ABD'de yaşayan ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) bulanan 57 yaşındaki bir kadına "dünyanın ilk tam robotik çift akciğer nakli” yapıldı. Operasyonda, robotik sistem kullanılarak akciğerin çıkarıldığı ve her iki akciğerin robotik teknik kullanılarak nakledildiği vurgulandı.
#ABDABD’de 5 Kasım günü yapılan seçimleri kazanarak 47. ABD Başkanı seçilen Donald Trump, Beyaz Saray’da çoğu zaman tek başına kalacak. Eşi Melania, kızı Ivanka ve damadı Jared Kushner’in, Beyaz Saray’a yerleşmeyeceği belirtiliyor.
#Donald TrumpDaron Acemoğlu kimdir sorusu, Nobel Ekonomi Ödülünü kazanmasının ardından hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Acemoğlu, ekonomist kimliğiyle tanınmakta olup, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) profesör olarak görev yapmaktadır. 1967 yılında İstanbul’da doğmuş ve eğitimini İngiltere’de tamamlamıştır. Kurumların ekonomik kalkınma üzerindeki etkisi üzerine yaptığı çalışmalarla uluslararası alanda tanınmış bir akademisyendir. 'Ulusların Düşüşü' gibi önemli eserlerin de yazarıdır. Peki, Daron Acemoğlu kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Daron Acemoğlu KimdirDişi olmayan 6 aylık bebek eti, sebzeyi kendi kendine yiyebilir mi? Son yıllarda hem dünyada hem de ülkemizde çok popüler olan 'baby-led weaning' yani BLW akımını destekleyenler, bu soruya "Doğru şekilde servis edildiğinde, evet" cevabını veriyor. Bebekleri kaşıkla hatta bazen de zorla besleyen geleneksel yaklaşımın aksine daha doğal ve kendiliğinden bir beslenme alışkanlığı kazandırmayı hedefleyen BLW ile büyüyen çocukların yemekle daha sağlıklı bir ilişki kurduğu öne sürülüyor. Peki gerçekten böyle mi? Uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#Baby Led WeaningTürk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (TÜSİAD) düzenlediği 'Geleceğimiz için Eğitimi Birlikte Konuşmak' başlıklı etkinliğin protokol konuşmasını yapan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, program sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Öte yandan Bakan Tekin, konuşmasında "Tekin, “Türkiye’nin her bölgesinde mesleki ve teknik eğitim mezunlarının istihdamını kolaylaştırmak için ‘bölge’, ‘ihtisas’, ‘sektör içi’ ve ‘sektöre entegre’ olmak üzere 4 yeni okul modelini hayata geçireceğiz. Bunlar dışında da sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını giderecek her türlü öneriye de açık olduğumuzu açıkça ifade etmek isterim” dedi.
#Yusuf TekinAkademisyenler, makalelerinin etkisini artırmak için ‘atıf’ satın almaya yöneliyor. Yurt dışında bazı şirketler parayla atıf satarken, Türkiye’de ise işler ‘sen benim makaleme atıf yap, ben de seninkine yapayım’ şeklindeki çıkar ilişkisiyle yürütülüyor. Atıfı yüksek olan makaleler ve dolayısıyla bilimsel çalışmalar daha çok öne çıkarken, düşük olanlar arka planda kalıyor. Bu durum bilimsel araştırmalara olan güveni de zedeliyor.
#Bilimsel ÇalışmaBeslenmeyle ilgili bazı yanlışlar, yapılan tüm araştırmalara karşın doğru biliniyor; araştırmacılar ne derse desin akıllardan silinmiyor. İşte beslenme söz konusu olduğunda, dünyanın en önde gelen uzmanlarının "Yeter artık" dediği efsaneleşmiş yanlışlar.
#SağlıkAşırı işlenmiş gıdalar günümüzde beslenmenin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Üstelik birçoğumuz yiyip içtiğimiz şeylerin bu kategoride olduğundan bile habersiziz. En kötüsü de "sağlıklı alternatifler" olarak tüketilen pek çok şey de aşırı işlenmiş gıdalar arasında yer alıyor. Peki aşırı işlenmiş gıdaları nasıl ayırt edebiliriz?
