Türkiye'de geçen yıl yoksulluk oranı en fazla doğu illerinde düşüş gösterdi.Yoksulluk oranı Ortadoğu Anadolu'da yüzde 12,1'den yüzde 9,5'e, Kuzeydoğu Anadolu'da yüzde 12,7'den yüzde 10,2'ye geriledi. 2017'de yoksulluk oranı en yüksek bölge yüzde 13,1 ile Batı Marmara, en düşük bölge yüzde 7,4 ile Doğu Marmara oldu.
#Yoksulluk OranıCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Son 4 ayda 26 puandan fazla enflasyon oranında bir düşüş oldu. Bunun da önümüzdeki süreçlerde devam etmesini bekliyoruz ve gelecek yıl sonu itibarıyla yüzde 20'nin altında bir enflasyonu hedefliyoruz." dedi.
#Cevdet YılmazCumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, binlerce emekli 7 bin 500 lira emekli maaşı aldığını hatırlatıp, "Emeklilerin hepsi ne CHP'lidir ne İYİ Partilidir ne de bir siyasi görüştendir. Emekliler her siyasi partiden olabilir ama hepimizin minnet borçlu olduğu, bu ülke bu noktalara gelene kadar çalışmış, alın teri akıtmış, göz nuru dökmüş, evlatlar yetiştirmiş, hepimize emanet büyüklerimizdir. Bu 7 bin 500 lirayı önümüzdeki hafta derhal, bizim önerimiz kanun teklifimiz var; en az asgari ücret seviyesine çıkarmak durumundayız, bu çağrıyı Turgutlu'dan Türkiye'ye yapıyoruz" dedi.
#CHPÇocuk evlilik bilançosunu açıklayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, önümüzdeki dönemde deprem bölgelerinde erken yaşta ve zorla evlilik sayılarının artma olasılığının olduğuna dikkat çekerek, bu illere yönelik ‘eylem planı’ talimatı verdiklerini söyledi.
#Çocuk GelinHer yeni yıla yepyeni hevesler ve beklentilerle, en iyi dileklerle giriyoruz. 2023’te Türkiye ve dünya gündeminde neler olacağını sizler için özetledim. Bu yıl jenerasyon gezegenlerinden biri olan Plüton Kova burcuna geçecek, akabinde tutulmalar Koç-Terazi aksına kayacak, şans ve bereket gezegeni Jüpiter Boğa’da ve ‘karmanın lordu’ Satürn ise Balık burcunda seyahat edecek. Tüm bunlar beraberinde hem dünya hem de Türkiye için önemli değişiklikleri getirecek. Önümüzde tarih kitaplarına geçecek nitelikte bir yıl var, hazır mısınız?
#Dinçer GünerMANİSA Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Tıp Fakültesi Hastanesi sağlık çalışanlarının yürüttüğü, 'Sinovac Aşısının Bağışıklık Yanıtı 3'üncü Ay İzlem Sonuçları' açıklandı. Rapora göre, sağlık çalışanlarının yüzde 95,2'sinde, 2'nci aşıdan 3 ay sonra antikor düzeyleri düşüş gösterdi. Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sinem Akçalı, "Çalışmanın güzel bulgularından biri, izlediğimiz grupta hastalanan kişi sayısının çok az olması" dedi.
#HaberSon 6 yıldır kısır ekonomik büyüme sorunu yaşayan Rus ekonomisi, 2020'de Kovid-19 salgını ve petrol piyasalarındaki çalkantılarla yeni sıkıntılarla yüzleşmek zorunda kaldı. Ülkede enflasyon 2016'dan bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, işsizlikte yaşanan artış yetkililerde endişeye neden oluyor.
#KoronavirüsDünya Sağlık Örgütü’nün çalışmaları başta olmak üzere farklı araştırmalar Covid-19 salgınının verem hastalığı ile savaşı olumsuz etkilediğini ortaya koydu. Son bir yılda verem nedeniyle tanı koyulan hasta sayısı azaldı. Bunun nedenlerinin başında ise hastaların sağlık kurumlarına Covid-19 nedeniyle başvurmaması ya da sağlık kurumlarının Covid-19 dışındaki hastalara yeterli zaman ayıramaması geliyor.
#TüberkülozSon dakika...Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, devam eden koronavirüs salgını nedeniyle 2020 "Direkt Hat" Soru-Cevap oturumunun iptal edilmesinin ardından video konferans yöntemiyle gazeteci ve vatandaşların sorularını cevapladı.
#Vladimir PutinSağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, sıtmadan ölümlerde son 15 yıl içerisinde yüzde 60, vaka sayısında da yüzde 37 oranında düşüş kaydedilmesine rağmen hastalığın hala dünyada enfeksiyon sağlık risklerinin en önemlilerinden olduğunu ifade etti. Hatipoğlu: "97 ülke ve buralarda yaşayan 3,2 milyar kişi sıtma riski bulunan bölgelerde yaşamaktadır. Dolayısıyla dünya nüfusunun yarısı sıtma hastalığını geçirmesi açısından risk altındadır." dedi.
#SıtmaANTALYA Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bülent Şık, Türkiye’de bu yıl yaşanan kuraklığın geçici bir durum olmadığını belirterek, dünya genelindeki yer altı ve yer üstü su kaynaklarındaki azalma nedeniyle önümüzdeki 30 yılda buğday ile soya ürünlerinin üretiminde yüzde 30 oranında azalma yaşanmasının beklendiğini söyledi.
#KuraklıkBM Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 2007'nin son çeyreğinde patlak veren ve tüm dünyayı etkisine alan ekonomik krizinin üzerinden 5 yıl geçmesine karşın gelişmiş ekonomilerin kriz öncesi istihdam oranlarını ancak 2017'den sonra yakalayabileceğini açıkladı. Türkiye'de ise 2007-2012 döneminde işsizlik yüzde 1,6 azaldı.
Türkiye’de en yoksul ile en zengin kesim arasındaki gelir farkı 8 kat gerilerken, ortalama yıllık hane halkı kullanılabilir geliri 22 bin 63 lira oldu. Nüfusun yüzde 16.9’u yoksulluk riski altında bulunurken, Türkiye’nin yoksulluk sınırı 3 bin 714 lira, yoksul sayısı ise 12 milyon 25 bin oldu.
BİRLEŞMİŞ Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) “2010 İnsani Gelişme Raporu”nu okurken Türkiye açısından en üzücü durumla “Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi”ne ilişkin küresel sıralamada karşılaştım.Türkiye, kadının toplum içindeki yerini gösteren bu endekste, ne yazık ki dünya ortalamasının altına düşüyor, hatta bu endeksin esas aldığı bazı ölçütlerde “düşük düzeyde gelişmiş” ülkeler kategorisine giriyor.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kibar, Merkez Bankası ile birlikte yaptıkları hanehalkı araştırmasından, alt gelir grupları tüketim finansmanını borçlanarak karşılarken, üst gelir grubunun tasarruflarının azaldığı sonucunun çıktığını bildirdi.