Geçen hafta size Maçakızı’ndaki Med Bodrum festivalinden bahsettim. Sanat, müzik, sürdürülebilirlik ve gastronomi festivalin konu başlıklarıydı. Bu haftaki yazım sadece bu etkinliğin gastronomi kısmı üzerine. Dünyaca ünlü konuk şeflerin elinden tattığım lezzetlerin arasında olağanüstü bir yumurta da vardı, fermente yerelması mantı da…
#Vedat MilorRamazan ayının en güzel yanı iftarda aile ve dostlarla birlikte olmaktır ama bazen sofranın etrafındakiler, bazen de sofranın kurulduğu yer değişebilir. Her nerede ve kiminle olursak olalım lezzetli bir sofra kurmak aslında hiç de zor değil. Nasıl mı? İşte herkesin kendine göre bir mutluluk bulacağı 5 harika piliç tarifi!
#Sponsorlu İçerikCNN Travel, dünyadaki en iyi 20 çorbayı listeledi. Nijerya'dan Fransa'ya Çin'den Meksika'ya kadar birçok ülkeye ait çorbanın yer aldığı listeye, ülkemizden yayla çorbası dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza 'Ülkemizde çorbaların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 öneri...
#RotaYılbaşı mezeleri özenle hazırlanan aile yemeklerinin vazgeçilmezidir. Sizlere yılbaşı sofranızı süsleyecek birbirinden LEZİZZ yılbaşı meze çeşitleri hazırladık. 13 farklı 2024 yılbaşı mezesi tarifleri haberimizde...
#Yılbaşı Meze ÇeşitleriSerpme kahvaltı konseptini sevmiyor veya arada klasik tatların dışına çıkarak yeni lezzetler denemek istiyorsanız bu liste sizin için... İsli yoğurtlu çılbırdan eggs benedict’e, kruvasandan smoothie kâsesine kahvaltı için farklı alternatifler sunan en iyi adresleri jürimize sorduk.
#KahvaltıKlasik bir çorbayla açılış yapıyoruz. Mide dostu, yoğurt çorbası. 7'den 70'e herkesin çok severek içtiği çorbamız Ramazanda boş kalan mideye iyi gelir. Bir yoğurt çorbası uzmanı olarak, şöyle diyebilirim ki bu iş bizden sorulur. Yıllarca oğlumun tek yediği yemekti. İşte yayla çorbası, patates püreli et, haşhaşlı revani tatlısı ile Ramazan 12. gün menüsü...
#RamazanYeni yıl sofrası hazırlarken denge önemli. Asitli yani sirkeli, ekşili salata ve mezeler kadar yoğun peynirlilerin veya peynir tabaklarının olmasını da seviyorum. Bazen közlenmiş kapya biberin içini hafif sirkeli, çam fıstıklı, kuşüzümlü bir tulum peyniri ezmesiyle dolduruyorum. Havuç taratoru ceviz, kuru cacığı bademle tatlandırıyorum. Fırınlanmış pancar da biraz yeşillik ve sirkeyle nefis oluyor. Elbette klasiklersiz olmaz... Amerikan salatasına biraz ezilmiş sarımsak, tarhun veya maydanoz eklemenizi öneririm. Humus da bence balkabağı püresiyle bambaşka bir hal alıyor.
#YılbaşıMide için iyi gelen çorbaların başında mercimek gelmektedir. Ayrıca sebze çorbalarının da iyi geldiği bilinmektedir. Mideye iyi gelen yemekler grubunda ise patates ve ıspanak yemekleri doğru tercih olmaktadır. Sindirimi daha kolay olan haşlama tavuk ve et yemekleri, brokoli ve patates püresi, közleme patlıcan mideye iyi gelen yemeklerden bazılarıdır. Mide dostu daha fazla yiyecek, çorba ve yemek çeşitlerini ayrıntıları ile derledik.
#Mideİstanbul’da yeme-içme dünyasının sembol isimlerinden biri Ece Aksoy… Yemeklerinin müdavimleri arasında Cemal Süreya, Edip Cansever, Turgut Uyar gibi isimler var. Geçen ay sektördeki 40. yılını, lokantası ‘9 Ece Aksoy’ ise Asmalımescit’teki 15. yılını geride bıraktı. Bu vesileyle hem ‘mutfaktan önce’ki hayatının hem de mekânlarının hikayesini dinledik. Üstüne tatlı niyetine; bayram sofraları için tüyolar aldık.
