Paylaş
Migren tipi baş ağrısı, binlerce yıldır bilinen, insanoğlunun en eski hastalıklarındandır. Migren, Dünya Saglık Örgütü (WHO) tarafından dünyada iş yapamamaya yol açan hastalıklar arasında 19. sıraya (kadınlarda 12. sıraya) yerleştirilmiştir.
Beslenmenin düzenlenmesinin migrende atak sıklığını %25-40 azalttığı çalışmalar ile gösterilmiştir. Baş ağrısından kurtulmak için yiyeceklerinizdeki migren tetikleyen besin ögelerini tanıyın ve onlara karşı önlemler alın.
Her insanda migreni tetikleyen şeyler farklı olabilir ancak tüm yiyecekler içinde migren için en suçlu besin ögesi; tiramin ya da feniletilamindir. Bu iki aminoasit; çikolata, eski ya da fermente peynirlerde, soya ürünlerinde, fındık türlerinde, tohumlarda, asitli meyvelerde ve sirkelerde bulunur.
Bira, kırmızı şarap, sherry ( bir çeşit beyaz şarap) ve vermut migrenin en güçlü tetikleyicilerinden olan tiramin içerir. Öte yandan alkolün migren için zararlı olmasındaki en önemli etken, dehidratasyona yol açarak baş ağrısını tetiklemesidir.
Yiyeceklerin yapısındaki tiramin bekledikçe yiyecek yapısında yoğunlaşır. Buzdolabında saklanmamış artan yemekleri tüketmeniz migreni tetikleyecektir.
Sosis, mezeler ve salam nitrit içerir. Nitrit ise migreni tetikleyen diğer bir önemli katkı maddesidir. Ayrıca, tavuk sosları ve soya soslarında, kurutulmuş etlerde, salamura etlerde ve diğer pişirilmiş, tütsülenmiş, tuzlanmış ürünlerde de nitrit olabilir.
Çay, elma suyu ve sirkesi, kırmızı şarap tanen içerir. Bazı bireylerde tanenin migreni artıran güçlü bir ajan olduğu görülmüştür.
Sülfit; kurutulmuş meyveler, şarap ve işlenmiş yiyeceklere koruyucu madde olarak eklenen bir katkı maddesidir. Bu tarz yiyecekler satın alırken etiketlerini kontrol edin ve sülfit içermediğinden emin olun.
Migreni olan kişi mutlaka besin etiketi okumayı alışkanlık haline getirmelidir. Eğer içindekiler bölümünde; monosodyum glutamat, maya ekstratı, hidrolize maya, hidrolize bitkisel protein, sodyum kazeinat var ise bu yiyeceklerden uzak durunuz.
Çok fazla içecekte bulunan, yapay tatlandırıcı olarak bildiğimiz aspartamın bazı duyarlı kişilerde migreni tetiklediği rapor edilmiştir.
Kafein
Kafeine duyarlı bireyler kafein içeren içecekler, kahve, siyah ve yeşil çay, asitli içecekler tükettiklerinde migren ataklarının gelişmesi olasıdır. Eğer kafein sizde baş ağrısına neden oluyorsa uzak durmanızda yarar var.
Migren ile baş etmek için düzenli bir beslenme ilk adımdır. Öğün atlanmamalı, en azından 5 saatte 1 yemek yenilmelidir. Özellikle; atak dönemlerinde beslenme günlüğü tutarak, yemekler ile ağrı düzeyi karşılaştırılıp en çok rahatsız eden besin saptaması yapılabilir.
2010’da yapılan bir çalışmada, migren ağrılarının kilo artışı ile arttığı gösterilmiştir. Daha az ağrılı bir yaşam için kilo kontrollü mutlaka yapılmalıdır.
30 dakika yoga ve düzenli yürüyüşler, tansiyonu etkileyerek ve kasları güçlendirerek baş ağrılarını azaltmaya, stresi yok etmeye yardımcı olacaktır.
Migrenle savaşan en önemli besin sudur. Vücut susuz kaldığında atak sıklığı artar. Kadınlar ve erkekler migren ataklarını azaltmak için en az 12 bardak su içmelidirler. Kahve, çay, alkol, asitli içecekler vücutta su kaybına neden olduğundan çok fazla tercih edilmemelidir. Sıvı ihtiyacı; yağsız süt, ayran, bitki çayları ile karşılanmalıdır.
Çikolata, peynir, bira ve şarap, monosodyum glutamat, nitrit, nitrat gibi gıda katkı maddeleri içeren hazır ürünler, maya ve mayalı besinler, soya sosu, fıstık, kızarmış ve aşırı baharatlı yiyecekler, kafeinli içecekler, sirke, tuz tüketilmemelidir. Sebze çorbası, yumurta, balık, patates, muz, elma, papatya ve nane çayı en önemlisi de bol su tüketilmelidir. 1 gün sadece koyu yeşil yapraklı sebzeler ve meyvelerden (elma, kivi, muz gibi) oluşan bir beslenme programı uygulanarak ağrının azaltılabileceği bazı çalışmalarda gösterilmiştir.
Paylaş