Havaların iyice ısındığı şu günlerde anne adayları da tatile çıkmak ve biraz serinlemek istiyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, henüz tatile çıkmamış anne adaylarına rahat bir seyahat geçirebilmeleri için önerilerde bulundu.
#AnneIBM tarafından yapılan araştırmaya göre, gelecek 5 yıl içinde akademide ve iş hayatında öne çıkmak için teknoloji yerine psikoloji odaklı özellikler gerekli olacak. Duayen Psikolog Prof. Dr. Acar Baltaş ise, çocukların gelecekte ihtiyaç duyacağı bu özellikleri kazanması için ailelere büyük iş düştüğünü dile getirerek, “İlerde robotların bile psikolojiden anlaması gerekecek” dedi.
#Prof. Dr. Acar BaltaşYakışıklı, mütevazı ve yetenekli... Oyunculuğunun yanı sıra dört sezondur hazırladığı ‘Şehirden Uzakta’ isimli belgesel için ‘şehir hayatından kaçıp’ köyleri geziyor. Nereye gitse oraları orada yaşayanlarla tecrübe ediyor. Zaten tam bir seyahat tutkunu; “Kendimi bildim bileli, fırsat oldukça seyahat etmeyi, gezi organizasyonu yapmayı severdim” diyor. Kıvanç Kasabalı’yla gördüğü yerleri, seyahat deneyimlerini, ailesiyle yaptığı yolculukları konuşuyoruz. “Yazın Ege ve Yunan adaları tercihimiz, özellikle de Simi ve Rodos adaları diyebilirim. Yurtdışı favori şehirlerimiz de Atina, Barselona ve Lizbon” diyor.
#Kıvanç KasabalıAmalımescit’teki Antiochia’ya 16 yıl kadar önce ilk açıldığı dönemde gitmiş, kentlerine gönül vermiş Antakyalı Gülüm ailesinin gastronomi tutkunu iki üyesi Süleyman Gülüm ve Jale Balcı ile o günlerde tanışmıştım. Sonra dostluğumuz, arkadaşlığımız hiç bitmedi.
#Antakya MutfağıEkranda kısa sürede adını başrollere yazdırdı. Farklı projelerde birbirinden farklı karakterleri canlandırdı. “Belki de bir şeyleri bir anda yapmıyor oluşumu sevdiler. Benim yolum biraz daha kademeli ilerledi, o da sanırım samimi geldi” diyor. Bu hafta vizyona giren ‘Hatıran Yeter’ filminin başrol oyuncularından Sümeyye Aydoğan’la buluşuyoruz. Farklı şehirlerde geçen hayat hikâyesini, Beşiktaş’ta gezerken nasıl keşfedildiğini, hayallerini, aşkı ve yaşadıklarını konuşuyoruz.
#Sümeyye AydoğanSevgili okurlar... Bu hafta karşınıza dolu dolu bir Sri Lanka Turu ile geldim. Gördüklerimi, deneyimlediklerimi sizinle paylaşmak için sabırsızlanıyorum.Evet, geçtiğimiz haftalarda rotamı; filleri, tapınakları, çay ve baharat bahçeleri,tropik plajları ve bol baharatlı yemekleriyle beni etkisi altına alan Sri Lanka’ya çevirdim. Bu doğa harikası ülkeye seyahat etme şansım doğunca, size de kısa bir Sri Lanka rotası çıkardım.
#Hindistan Cevizi EkmeğiGeçtiğimiz yılın benim için öne çıkan lezzetlerini paylaşmaya devam ediyorum. Tarsus’taki Yeşilova Kebap’ta yediğim kuşgözü lahmacunun lezzeti üst düzeydi. Urla’daki Meydan Lokantası’nın terbiyeli nohut pilavı da tattığım en güzel yemeklerindendi. Belki de bir daha yaşayamayacağım fine dining deneyiminiyse elbette Japonya’da yaşadım.
#GastronomiGösteri dünyasının bazı ünlüleri vardır, çocuklarını daha birer bebekken sosyal medyadan kamuoyuyla tanıştırırlar. Sonra da bu çocuklar kamera karşısında büyür. Onları herkesin tanınmasında bir sakınca görmez bu ünlüler.
