Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları 16 Temmuz Salı günü erişime açıldı. Tercih yapacak milyonlarca öğrencinin YÖK’ün geçtiğimiz hafta açıklanan ikinci öğretim kararını da göz önünde bulundurması gerekiyor. Üniversitelerde ikinci öğretim kalktı mı? sorusu da bu sebeple sorgulanmaya başlandı. YÖK Başkanı Erol Özvar, üniversitelerdeki 2. öğretimlerle ilgili yeni kararı açıkladı. Bilindiği üzere ikinci öğretim Türkiye'de üniversitelerde düzenlenen ve genellikle mesai saatleri dışında, akşamları veya hafta sonları verilen eğitim programlarını ifade eder. Peki, 2. öğretim kalktı mı, hangi üniversitelerde kalktı? Özel ve vakıf üniversitelerinde ikinci öğretim var mı, devam ediyor mu?
#2. Öğretim Kalktı MıÜniversitelerde ikinci öğretim kaldırıldı mı, sorusu YÖK açıklaması ile gündeme geldi. Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim ile ilgili karar YÖK Başkanı Erol Özvar tarafından duyuruldu. Vakıf ve özel üniversitelerde ikinci öğretim kalktı mı? sorusu da öğrenim gören öğrenciler tarafından sorgulanmaya başlandı. Üniversitelerde öğleden sonra ve akşam için programlanan ders saatleri ile açılan bölümler ikinci öğretim olarak adlandırılmaktadır. Yükseköğretim Kurumları (YÖK) ikinci öğretim ile ilgili aldığı kararı açıkladı. İkinci öğretim kalktı mı? sorusu da bu gelişmenin ardından araştırılmaya başlandı. Peki, Üniversitelerde 2. öğretim kapatıldı mı? Üniversitelerde ikinci öğretim nedir, ne anlama geliyor, ne demek?
#İkinci Öğretim Kalktı MıÜniversitelerde ikinci öğretim kaldırıldı mı, sorusu YÖK açıklaması ile gündeme geldi. Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim ile ilgili son dakika kararı YÖK Başkanı Erol Özvar tarafından duyuruldu. Vakıf ve özel üniversitelerde ikinci öğretim kalktı mı? sorusu da öğrenim gören öğrenciler tarafından sorgulanmaya başlandı. Üniversitelerde öğleden sonra ve akşam için programlanan ders saatleri ile açılan bölümler ikinci öğretim olarak adlandırılmaktadır. Yükseköğretim Kurumları (YÖK) ikinci öğretim ile ilgili aldığı kararı açıkladı. İkinci öğretim kalktı mı? sorusu da bu gelişmenin ardından araştırılmaya başlandı. Peki, Üniversitelerde 2. öğretim kapatıldı mı? Üniversitelerde ikinci öğretim nedir, ne anlama geliyor, ne demek?
#İkinci Öğretim Kalktı MıMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 20 bin öğretmen atamasına ilişkin yeni detaylar açıkladı. Bakan Yusuf Tekin, atamayla ilgili "Yeni öğretim yılına yetiştirmeyi arzu ediyoruz. Yetiştiremezsek yetiştirdiğimiz yerden devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
#Bakan TekinYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar yaptığı açıklamada, "Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya'daki üniversiteler isterlerse 1 yıl uzaktan eğitim yapabilecek." dedi. Özvar, “Üniversitelerin mevcut fiziksel durumları, şehirdeki barınma imkanları gibi etkenleri göz önünde tutarak, fakülte ve yüksekokulları bünyesindeki önlisans ve lisans programlarında hangi program ve sınıflarda yüz yüze, hangi program ve sınıflarda ise uzaktan öğretim yapılacağını, enstitüler bünyesindeki lisansüstü programlarda anabilim dalı veya program bazında yüz yüze ve uzaktan öğretim yapılacağını üniversite senatoları karara bağlayacaktır” dedi.
#YÖKCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gündeme dair önemli konularla ilgili NTV ve Star TV ortak yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, HDP'nin 6'lı Masa'nın en başından beri 7. ortak olduğunu belirterek, "CHP ile HDP'nin azami müşterekleri olduğunu biliyoruz. HDP, masanın altından üstüne çıktı" ifadelerini kullandı. Deprem konutlarının ilk temelinin yarın atılacağını söyleyen Erdoğan, "Toplamda 650 bin konut inşa edeceğiz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Üniversitelerde yüz yüze eğitim başlayacak mı?' sorusuna ise "YÖK'e gerekli talimatları verdik. 'Online sistemle biraz devam edelim' diyoruz. KYK yurtlarımız çok işimizi görüyor" şeklinde cevapladı.
