Açlık sınırı 711, yoksulluk sınırı 2 bin 315 YTL

Güncelleme Tarihi:

Açlık sınırı 711, yoksulluk sınırı 2 bin 315 YTL
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2008 10:40

Türk-İş araştırmasına göre dört kişilik bir ailenin “açlık sınırı” olarak kabul edilen asgari aylık mutfak harcaması Haziran ayında yüzde 1.32 gerileyerek 710,82 YTL oldu.

Diğer gereksinimlerle birlikte bir ay boyunca yapılması gereken ve "yoksulluk sınırı" olarak nitelenen harcamanın asgari tutarı 2 bin 315 YTL'ye ulaştı.

Türk-İş Araştırma Merkezi’nin her ay düzenli olarak yaptığı “açlık ve yoksulluk sınırı” çalışmasının Haziran ayı sonuçları, dört kişilik bir aile için hesaplanan açlık sınırının 710 YTL 82 YKr, yoksulluk sınırının da 2 bin 315 YTL 37 YKr olduğunu gösterdi. Mutfak enflasyonu geçen aya göre yüzde 1.32 oranında gerilerken, son on iki aylık artış yüzde 14.03 ve ortalama yıllık artış ise yüzde 12.32 oranında gerçekleşti.

Yılın ilk altı ayı sonunda dört kişilik ailenin sadece beslenmesi için yılbaşına göre 22,77 YTL daha fazla harcama yapması gerekirken, kira, ulaşım, elektrik, su, yakıt ve benzeri diğer zorunlu harcamalar da eklendiğinde, yapılması gereken ek harcama tutarı 74,15 YTL oldu. Temmuz 2008’den itibaren geçerli olacak asgari ücret tutarı ise 21,71 YTL artışla net 503,26 YTL olacak. Böylece, yeni yürürlüğe girecek asgari ücret yine açlık sınırının altında kalacak. Diğer bir ifadeyle günlük 16,77 YTL günlük asgari ücret ile sadece 21 gün sağlıklı ve dengeli beslenebilmek mümkün olacak.

Süt, yoğurt, peynir grubunda; bazı süt ve yoğurt markalarında fiyat değişkenliği oldu. Süt fiyatları, marketlerde yürütülen kampanya ve promosyon ile ortalama yüzde 2,52 oranında gerilerken, yoğurt fiyatı aynı kaldı. Peynirin ortalama kilogram fiyatı ise 20 kuruş arttı. Toplam itibariyle bu grubun gıda harcaması tutarına etkisi aynı kaldı.

TAVUK UCUZLADI

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta; et ve sakatat fiyatı aynı kalırken, tavuk fiyatı yüzde 23,78 oranında geriledi ve kilosu 3,75 YTL oldu. Yumurta fiyatı ise arttı. Balık mevsiminin sona ermesi ve genelde kültür balık ürünlerinin tezgahta ağırlıklı olmasıyla bu ürün grubunun payı geçen aydan itibaren azaldı. Başlangıçta fiyatı artan ve geçen ay kısmi olarak gerileyen bakliyat ürünlerinin fiyatı bu ay değişmedi. Bu harcama grubunun toplam tutara etkisi, özellikle tavuk fiyatındaki ucuzluğun etkisiyle, azalma yönünde oldu.

MEYVE SEBZEDEKİ DÜŞÜŞ GENEL ORTALAMAYI ETKİLEDİ

Mevsim şartlarının olumlu etkisi, meyve-sebze fiyatlarının genelde ucuzlaması nedeniyle mutfak harcamalarını olumlu yönde etkiledi. Diğer gıda ürünleri fiyatlarındaki artış, bu gruptaki fiyat gerilemesiyle toplam harcama tutarının gerilemesine neden oldu. Ortalama olarak geçen ay meyve-sebze kilogram fiyatı 2,14 YTL olarak hesaplanırken bu ay 1,87 YTL’ye geriledi. Bu ay ortalama kilogram fiyatı sebzede 1,73 YTL ve meyvede 2,04 YTL olarak hesaplandı. Geçen ay bu tutarlar sebzede 1,92 YTL ve meyvede 2,43 YTL olarak hesaplanmıştı.

UNDA YÜZDE 12.50, MAKARNADA YÜZDE 4.17 ARTIŞ

Ekmek, pirinç, un gibi ürünlerin bulunduğu grupta; ekmek, pirinç, bulgur, irmik fiyatı değişmezken, undaki artış yüzde 12,50 ve makarnadaki artış yüzde 4,17 olarak hesaplandı. Bu gruptaki ürünlerde meydana gelen fiyat artışları toplam harcama tutarını yükseltti.

Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı fiyatı yüzde 7,14, ve Ayçiçek yağı fiyatı yüzde 1,63 oranında arttı. Zeytinyağı ve margarin fiyatı ise aynı kaldı. Siyah ve yeşil zeytin ortalama fiyatında ise sadece yeşil zeytinde yüzde 4,85 oranında artış tespit edildi. Baharat ürünleri fiyatı aynı kalırken, yağlı tohum ürünlerinden fındığın fiyatı yüzde 11,76 oranında arttı, diğerleri değişmedi. Geçen ay fiyat artışı görülen bal ve pekmez, salça fiyatı bu ay aynı kaldı. Şeker fiyatı değişmez iken tuz yine ucuzladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!