#Keith UrbanAnne babalar bazen çocukları için doğru olduğuna inandıkları şeyi yaparken aslında onlara zarar verebiliyor, korumak isterken baskı altında hissetmelerine neden olabiliyor. Kaç yaşında olurlarsa olsunlar çocuklarının bir birey olduğunu kabul edemeyen, kendi sözlerinden çıkmasını istemeyen ebeveynlerle de sıklıkla karşılaşabiliyoruz. Hatta bazen durum çocukların ailelerini mutlu etmek için yaşadıkları bir noktaya geliyor. Ama bazen de çocuklar büyüyünce, “Anneme babama kızıyordum ama haklılarmış” diyebiliyor. Peki çocuğu korumak ile baskılamak arasındaki sınır nerede çekilmeli? İşte toplumun farklı kesimlerinden çeşitli ‘yetiştirilme’ hikayeleri ve uzman yorumları…
#Çocukları BaskılamaTüketim odaklı toplumun bize öğrettiği “İstediğim zaman, istediğim yerde, canım ne çekiyorsa” gibi alışkanlıklar ve buna yönelik gelişen sektör, bize doğal tatları unutturmaya başladı. Her sebze-meyveye neredeyse yıl boyu ulaşabiliyoruz. Ama yazın aldığımız domatesle kışın aldığımız domates arasındaki farkı biliyor muyuz?
#MevsimAnne babalar bazen çocukları için doğru olduğuna inandıkları şeyi yaparken aslında onlara zarar verebiliyor, korumak isterken baskı altında hissetmelerine neden olabiliyor. Kaç yaşında olurlarsa olsunlar çocuklarının bir birey olduğunu kabul edemeyen, kendi sözlerinden çıkmasını istemeyen ebeveynlerle de sıklıkla karşılaşabiliyoruz. Hatta bazen durum çocukların ailelerini mutlu etmek için yaşadıkları bir noktaya geliyor. Ama bazen de çocuklar büyüyünce, “Anneme babama kızıyordum ama haklılarmış” diyebiliyor. Peki çocuğu korumak ile baskılamak arasındaki sınır nerede çekilmeli? İşte toplumun farklı kesimlerinden çeşitli ‘yetiştirilme’ hikayeleri ve uzman yorumları…
#Bir Sorudan FazlasıSiz de bilirsiniz... Gösteri dünyasının bazı ünlüleri vardır, çocuklarını daha birer bebekken sosyal medyadan kamuoyuyla tanıştırırlar. Sonra da bu çocuklar kamera karşısında büyür. Onları herkesin tanınmasında bir sakınca görmez bu ünlüler.
#Nicole KidmanYa kelimesi cümle içerisinde bağlaç olarak kullanılır. Örnek Cümle: ''Ya bu deveyi güdersin ya bu diyardan gidersin'' Ya ile biten popüler isimlerden bazıları şunlardır: 1- Hülya 2- Fulya 3- Oya 4- Derya. Sonu ya ile biten diğer kelimeleri sizler için derledik.
#EğitimGeçen ay Instagram’da rengârenk domateslerin olduğu bir fotoğraf paylaştık, altına da “Evet, bu yaz OD Bahçe’de yetiştirilen ve mutfağımıza taşınan domatesler tam 105 çeşit” diye yazdık. “Gerçekten bu kadar çok çeşit domates var mı” diye çok soran oldu. Var. Ve amacımız, farklı domateslerin farklı lezzet profillerini tadabilmek. Size Egeli bir şef olarak çocukluğumdan bugüne domatesin hayatımdaki yerini anlatmak istedim...
#Yazİstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu eski CHP-SHP genel başkanlarıyla görüşmesiyle ilgili soruya, "Sohbet ettik, çok faydalandık. Önümüzde ki günlerde zamanlarda, alacağımız kararlarda ya da çizeceğimiz yolculukta büyük katkılar sunacağını söyleyebilirim" diye yanıt verdi.
#Ekrem İmamoğluAslında gösteri dünyasındaki ünlülerin öykülerini bilirsiniz... Bazı istisnalar olsa da çoğu sıradan hatta yoksul denilecek ailelerden gelir. Yine hatırı sayılır bir çoğunluğunun çocukluk ve ilk gençlik yılları da çalkantılar içinde geçer. Hatta bazıları için bu karmaşa ünlü olduktan sonra bile devam eder.