#BeslenmeAşırı işlenmiş gıdalar son dönemde gündemden düşmüyor. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan 30 yıllık bir araştırma da bu gıdaların insan sağlığı üzerindeki etkileri üzerine çarpıcı veriler içeriyor.
#Aşırı İşlenmiş GıdaBD’nin New York kentindeki Columbia Üniversitesi’nde başlayan Filistin yanlısı protestolar, ülkedeki birçok saygın üniversiteye yayıldı. Polisin yaptığı müdahalelerde aralarında öğretim üyeleri ve öğrencilerin de bulunduğu en az 570 kişi gözaltına alındı.
#ABDABD’nin New York Üniversitesi’nde (NYU) Gazze’deki savaşın sona erdirilmesi için başlayan protestoda polisin müdahalesi sonrasında yaklaşık 100 kişi gözaltına alındı. Columbia ve Yale’de başlayan protestolar NYU, Berkeley ve MIT gibi diğer büyük üniversitelere doğru yayıldı.
#ABD'Okumanın, öğrenmenin yaşı yoktur' diyenler belli ki doğruyu söylemiş. Bunun bir örneğini de artık 50'li yaşlarının ortasına gelen ünlü oyuncu sergiledi. Çocuğu yaşındaki öğrencilerle birlikte okudu, sınavlara girdi ve sonunda 53 yaşında üniversiteden ön lisans diplomasını aldı!
#Leah ReminiYıllık eğitim masrafı 73 bin dolar (2 milyon 276 bin 313 TL) civarı olan Brown Üniversitesi, uluslararası öğrencileri finansal durumuna bakmadan kabul edeceğini açıkladı. ‘Need blind’ yani ihtiyaç körü olarak adlandırılan üniversiteler arasına katılan üniversite, yeni kararı önümüzdeki yıl güz dönemi öğrencileri ile uygulamaya başlayacak.
#ÜniversiteNew York Üniversitesi'nden bir doktor, Disney'in Florida'daki restoranlarından birinde yemek yedikten kısa bir süre sonra hayatını kaybetti. Talihsiz kadının kocası restoranı ihmalkârlıkla suçladı ve dava açtı.
#AlerjiMerkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın hayatı ve biyografisi, atama kararıyla dikkat çekti. Resmi Gazete'de yer alan karara göre Hafize Gaye Erkan'dan boşalan Merkez Bankası Başkanlığı görevine, Fatih Karahan'ın atandığı bildirildi. Boğaziçi Üniversitesi Matematik ve Endüstri Mühendisliği bölümlerinde lisans eğitimi alan Fatih Karahan, çalışma hayatına 2012 yılında New York Merkez Bankası’nda ekonomist olarak başladı. Columbia Üniversitesi ve New York Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak çalışan Karahan, Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevinde yer alıyordu. Peki, yeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan kimdir, kaç yaşında ve nereli? İşte, Fatih Karahan'ın biyografisi ve hayatı
#Fatih Karahanİlker Hepkan, edebiyat dünyasına kendi özgün izlerini bırakan ilk şiir kitabı 'Beyefendiler' ile okurlarıyla buluşuyor. New York ve İstanbul arasında mekik dokuyan Hepkan'ın duygusal derinliği ve dil ustalığıyla örülü 'Beyefendiler' 160. Kilometre yayınevi etiketiyle satışa sunuldu.
#İlker HepkanGünümüzde çocuk sahibi olma ihtimallerinin sağlık sorunları veya ilerleyen yaş nedeniyle olumsuz etkilenmesini önlemek isteyen birçok kadın, yumurta dondurma seçeneğine başvuruyor. Peki bu nasıl bir süreç? Kadınlar hangi gerekçelerle bu kararı alıyor? Bu soruları ve daha fazlasını uzmanlara ve yumurtalarını donduran ya da dondurmayı düşünen kadınlara sorduk...
#Yumurtalık Dondurma