Seyahatlerde doğru beslenmeden taviz vermek istemiyorsanız yola çıkmadan basit önlemler alabilirsiniz. Hangi ulaşım yolunu tercih ederseniz edin, planlamanızı yapın. Karşılaşabileceğiniz sorunları ve çözüm yollarını tespit edin.
Diyetisyen Selahattin Dönmez, havayolu yolcuğuna çıkmadan önce yemek servisiyle ilgili bilgi alınmasını öneriyor. Yolculukta yemek verilmiyorsa uçağa binmeden karnınızı doyurun veya yanınıza yiyecek alın. Özel mönüyü, uçuştan 24 saat önce telefonla sipariş edebilirsiniz: Vejetaryen, düşük kalorili, düşük yağlı, düşük sodyumlu, diyabetik veya meyve tabağı gibi.
Kendi yemeğinizi yanınızda götürmekten çekinmeyin. Kuru üzüm veya kayısı gibi kuru meyveler, elma veya muz gibi meyveler, çiğ sebzeler, dilimlenmiş peynir ve krakerler, küçük ekmek gibi besinler yolculukta kolayca taşınabilir.
Susuzluk hissetmeseniz de bol bol su için. Basınçlı kabindeki düşük nem ve sürekli hava dolaşımı nedeniyle su kaybınız daha fazla olur. Bunu önlemek için uçuşunuzun her saatinde 1 su bardağı (240 ml) sıvı tüketmelisiniz.
Uçuşta rahatlamak veya uyumak istiyorsanız, kafeine karşı hassassanız kahve, çay ve kola gibi kafeinli içeceklerden uzak durun. Özellikle uçuş korkunuz varsa, fazla miktarda kafein uykusuzluk, sinirlilik halini artırabilir. Uzun uçak yolculuklarında ara sıra ayağa kalkıp yürüyün.
İster iş amaçlı isterse tatil amaçlı seyahat edin ilk dikkat edeceğiniz şey, yanlış tercihlerle sağlığınızı bozmamak. Tatil amaçlı seyahatlerde farkında olmadan çok fazla kalori alabilirsiniz. Bir günde fazladan aldığınız 500 kalori, haftada toplam 3500 kalori yapar. Bu fazla kaloriyi, egzersiz yaparak harcayamıyorsanız vücudunuzda fazladan yarım kiloluk yağa dönüşebilir.
YİYECEK PAKETİ HAZIRLAYIN
İş ve tatil amaçlı yolculuklarınızda her zaman bilinçli bir restoran müşterisi olmaya çalışın. Fazla sipariş verme isteğinizi engelleyemiyorsanız, yarım porsiyon isteyin. Tatil amaçlı seyahate çıktıysanız, aktivitenizi dengeleyin. Yemeği tatilinizin merkezi olmaktan çıkarın. Gezinti ve fiziksel aktivite yapmak, arkadaşlarınızı veya akrabalarınızı ziyaret etmek gibi aktivitelere ağırlık verin.
Yolculuğunuz sırasında, yanınızda yemek paketleri alın. Özellikle besleyici gıdaları bulundurun, böylece yolculuk sırasında marketlere veya hızlı servis restoranlarına bağlı kalmamış olursunuz. Ağzı kapatılabilen plastik torbalara sebze doldurun. Brokoli, havuç çubukları, salatalık, taze biber gibi sebzeler kompleks karbonhidratların, posanın, A ve C vitaminlerinin iyi kaynağıdır.
Çeşitli taze meyveler alın. Tek porsiyonluk kutu meyve suları, domates suyu ve kutu süt iyi seçenekler olabilir. Diğer portatif, bozulmayacak besinleri yanınıza alın. Örneğin krakerler, kuru üzüm, yemeye hazır tahıl ürünleri, kuru meyveler ve yağsız patlamış mısır gibi.
Acıktığınız bir yerde durun ve yemeğinizi yiyin. Arabadan çıkın, gevşeyin, kısa bir yürüyüş yapın. Böylece yemeğinizden hem daha fazla keyif alırsınız hem de rahatlamış bir şekilde yolculuğunuza devam edersiniz.
İyice pişirildiğinden emin olmadığınız veya görmediğiniz takdirde, asla sokak satıcılarından yiyecek almayın. Besinin hazırlandığı yer, tabak ve tencereler temiz olmalıdır. Eğer bilmediğiniz bir restoranda yemek yemeniz gerekiyorsa, iyi pişmiş et, tavuk veya balığı tüketin. Pişmiş sebze yemeklerini tercih edin. Çiğ sebzeleri ve salataları tüketmeyin. Sadece soyulabilen çiğ veya pişmiş meyveleri tüketin.
Bazı yerlerde kötü hijyen koşulları veya tarımsal uygulamalar nedeniyle besinlere bakteri, parazit ve virüslerin bulaştığı gerçeğini unutmayın.