#Ece AksoyYoğun çalışma temposu arasında yılbaşı sofrası kurmak gözümüzde büyüyebiliyor. Mutfakta mesai harcamadan mükellef bir sofraya konmak isterseniz çözüm paket serviste. Üstelik artık eve sipariş verebileceğimiz yiyecekler hem içerikte hem de çeşitte oldukça zengin. Yazarımız Ebru Erke’ye mutfağına ve lezzetine güvendiği adresleri sorduk.
#YılbaşıCovid-19 salgını sebebiyle normal yaşantımızın değişmesi yılbaşı gecesi aktivitelerimizin de alışagelmişin dışında olacağını gösteriyor. Sokağa çıkma kısıtlamaları sebebiyle herkes evinde, aile içerisinde mevcut önlemler dahilinde yılbaşı kutlaması planlıyor. Yılbaşı gecesi evlerimizde yeni yıl kutlama yemeği yerken dikkat etmemiz gereken birkaç husus bulunuyor.
#Yılbaşında BeslenmeTarım ve Orman Bakanlığı'nın ifşa ettiği en fazla taklit ve tağşiş edilen ürünler arasında yer alan tereyağının içerisine patates nişastası eklenerek sahtecilik yapıldığına dikkat çeken uzmanlar, etiketsiz ürünlere karşı uyarıda bulunuyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Gıda İşleme Bölümü öğretim görevlisi Mehtap Er Kemal, tereyağının içeriğinin dokunarak anlaşılamayacağına dikkat çekerek, "Tereyağı 20 derece gibi ısılarda eriyorsa bitkisel yağ katkısından şüphe duyulabilir. Patates nişastası varsa çok daha çabuk eriyip yapısı dağılabilir" dedi.
#TereyağıTARIM ve Orman Bakanlığının ifşa ettiği en fazla taklit ve tağşiş edilen ürünler arasında yer alan tereyağının içerisine patates nişastası eklenerek sahtecilik yapıldığına dikkat çeken uzmanlar, etiketsiz ürünlere karşı uyarıda bulunuyor.
#TereyağBekâr ve ilişki peşinde olsam, bir kadının damak zevkini anlamak için Petra’da buluşurum. Kahvesi çok iyi ama o ne ısmarlayacak? Latte? Benim için ilişki başlamadan biter! Çünkü damak zevkinin uyumlu olması, yaşamı paylaşıp paylaşamayacağımız hakkında iyi fikir verebilir.
#YemekiYeni yılı karşılamaya hazırlanırken renkli yılbaşı sofralarının cazibesine kapılıp, sağlıklı ve dengeli beslenmeyi unutmamak gerekiyor. Yılbaşı sofrasını dikkatli hazırlamak, yeni senenin ilk günü kişinin kendisini iyi hissetmesi ve yıla güzel bir başlangıç yapması için önem taşıyor. Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Diyetisyen Emine Yüzbaşıoğlu, yılbaşı beslenmesi ile ilgili önemli önerilerde bulundu.
#Genel SağlıkBEBEKLİK döneminde doğru beslenme hem bireyin hem de toplumun geleceği için oldukça önem taşıyor. Ülkede her 5 bebekten 1'inin kronik olarak kötü beslendiğini belirten Yaşar Üniversitesi MYO Gıda Teknolojisi Programı Öğretim Görevlisi Dr. Seda Genç, “Yaşamlarının ilk 2 yılı iyi beslenen çocuklar ileriki yaşamlarında da sağlıklı olurlar ve ileri yaş kronik hastalıklarından korunurlar" dedi.
#İzmirFatih’teki Kömür lokantasının kalitesi, İstanbul düzeyinin çok üzerinde ve fiyatlar da makul olduğu için bol ve sadık bir müşteri kitlesine sahip. Hak ettikleri bir ilgi görüyorlar. Sahibi Remzi Bey de titiz ve belli bir kaliteyi tutturmaya önem veren, işinin başında duran bir bey. Kendi lokantasının yemeklerini yemesi ve sevmesi de bir artı.
#Vedat MilorBana bunları dedirten Adana Divan Oteli’nin restoranında tattığım yemekler. Levrek ceviche’yi ve kinoa salatasını tadarken gözümü kapasam, kendimi San Francisco’da bir lokantada sanabilirdim. Son zamanlarda karşıma çıkan en iyi Akdeniz mutfağı...
#Vedat Milor