır? Bebek alerjiye karşı nasıl korunur? Konuyla ilgili merak edilen tüm soruların cevaplarını uzmanlardan öğrendik.
#Alerjinin BelirtileriCevabı yazımın başında vereceğim, hiç öyle lafı dolandırıp sizi yormayacağım. Tansu Hanım’ın en çok okuduğu yazar benim. Yayımlanmış bütün yazılarımı okuduğu gibi yayımlanmamışları da okumuştur. Hatta köşe yazılarını okumaya benden başlar (buna Ertuğrul Bey de dâhil). Nasıl bu kadar emin olabiliyorsun derseniz yazılarımın linkini geceden veya sabah namazında atarım. Tansu Hanım erken kalkan biri, hâliyle önce telefonuna gelen yazıyı okuyacak. Okur ve uygun emojisini koyar, artık benden sonra kimi okur bilemem :)
#Ayşe BaykalTürkiye’de kadınların hayatı, evinin içinde de sosyal hayatta da hiçbir zaman kolay olmadı. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2016 Küresel Cinsiyet Uçurumu raporuna göre, kadın-erkek eşitliği bakımından Türkiye, 144 ülke arasında 130’uncu sırada. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu raporuna göre, 2016’da 328 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 2017 Nisan’ında ise öldürülen kadın sayısı 30, cinsel şiddete uğrayan kadın sayısı 28. Bunlar, kadına yönelik şiddetin sadece kamuoyuna yansıyan, görünen yüzü. Bir de bu şiddetin, kanıksanmış, normalleşmiş, bu yüzden de pek konuşulmayan yönleri var. Her gün sokakta, toplu taşıma araçlarında yaşanan taciz olayları gibi. Ancak üç gün önce Adana’da bir otobüste yaşanan örnekte olduğu gibi olay büyüdüğünde, polis dahil olduğunda görünürlük kazanan, öte yandan kadınlara hayatı dar eden tacizler... Hürriyet Pazar, toplu taşıma araçlarında yaşanan taciz olaylarına dur demek, farkındalık yaratmak için bugün bir kampanya başlatıyor: ‘Tacize Yer Yok!’ Tüm okurlarımızı, kamu yetkililerini, belediyeleri desteğe, işbirliğine çağırıyoruz. Unutmayın, biz yer vermezsek, toplu taşımadaki tacizlere son verilebilir.
#TacizBesin alerjisi, çocukların gelecekte birçok sağlık sorunuyla karşılaşmasına sebep olabilen önemli bir rahatsızlık. Üstelik Türkiye’de besinlere alerjisi olan çocukların sayısı hızla artıyor. Bu konuda farkındalık yaratmak için 15-21 Mayıs tarihleri, Besin Alerjisi Farkındalık Haftası olarak kabul edildi. Çocuk Alerji ve Astım Akademisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Nihat Sapan ile konuştuk.
#Çocuk Beslenmesi- Türkiye'de, yılbaşı öncesi üretimi ve satışında önemli artışlar görülen sahte içkiler, ciddi sağlık sorunlarına hatta ölümlere neden olabiliyor - TÜSODER Gıda Komisyonu Başkanı Demir: "Tüketicilerimizin tercihlerinin farklı farklı olması doğaldır ancak sağlıksız gıdalarla aşırı beslenmenin sabahında ciddi risklerle karşılaşılabileceği hatta kişinin yaşamına mal olabileceği göz ardı edilmemeli" - "Son günlerde binlerle belirtilen sayılarda sahte içki ele geçiriliyor. Ya ele geçirilemeyenler varsa... O zaman 2015'i karşılarken görme yeteneğinizi kaybedebilir veya alınan miktara ve sahte içkinin hazırlanış dozuna göre canınızdan olabilirsiniz"
Yumurtanın paketlenmesinden muhafazasına, depolanmasından taşınma ve pazarlanmasına ilişkin standartlar yeniden düzenlendi. Doğal renk ve kokusunu kaybetmiş, çürümüş, kokuşmuş yumurta ile kuluçka işlemi uygulanmış yumurta doğrudan tüketime sunulamayacak ve gıda sanayiinde kullanılamayacak. Doğrudan tüketime sunulan A sınıfı yumurta, yumurtlama tarihinden itibaren 21 gün içinde tüketiciye ulaştırılacak. A sınıfı yumurtanın son tüketim tarihi, yumurtlama tarihinden itibaren 28 günden fazla olamayacak.
Başkent'in en büyük ilçelerinden olan Yenimahalle'de belediye ile İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri yaptıkları operasyonda dehşet görüntülerle karşılaştı. Şentepe Avcılar Mahallesi'nde tek katlı bir gecekondu içerisinde kaçak kesim yapan tavukçulara baskın düzenlendi. Görüntüleri değerlendiren Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Başkanı Dr.Sait Koca ise bu tip ürünlerin vatandaşın sağlığı açısından patlamaya hazır birer bomba niteliğinde olduğunu söyledi.
“Sizi bekleyen işlerin ağırlığı altında kimi zaman eziliyor, bunalıyorsanız; aileniz, arkadaşlarınız veya meslektaşlarınızla ilişkiniz, olmasını istediğiniz kadar iyi değilse; ayrıca biraz kilo vermek istiyorsanız bu kitap sizin için biçilmiş kaftan.” Hilly Janes ‘Hayatınızı değiştirecek 120 karar: Sütlü mü Köpüklü mü’ kitabını böyle tanıtıyor. Denemekten ne çıkar diyorsanız buyrun okuyun.
Greenpeace eylemcileri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı önünde inek kostümleriyle 'GDO mu? Yemezler!' yazan pankartlarla, GDO yönetmeliğinde dün yapılan değişkliği protesto etti. Israrlara rağmen dağılmak istemeyen inek kostümlü eylemcilere müdahalede zorlanan güvenlik amirinin, ’Dağıtın şunları, uzaklaştırın’ yönlü sert uyarısına, "Amirim; bunlar inek gibi davranıyorlar, ne yapacağımızı bilmiyoruz, dinlemiyorlar" yanıtı, eylemciler ve diğer güvenlik görevlilerinin gülüşmelerine neden oldu.