#Michelle RodriguezTürk havacılık sektörünün ünlü ailesi Sulyak’ların torunu 17 yaşındaki Selim tek motorlu uçakla Atlantik Okyanusu’nu geçti. Selim Sulyak, Amerika Bangor Main’den kalkıp Atatürk Havalimanı’na geldi. 36 saat 30 dakika havada kaldı. Yakıt ikmali için indiği yerlerde çok değişik mevsimleri, hırçın hava şartlarını yaşadı. Bir ara oksijen düzeneği olan uçağıyla maskesini takıp 19 bin feet (6333 metre) yüksekliğe kadar çıktı.
#Atlantik OkyanusuYaz günlerinin en sevdiğim yanı seyahat fırsatlarıyla dolu olması... Yakın bir yere bile gitsek ya piknik sepetimiz doludur ya da çantalarımıza atıştırmalık paketlerimizi yerleştiririz. Bu hafta size işte bu yolculuklar için hazırladığım tatlı-tuzlu yolluk tariflerimi vermek istiyorum...
#Yolculuk* Naz Arıcı... Artistik buz pateni sporcusu... 29 yaşında başladığı buz pateni serüvenine 11 yılda tam 5 kez ‘dünya şampiyonu’ unvanı sığdırdı ve Türkiye onu artık, ‘Altın Kuğu’ olarak tanıyor.* Ankara’da doğan ve yine Ankara’da büyüyen, asıl mesleği ise elektrik-elektronik mühendisliği olan 40 yaşındaki Naz Arıcı, evinin kapılarını Hürriyet Ankara’ya açtı, sorularımızı yanıtladı.
#Naz ArıcıAvustralya’da yaşayan ve çalışan Berna Köker Poljak’ın farklı bir işi var. O ölüme yakın olanlara ‘eşlik’ ediyor. ‘Ölüm doulalığı’ yani ‘ölüm eşlikçiliği’ yapıyor. Gönüllü olarak, ölüm yolculuğuna çıkanları dinliyor, onların ellerini tutuyor, bu dünyadan biraz daha rahat ayrılmaları için çabalıyor. Ölüme dair bildiklerini anlattığı ‘Ölüm Yaşamın Mührü’ adlı kitapla da bir anlamda okuyanları son yolculuklarına hazırlıyor.
#Berna Köker PoljakKurban Bayramı tatilinin 9 güne uzamasını fırsat bilen aileler çocuklarıyla yollara düşecek. İster uçak ister araba, otobüs yolculuğu olsun çocukla seyahatin her türlüsü zor. Melis ve Gizem bu hafta çocukları yolda oyalayacak ve rahat ettirecek küçük ama hayat kurtaran ayrıntılardan bahsettiler.
#ÇocukTrabzon Havalimanı'nda 5 yıl önce iniş sırasında kontrolden çıkıp, denize 25 metre kala yamaca saplanıp, hurdaya ayrılan Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı, götürüldüğü Yomra sahilinde pide salonuna dönüştürüldü. 2 pilotu hakkında açılan davanın sürdüğü uçakta korku dolu anları yaşayan yolcular bir araya geldi, hizmete giren 'uçak pide salonu'nun ilk davetlileri oldu. Yolcular, kaza sırasında koltuklarının yer aldığı alana konulan masada oturup, pide yedi.
#Trabzon HavalimanıTrabzon Havalimanı'nda 5 yıl önce iniş sırasında kontrolden çıkıp, denize 25 metre kala yamaca saplanıp, hurdaya ayrılan Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı, götürüldüğü Yomra sahilinde pide salonuna dönüştürüldü. 2 pilotu hakkında açılan davanın sürdüğü uçakta korku dolu anları yaşayan yolcular bir araya geldi, hizmete giren 'uçak pide salonu'nun ilk davetlileri oldu. Yolcular, kaza sırasında koltuklarının yer aldığı alana konulan masada oturup, pide yedi.
#Boeing 737-800Geçmiş referansların bugünü nasıl şekillendirdiğini en çarpıcı şekilde anlatan isimlerden Ayşe Kulin, bu kez rotayı geleceğe çeviriyor. Distopik romanı ‘Yarın Yok’ta güçlü kadın karakteri Mira aracılığıyla, bugün yapılanların yarına etkilerinin nasıl olacağını anlatıyor...
#Ayşe Kulin