Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2008 00:00
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kibar, Merkez Bankası ile birlikte yaptıkları hanehalkı araştırmasından, alt gelir grupları tüketim finansmanını borçlanarak karşılarken, üst gelir grubunun tasarruflarının azaldığı sonucunun çıktığını bildirdi.
Kibar, "Düşük gelir gruplarında, özellikle son yıllarda, negatif tasarruf eğiliminin olması ve yüksek gelir gruplarında tasarruf eğiliminin düşmekte olması, Türkiye’nin cari işlemler açığının büyümesi anlamına gelmektedir" dedi.
TARIMDA ÇÖZÜLDÜ, GELİR ARTTI: Kibar, Merkez Bankası ve TÜSİAD’ın ortaklaşa düzenlediği "İşgücü, Gelir, Harcama ve Yoksulluk Açısından Türkiye’de Hanehalkı Semineri"nin açılışında yaptığı konuşmada, 2002-2006 yıllarını kapsayan dönemde genel işsizlik oranında çok sınırlı bir düşüş olmasına rağmen, istihdamın sektörel dağılımında ciddi bir değişim gözlendiğini kaydetti. Kibar, "Tarım sektörünün istihdam içindeki payı 2002-2004 döneminde ortalama yüzde 34 iken, 2005 ve 2006 yıllarında çözülme yaşanmış ve bu oran yüzde 27’ye gerilemiştir. Tarımsal istihdamda yaşanan çözülmeden açığa çıkan bu işçilerin bir bölümü sanayi ve hizmetler sektöründe kendilerine yer bulabilmiştir. İstihdam içinde tarım-dışı sektörlerin payının artması kişi başı gelir artışını da beraberinde getirmiştir" diye konuştu.
KADIN İŞ ARAYAMIYOR: Kibar, işgücü arzının yarısını kadınların oluşturmasına karşın, kadınların istihdam içindeki payının 2006 yılında yüzde 26 civarında olduğunu vurguladı. Kibar, Avrupa Birliği’nde kadın istihdam oranının 2006 itibariyle yüzde 55 ile Türkiye’nin çok üzerinde olduğunukaydetti.
Belediye ve valilik yardımları arttı
RAPORDA, "belediyeler ve valilikler kanalıyla yapılan yakacak, kira ve yiyecek yardımları belirgin bir ivme kazanmıştır" ifadesi dikkat çekti. Raporda konuya ilişkin değerlendirme şöyle: "İşsizlik ve yoksulluğun etkisiyle, düzenli ayni-nakdi yardım alan ve yardım yapan hane oranlarında çok belirgin artışlar gözlenmektedir. Hanehalkının aldığı yardımların temel kaynağının akraba-komşu dayanışması olduğu görülmekle birlikte, belediyeler ve valilikler kanalıyla yapılan yakacak, kira ve yiyecek yardımları belirli bir ivme kazanmıştır."
Tüketim gelire göre daha adil
RAPORDA gelir dilimleri itibariyle tüketim harcamalarının dağılımına bakıldığında, tüketimin gelire göre daha adil dağıldığı görülüyor. Gelir dilimleri itibariyle hane başına tüketim harcaması net asgari ücretle karşılaştırıldığında, hanelerin nispi pozisyonunda da bir bozulma görülüyor. Ancak, fert başına tüketim harcaması ile fert başına özel nihai tüketim harcaması karşılaştırıldığında genelde bir iyileşme gözleniyor.