#ErdoğanÇifte deprem sonrası aktif olarak üniversitelerde eğitim alan 3 milyon 600 bini aşkın öğrenci yüz yüze eğitim için YÖK’ten haber bekliyordu. Beklenen açıklama dün geldi. Başkan Erol Özvar, bahar döneminin 20 Şubat’ta uzaktan eğitimle başlayacağını, nisan başında da hibrit seçeneğin değerlendirileceğini söyledi.
#Eğitim2021 yılı eğitimde yeni uygulamalıların ve görev değişimlerinin yılı oldu. Yılın ilk eğitim öğretim dönemi aralıklarla yüz yüze ancak ağırlıklı olarak uzaktan eğitimle geçti. Eylül ayı itibariyle ilk ve ortaöğretim tam zamanlı, üniversiteler kısmen yüz yüze kısmen uzaktan eğitimi ön gören hibrit eğitim modeliyle öğrencilere kapılarını açtı.
#EğitimÜniversitelerin ne zaman açılacağı ile ilgili son dakika açıklamaları yakından takip ediliyor. Üniversitelerde başlayan uzaktan eğitim süreci devam ediyor. YÖK Başkanı Yekta Saraç konu ile ilgili son dakika açıklaması yaptı. Başkan Saraç açıklamasında, ‘Sağlık Bakanlığının görüşünün bu hafta içi netleşeceğini umuyoruz.’ dedi.
#ÜniversitelerYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Hazırlayacağımız Yükseköğretim Kurumlarında Sağlıklı ve Temiz Ortamların Geliştirilmesi ve Enfeksiyon Kontrol Önlemleri Kılavuzu, gerek bu Kovid-19 salgını gerekse diğer bulaşıcı hastalıklarla mücadele kapsamında önemli bir adım. Amacımız, üniversite kampüslerinin ve eğitim-öğretim ortamlarının sağlıklı ortamlar olmasını sağlamak. Bu standartlar, isteyen üniversitelerimiz için bir çerçeve niteliği taşıyacak" dedi.
#YökSon yıllarda eğitim sisteminin en tartışılan konularından olan pedagojik formasyon kaldırıldı. Hürriyet’e konuşan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Dönmez, “Pedagojik formasyon eğitimi kazanç kapısı olarak görülüyordu. Öğrencilerin umutları sömürülemeyecek, paraları alınamayacak” dedi.
#EğitimSon yıllarda eğitim sisteminin en tartışılan konularından olan pedagojik formasyon kaldırıldı. Hürriyet’e konuşan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Dönmez, “Pedagojik formasyon eğitimi kazanç kapısı olarak görülüyordu. Öğrencilerin umutları sömürülemeyecek, paraları alınamayacak” dedi.
#YAZARYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Engelsiz Üniversite Ödülleri için geçen yıl 80 üniversiteden farklı kategorilerde 668 başvuru yapılmış iken bu yıl 116 yükseköğretim kurumu tarafından yapılan başvuru sayısı 841'e ulaştı. Engelsiz üniversite dediğimizde sadece mekanla ilgili düzenlemeler değil, sosyal ve kültürel faaliyetleri de içinde barındıran bir üniversite tasavvur edilmeli" dedi.
#ÜniversiteYÖK’ün bugüne kadar özel yetenek sınavıyla öğrenci yerleştirilen 14 bölüme 2020’den itibaren Yükseköğretim Kurumları Sınavı ile öğrenci almaya karar vermesi tartışma yarattı. Hürriyet’e konuşan uzmanlar ve bu bölümlerden mezun olanlar, sanatın bu uygulamayla zarar göreceğini düşünüyor.
#YÖKODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan ‘URAP Araştırma Laboratuvarı’, Türkiye’nin en iyi üniversitesi sıralamasını açıkladı. Türkiye’de lisans mezunu veren 166 üniversitenin akademik performansının sıralandığı listede Hacettepe ülkenin en iyi üniversitesi oldu.
#URAPYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "YÖK Genel Kurulu’nca, hukuk fakülteleri için 190 bin olan başarı sırası şartının 125 bin olarak yenilenmesine karar verildi. Başarı sırası şartını iki fakülte için daha genişlettik, eczacılık için en düşük başarı sırası şartını 100 bin; diş hekimliğinde ise 80 bin olarak belirledik" dedi.
#YökYKS ilk tercihlerinde herhangi bir yükseköğretim programına yerleşemeyen adayların merakla beklediği ek tercih süreci ÖSYM tarafından başlatıldı. 131 bin boş kontenjan için ek yerleştirme sürecini gerçekleştirecek olan adaylar, 2019-YKS sonuçlarına göre tercih sıralamalarını yapacaklar. Peki, üniversite ek yerleştirme ne zaman bitiyor? İşte, o konu hakkında detaylar.
#Üniversite Ek Tercihleri Ne Zaman Bitiyor?Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, ‘yardımcı doçentlik’ kadrosu yerine ‘doktor öğretim üyesi’ kadrosu getirildi. Öğretim üyeleri profesör, doçent ve doktor öğretim üyesinden oluşacak.
#Üniversitelerarası KurulCumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanan kanuna göre yardımcı doçentlik kadrosu yerine doktor öğretim üyesi kadrosu geldi. Öğretim elemanları, yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim üyeleri öğretim görevlileri ve araştırma görevlilerinden; öğretim üyeleri ise profesör, doçent ve doktor öğretim üyesinden oluşacak.
#Yardımcı Doçent‘Yardımcı doçentlik’ yerine ‘doktor öğretim görevlisi’ kadrosunu öngören kanun teklifi, TBMM Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu'nda kabul edildi. Buna göre, Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) bünyesinde Yönetim Kurulu oluşturulacak. Yönetim Kurulu, ÜAK Başkanı ile fen ve mühendislik, sağlık ve sosyal bilimler alanlarından üçer, güzel sanatlar alanından bir olmak üzere 11 üyeden oluşacak.
#YÖK‘Yardımcı doçentlik’ yerine ‘doktor öğretim üyesi’ kadrosunun ihdas edilmesine yönelik kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Buna göre şu anda ‘yardımcı doçent’ kadrolarında bulunanlar, düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle ‘doktor öğretim üyesi’ kadrolarına atanmış sayılacak. Üniversitelerarası Kurul bünyesinde Yönetim Kurulu oluşturulacak. Yönetim Kurulu, Üniversitelerarası Kurul Başkanı ile fen ve mühendislik, sağlık ve sosyal bilimler alanlarından üçer ve güzel sanatlar alanından bir üye olmak üzere 11 üyeden oluşacak.
#Yüksek Lisans'Yardımcı doçentlik' kadrosu yerine 'doktor öğretim görevlisi' kadrosunun ihdas edilmesine yönelik kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Düzenlemeyle 'Yardımcı doçent' kadrolarında bulunanlar, düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle 'doktor öğretim görevlisi' kadrolarına atanmış sayılacak. Üniversitelerarası Kurul bünyesinde Yönetim Kurulu oluşturulacak; Üniversitelerarası Kurul, YÖK’e üye seçmek dışındaki görevlerini yönetim kuruluna devredebilecek.Üniversitelerden kendi isteğiyle ayrılan öğretim üyeleri tekrar kurumlarına dönebilecek.
#YÖKCHP’nin, ‘Adalet Yürüyüşü’nün ardından ikinci etkinliği olan ‘Adalet Kurultayı’, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasıyla başladı. Kılıçdaroğlu, "Biz gerginlik, kavga istemiyoruz. Kendi ülkemizde huzur içinde barış içinde yaşamak istiyoruz. Biz adaletli bir Türkiye istiyoruz. Enis Berberoğlu'nun tutuklanması bardağı taşıran son damla oldu" dedi.
#CHPHürriyet Ankara’nın, kent ile üniversiteyi buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinde Ankara, Hacettepe, Gazi ve ODTÜ’nün ardından Bilkent Üniversitesi’ne konuk olduk. ‘Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesi’ unvanlı Bilkent Üniversitesi’nin Rektörü Abdullah Atalar, “Ankara’nın, Türkiye’nin en iyisi olalım değil, dünyanın en iyisi olalım hedefimiz var” dedi.
#Bilkent